100 godina Muzičke akademije u Zagrebu

Za 100. obljetnicu osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu tijekom cijele akademske godine 2021./2022. održavat će se brojni programi, koncerti, manifestacije, konferencije, razgovore s umjetnicima…

Profesor Igor Gjadrov drži nastavu orkestru (Foto: Arhiva Muzičke akademije)

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj slavi jubilaran rođendan. Nastala je na temeljima zagrebačkog Musikvereina i njegove glazbene škole iz 1829., a kroz njezine su učionice prošle generacije sjajnih umjetnika čiji se zvuk čuo širom svijeta.

Od Radovana Vlatkovića, Ivana Repušića, Martine Filjak, Ljiljane Molnar Talajić, pa sve do Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Ive Josipovića…

Službeno i svečano, proslava obljetnice započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir). Pokroviteljstvo i potporu ovomu jubileju, važnomu ne samo za glazbenu i kulturnu scenu Hrvatske, dali su, između ostalih, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te rektor Sveučilišta u Zagrebu gospodin Damir Boras.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu obilježava stotu obljetnicu djelovanja u akademskoj godini 2021./2022. Najveća i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj izravni je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda osnovane 1829., pod čijim je okriljem visoka škola počela djelovati 1921., a sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu postala je 1979. godine.

‘Iz čudesnog dječakovog roga’ (Foto: Vesna Živčić)

Temeljne su vrijednosti vizije Muzičke akademije umjetnička, znanstvena, stručna i pedagoška kvaliteta nastavničkoga kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture.

Obilježavanje stote obljetnice osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu prigoda je i za ponovnu potvrdu važnosti društvene uloge cijele vertikale umjetničkog obrazovanja, a visoka kvaliteta javnih izvedbi programa Muzičke akademije svjedoči o vrhunskim kriterijima našega sveučilišnog glazbenog obrazovanja. Takva je izvrsnost najbolji poticaj novim generacijama na učenje, stvaranje te istraživanje glazbe u službi osiguranja prepoznatljivosti hrvatskoga kulturnog prostora.

Svjetski kongres saksofonista (Foto: Nives Milješić)

“Koncertne i druge javne aktivnosti kojima ćemo tijekom sezone 2021./2022. obilježiti obljetnicu započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir), a završit će međunarodnim natjecanjem Rhythmophonia od 11. do 16. srpnja 2022. uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije u finalu. Izdvojiti možemo i nekoliko najvećih projekata, poput Pedagogije kreacije 29. listopada 2021. u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, koji također slavi 100 godina postojanja te opernu premijeru Animal Farm skladatelja Igora Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića pod ravnanjem Mladena Tarbuka, koja je na rasporedu u ciklusu Lisinski subotom 27. i 28. studenoga 2021. kao zajednički projekt svih umjetničkih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Naposljetku, muzikolozi Muzičke akademije pripremaju opsežnu monografiju povodom njezina stotog rođendana, koja će biti predstavljena u siječnju 2022.”, poručuju iz Muzičke akademije u Zagrebu.

Brojni međunarodno priznati umjetnici, znanstvenici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronosili i potvrđivali ugled, kao i visoku razinu izvrsnosti našega glazbenog obrazovanja. Neki od njih su: Radovan Vlatković, Ivan Repušić, Ljiljana Molnar Talajić, Nikša Bareza, Martina Filjak, ali i Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Ivo Josipović.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X