11. Zagreb Film Festival – prvi dan u znaku humornih drama

Zagreb Film Festival zasigurno ne spada među jače festivale u regiji, ali je vrlo dobra odskočna daska mnogim mladim i neafirmiranim filmašima, čiji radovi vrlo često znaju ugodno iznenaditi. Ove je nedjelje festival otvorio vrata po 11. put, a već je ponedjeljak ponudio nekoliko kvalitetnih filmova.

'Zoran, moj nećak idiot'

Prije svega, treba napomenuti kako je raspored projekcija prilično konfuzan, a kada se u jednadžbu uključi i činjenica da se program odvija na čak pet različitih lokacija u Zagrebu, potrebno je biti svojevrsni organizacijski savant, da se uspije pogledati sve što vas zanima. Također, mnoge su predstave već rasprodane, tako da je preporuka svima koji misle “lako ćemo do karata”, da svoje ulaznice ipak rezerviraju koji dan prije.

“Zoran, moj nećak idiot”

Što se tiče projekcija na prvi dan festivalskog programa, dva su se dugometražna filma istaknula svojim međunarodnim renomeom i zanimljivim sinopsisom, koji ovako na prvu, najčešće i privlači gledatelja. Prvi je talijansko-slovenska humorna drama “Zoran, moj nećak idiot”, koji je imao tu čast da i otvori 11. Zagreb Film Festival. Cjelovečernji je to prvijenac mladog talijanskog redatelja Mattea Oleotta, simpatičan ‘feel-good’ film o neozbiljnom, bezobzirnom i alkoholu sklonom 40-godišnjaku Paolu (Giuseppe Battiston), koji jednoga dana neočekivano dobiva skrbništvo nad nećakom Zoranom (Rok Prasnikar). Zoran je neobičan i povučeni tinejdžer, za kojega svi misle da je blago mentalno ograničen, no ispostavlja se da malac ima jedan izniman talent: fenomenalno igra pikado. Paolo će u tome vidjeti priliku da brzo zaradi na klincu, no uskoro će morati na teži način shvatiti da i on sam jednom mora odrasti.

Duhoviti prikaz talijanskog sela blizu granice sa Slovenijom, humor koji je po mnogočemu sličan našoj ‘narodskoj’ komediji, a opet isporučen tako da ne izgleda isforsirano, izvanredna gluma cijelog ansambla, te scenarij koji vrlo glatko teče i niti u jednom trenutku ne zamara, zasigurno su velika preporuka za pogledati ovaj film. S druge strane, malo pojednostavljena i karikirana karakterizacija likova ne prati na dostojan način dramske elemente, tako da će se mnoge radnje likova činiti kao da su izvučene iz konteksta ili stavljene u film samo kako bi se izazvao smijeh u gledatelja. To su ipak zamjerke koje neće previše utjecati na faktor uživanja, kojeg ovaj film donosi u uistinu velikim količinama.

Ocjena: 8/10

(Staragara, Transmedia, 2013.)

Pogrešna dostava (The Lunchbox)

“Pogrešna dostava”

Drugi film koji će sigurno mnogima zapeti za oko jest “Pogrešna dostava”, još jedna humorna drama, ali ovoga puta indijske produkcije. Režiju potpisuje Ritesh Batra, kojem je ovo također dugometražni prvijenac, a kao i u slučaju talijanskog mu kolege, u njegovom se izričaju to teško može primijetiti. Radnja se vrti oko svjetski poznate mumbajske catering službe, koja jednoga dana zamjeni narudžbe usamljenog udovca Sajaana (Irrfan Khan) i nesretne kućanice Ile (Nimrat Kaur), koji ovu zabunu shvate kao svojevrsni ‘znak’, te počnu komunikaciju na daljinu putem hrane iz dostave. Njihovo neobično prijateljstvo, koje lagano ulazi u sfere romantike, gledatelje neće ostaviti ravnodušnima, no ipak gubi svoju snagu kako se bliži kraju i ne zaokružuje priču sukladno atmosferi, koju toliko dugo pokušava izgraditi. Batra je uistinu odradio vrhunski posao s obzirom da mu je ovo prvi cjelovečernji film, ali vidi se da mu nedostaje još malo redateljskog iskustva, da iznese svih 100-njak minuta.

Glumci su svoj dio posla odradili izvanredno, a kada imate međunarodnu zvijezdu kalibra Irrfana Khana, sve to izgleda još mnogo, mnogo bolje. Priča je zanimljiv i svjež pristup poprilično izlizanoj scenarističkoj formi ‘veza na daljinu’, pogotovo u elementima koji su vezani na neobičnosti indijske prehrane (ljubav prolazi kroz želudac, zar ne?), a iako nije klasični bollywoodski film i vrlo vješto kopira mnoge elemente američke romantično-humorne drame, na kraju ostaje samo solidno ostvarenje, koje će nakratko zagrijati vaše srce, ali i vrlo brzo iščeznuti iz njega.

Ocjena: 6/10

(Sikhya Entertainment, DAR Motion Pictures, National Film Development Corporation of India (NFDC), 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X