17. CAP – ozbiljni biznis ili labuđi pjev

Broj revija u posljednje vrijeme morao je razviti dobru kondiciju kod publike koja ih sve stigne obići. Je li možda došlo vrijeme za pred-selekciju i gala revije?

Jasmina Arnautović debitantica je na ovogodišnjem CAP-u. Jednobojni kombinezoni za ljeto u in bojama i konstrukcijama, kako dizajnerica sama navodi, inspiriranim pagodama, kućama s dalekog istoka, živo se urezuju u sjećanje pa je Jet Lag ime koje ne bi trebalo zaobići u proljetno-ljetnom shoppingu.

Linea Exclusive dobro je čuvana tajna opstanka na hrvatskoj modnoj sceni i dokaz da je to moguće, a da joj ide dokazuju i dućani po cijelom gradu za uglavnom sintetične no name princeze. Otvaranje CAP-a pripadne svake godine jednom od najpopuarnijih brandova. Linea je brend koji u izboru za večernju haljinu u stilu: šljokice, perle, dugačko i široko pri samom vrhu popularnosti. Gledajući reviju preko live streama na ekranu u sablasno praznom hodniku West Gate-a osjećala sam se kao Pale sam u digitalnom svijetu i pomislia kako se veselim reviji vilenjaka koji će se s Lineom upustiti u dress to impress sukob generacija.

Dan treći

Le grande finale napravila je Matija Vujica koja se ipak opredijelila za odijevanje kraljica što je i očito pokazala okrunivši Kristinu Šalinović u stilu Kipa Slobode koja je kao istinski posljednji krik mode s naslovnice talijanskog Voguea zatvorila i 17. poglavlje CAP-a. Raskošna plejada večernjih haljina ipak nije privukla mnoge face iz visokog hrvatskog društva koje su možda u istim trenucima bile smještenje pred dame iz Le Crazy Horsea, što im nikako nije za zamjeriti.

Matijine Lady Gagom inspirirane komade nije teško naći niti na webu niti u centru Zagreba. Svestrana kraljica parade udružila je snage s najpoznatijim dizajnerom postolarom u zemlji Ivanom Ledenkom te dodatno ukrasila svoje modele nakitom Kitch autorice Sanje Čović.

Racionalizacija i sinergijsko djelovanje su za apsolutnu pohvalu. Zaključna revija večeri možda potakne neke nove ideje o prezentiranju publici, kao npr. da skupina stilista dobro probere sve kolekcije koje su dizajneri planirali pustiti na pistu, i sve složi u dobrim kombinacijama.

Luka koji je prošle sezone oduševio s baletnim suknjicama morao je na to podsjetiti i u ovoj kolekciji iako su ELFS već na njega podsjetili dva dana prije. U cjelosti resort kolekciju spektakularno je zatvorio s prototipom svog kosima Crnog labuda prekrivenog crnim sjajnim gliter perlicama. Kako se u HNK-u priprema novi postav “Labuđeg”, Luka je dao naslutiti da bi volio ući i u svijet kostimografije.

XD ili Ksenija Dizajn napravila je od svojih skroz zanimljivih novih crnih komada najdosadniju reviju večeri. Njena promišljanja na temu glazbe mogla su biti ostvarna i u klasičnom brzom hodu manekenki koje uostalom nisu nosile couture već pret a porter odjeću.

Crno su za sljedeću zimu predvidjeli Armani i još mnogi talijanski dizajneri; svakako je bolje nositi crno nego se tako osjećati.

Mlada Anamarija Asanović vjerno je interpretirala osamdesete svojom kolekcijom, gotovo za ne povjerovati kako je riječ o stvarima made in 2011. Izborom manekenki i konačnim izgledom kolekcije potvrdila je kako se ne može baš sve naučiti na fakultetu. Dosta toga proizlazi iz golog (nezaštićenog) iskustva.

Tihomir Krznarić bazirao je cijelu reviju na vuni što je iznimno hrabro. Između ostaloga i zbog vrlo uskog životnog prostora koji dijeli s Igorom Galašem, za sada nenadmašnim talentom kad je u pitanju vuneni materijal. Svatko tko se od dizajnera ikada okušao u tome zna da je s vunom jako teško izaći na kraj, odnosno dobiti od nje karakteristiku seksi, a ne samo tople odjeće. >>

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X