1927 – mala trupa iz Velike Britanije opčinjena ruskim konstruktivizmom

Predstava ‘Animals and Childer Took to the Streets’ britanske kazališne trupe naziva 1927 gostovala je uzastopno dvije večeri u Teatru ITD u sklopu Nu: Write Theatre Festivala koji se bavi novim dramskim sadržajima.

1927 'Animals and Children' (RDD)

Inače ste profesor na fakultetu?

Paul Barritt: Da, predajem animaciju studentima koji su već ilustratori tako da dobro crtaju i mogu napraviti stvarno dobre filmove jer su već duboko ušli u estetiku, barem neki od njih. Smijeh. Učim ih svemu što znam. Moja polazna točka je proći kroz skice koje moji studenti imaju od ranije i iz njih izvući materijal za buduću animaciju.

Lilian, kako ste se našli u ulozi skladateljice za predstavu odnosno tipično pitanje o inspiraciji?

Lilian Henly: Prije nego smo počeli zajedno raditi teatar “1927” nisam se fokusirala na glazbu već na glumu. Stvarno volim Kat Wild i ogromni sam fan nijemih filmova i glazbe koja ide uz njih. Tom Waits i Nick Cave naravno, volim praktički svu rock glazbu iz pedesetih godina iako ona ne dolazi do izražaja u našoj predstavi. Inspiracija ima stvarno mnogo.

1927 - 'Animals and Childer Took to the Streets'

S obzirom na vaš glas i zanimljivu kabaretsku formu vašeg izraza nastupate li i izvan trupe?

Lilian Henly: Trenutno smo potpuno zauzeti ovom turnejom tako da nisam niti razmišljala još o samostalnim nastupima. Svakako me zanima svijet glazbe kao i stvaranje mojih vlastitih pjesama. U nekom trenutku u životu stvarno bih voljela imati bend.

Osim glume vaša je kostimografija u predstavi, pa me zanima kako istražujete epohu koja vam je potrebna za kostime i kako ih izrađujete?

Esme Appelton: Kako sam prvenstveno glumica tek unazad pet godina od kada djeluje 1927 zapravo šivam i bavim se odjećom. Kada smo počinjali ja sam jedina imala šivaću mašinu i to je već bio dobar početak. Naravno ne šivam baš sve sama već istražujem, uglavnom kroz internet. Crvena haljina iz predstave  je kupljena i inače sam je nosila. Jako nam je pomogla i jedna odlična dizajnerica jer ja nisam dizajnerica. Osobito nam je važna tekstura materijala i kako se animacija ponaša na njemu.

Osobito je fascinantna kosa “Caretaker” lika u predstavi, vi ste nabavili periku?

Esme Appelton: Ne, to je prava kosa i sve zasluge za nju pripadaju Suzanne.

Da li je ime grupe proizašlo iz istoimenog australskog benda ili godine?

Suzanne Andreane: Zaista je komično i zanimljivo da postoji bend koji se zove 1927. Jednog dana voljela bih da njihova publika dođe k nama i da naša publika ode na njihov koncert. To bi bilo zabavno. Trupa je nazvana po 1927. godini jer je tada izašao prvi zvučni film, “Jazz Singer”. U vrijeme kada smo počinjali bili smo jako estetski orijentirani na nijemi film, naš rad nalikuje radu na nijemom filmu samo što u tom radu ima puno naracije pa smo zaključili da 1927 funkcionira.

Saznajte više o Nu:Write Theatre Festivalu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X