2 Cellos – virtuozni start ‘rokera’ s gudalima

Da nije bilo finske Apocalyptice ne bi znali da violončelo može biti efikasno heavy metal oružje, a da to može biti isključivi i jedini instrument u rukama rock zvijezda nove generacije ovih dana dokazuje 2 Cellos. Radi se o najvećem ovogodišnjem iznenađenju u glazbi, gledano svjetskim gabaritima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jjOQac1vOEc[/youtube]

Naravno tu je i „Smooth Criminal“ koja svakim slušanjem izaziva ježenje zbog svojevrsnog X faktora koji je u pravom trenutku „zarobljen“ na snimci. Podsjetnik na genijalnost Kurta Cobaina i mogućnost prilagodbe njegove glazbe za jednu sasvim drugu priču odlično je dočaran u „Smells Like Teen Spirit“ koju je 2 Cellos sveo na pankerski gabarit jer traje kraće od tri minute.

2 Cellos suvereno vladaju i sporim tempom, a autor ove recenzije tu daje prednost Raznorovoj „Hurt“ u kojoj čelo zbog svoje prirodne boje zvuka predivno oponaša glas Johnnyja Casha.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_AYEgwwCYWw[/youtube]

Veliku draž pruža i to što se radi o potpuno ogoljenom instrumentalnom albumu na kojem nema produkcijskih uljepšavanja i nedajbože podlaganja elektronskog beata (što je omiljeno šund sredstvo jednog drugog domaćeg autora sličnih projekata čije ime ovdje neće biti spomenuto kako se ne bi kvario dojam).

Izvedba je klasičarska. U svakom trenutku se osjeća opojna moć raspona dinamike i prostorne akustičnosti. Stilski je pak riječ o pop albumu. Ta kombinacija nudi zadovoljštinu širokom spektru slušatelja i istovremeno postavlja violončelo na pijedestal ravnopravno s već poznatim rock instrumentarijem moderne glazbe.

Stoga se neki roditelji ne bi trebali nimalo čuditi ako im dijete u bliskoj budućnosti kaže: „Kupite mi violončelo, želim biti rock zvijezda!“ Jer Luki Šuliću i Stjepanu Hauseru je to itekako pošlo od ruke.

Ocjena: 9/10

(Sony Masterworks / Menart, 2011.)

Saznajte više: 2 Cellos: Axl Rose je tražio puno para za našu obradu Gunsa

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X