20 godina Elementala – zakucavanje u Tvornici

Dva slavljenička koncerta u Velikom pogonu Tvornice kulture, dvije set liste, jedna po želji benda, druga po želji fanova, dokaz su da je zagrebački Elemental zaslužio posebno mjesto u gornjem domu domaće scene. Mi smo bili na drugom koncertu u nizu, onom na kojem je publika iskrojila set listu.

Elemental – XOXO u Tvornici (Foto: Boris Podobnik)

Trebali smo biti na obadva, ali su jaka bura i obilni snijeg unijeli kaos u promet u petak i spriječili dolazak kolege Marka Podruga iz Šibenika na veliku koncertnu proslavu, i time ispiše post festum poglavlje biografije „Sve, samo ne romantika“. Tko zna, možda je i bolje tako, jer valjda kad napišeš autoriziranu biografiju nekog benda htio-ne htio postaneš dio tog kolektiva.

Iz rakursa autora ovih redaka i nekog novog aspekta za osvrt na rad ove grupe, drugi dan se činio primamljivijim. Prvi razlog tome je što večer u kojoj je publika odredila set listu izbija adute vokalnom tandemu Remi i Shotu da prokomentiraju određene pjesme. Lakše je to učiniti kad složiš listu po svom i imaš razlog opravdati izbor. Bar se tako činilo po ulasku u dvoranu. Drugi je razlog što taj odabir pjesama donese i sliku o publici Elementala – u smislu jesu li površno u izboru hitova, ili pak kopaju dublje i traže neke ‘B-strane’, neke skrivene adute, neke koje ni sam bend godinama previše uživo nije izvodio, ili ih čak nije ni imao aranžirane, ako je riječ o pjesmama s prva dva albuma.

Elemental – XOXO u Tvornici (Foto: Boris Podobnik)

I jedna i druga stvar donijele su odlično osvježenje. Elemental se može podičiti svojom publikom. Možda treba iznijeti i podatak da je subotnju set listu krojilo čak 15 tisuća fanova u 15 dana, dakle tisuću ljudi po danu. Naravno da su se tu našle nezaobilazne „Goli i bosi“, „Priroda i društvo“, „Prokleta ljubav“, „U mojoj glavi“, Iz dana u dan“, „Sama“, „Ljuljaj brod“, „Male stvari“, „Romantika“… ali publika je jednako uprla prstom u starije „Oproštajna pisma“, „Tempo velegrada“, „Ne vjerujem“, „Gdje je moj grad“, „Crveno“, kao i u pjesme „S trideset“, U duši smo junaci“, „Breza“, „Ništa“ s dvostrukog albuma „Tijelo“ iz 2015., što dokazuje da se i on duboko ukorijenio kao cjelina.

Atmosfera na koncertu bila je iznimno prisna. Rekao bih da je u mjesec dana prije koncerta tu bitnu ulogu odigrala i spomenuta biografija. Na stranu sad što ju je napisao jedan od osnivača ovog portala i što se svako njeno spominjanje ovdje može tumačiti kao nekakav sukob interesa, prikriveni marketing ili subjektivno tapšanje kolege po ramenu. Iz tih razloga neću ulaziti ovdje u njen sadržaj, ali nepobitna je jedna druga stvar. Naime, samim time što je Elemental pustio nekog da se bavi sudbinama njegovih članova i to ukoriči, cijeli bend je na osoban način približen publici. Nisu to više, kao što je do sada bio slučaj, samo Remi i Shot kao medijski najistureniji članovi, već i Erol, John, Koni, Davor, Vida, ali i svi oni brojni koji su prošli kroz ovaj bend i dali svoj obol u njemu tijekom dvadeset godina rada. Dakle, obznanjena je tu jedna grupna dinamika i njena problematika i zahvaljujući tome bend kao bend je postao bliži svojoj publici.

Elemental – XOXO u Tvornici (Foto: Boris Podobnik)

Nekako je to i jedan sasvim novi moment za Elemental. Možda otud istovremeno i suze i oduševljenje iz prvih redova, što je dakako detektirala Remi tijekom koncerta u Tvornici. Možda sam i ja pod utjecajem knjige, ali se i meni činilo da Elemental nikad nije bio kompaktniji i toliko motivacijski odlučan u onome što de facto dokazuje sve ove godine, a to je da je izvrstan bend kao cjelina, a ne kao ‘Remi, Shot i ostali’.

Dok je prvi dio koncerta nosio neki lagani fluid prisjećanja na starije pjesme i vjerojatno zbrajanje emotivnog rezultata od prve večeri na istoj pozornici, stvari su se počele komešati nakon izvedbe „S trideset“. Krenulo je zgušnjavanje, zagrijao se i bend i publika, da bi sve vodilo ka pravom ‘zakucavanju’ u finalu kad se činilo da „Romantika“ nikad nije imala tako brutalan tempo – pjesma o seksu se figurativno pretvorila u seks, dok je „Goli i bosi“ u finalu donijela vrtlog ubrzavajućeg ritma – možda najbolji potpis i opis emotivne katarze koju je donijela ta koncertna večer, a vjerojatno i prva, na kojoj nisam bio.

Elemental – XOXO u Tvornici (Foto: Boris Podobnik)

Uz sve, Shot je najavio kako u roku od dva tjedna izlazi i album „B-strane“ na kojem je bend ponovno uobličio neke stare omiljene pjesme kojima se dugo nisu bavili i time pripremio još jedno iznenađenje u ovoj slavljeničkoj godini. Nikad bolje tempiranje. Elemental je u petoj brzini. Nakon dvadeset godina postojanja, to su velike stvari.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X