3. dan 10. INmusica – diskutabilni Placebo i izvrsni BRMC, Repetitor i Halka

Velikim vatrometom i performansom francuske umjetničke trupe Reve d’Herbert završen je 10. INmusic Festival. Za Ramba Amadeusa koji je krenuo s ‘Maroko, zemljo obećana’ na Ko to tamo peva Stageu i žestoki Muscle Tribe Of Danger and Excelence to je bio tek početak afterpartyja koji su zatvorili DJ Ilko i Yem Kolektiv ‘strateški’ raspoređeni po jarunskom Otoku mladosti.

Placebo na 10. INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Glavni headlineri večeri, londonski Placebo predvođeni Brianom Molkom imali su sve na dlanu; prepun auditorij ispred sebe i zatvaranje jubilarnog izdanja najvećeg nam glazbenog Festivala u Zagrebu. Izjavio je Brian na samom početku da „će biti glasni kao ljubav“, no sam koncert bio je više-manje odrađen – gaža rutinera na djelu, Molko jest pjevao, ali onako, u pola snage. Nemjerljivo s koncertima Rudimentala i FFS-a od prethodna dva dana. Rastezali su i dolazak na bis, sasvim dovoljno za pogledati švedski psychobilly John Bull Gang na Ko to tamo peva Stageu i zažaliti što ih ne pogledah od početka tako iskričave, raspoložene i spremne na dobru zabavu dok je stotinjak rasplesanih ispred njih bilo u transu.

„Glasni kao ljubav“ bili su Black Rebel Motorcycle Club u ranovečernjim satima na Main Stageu. Bio je to koncert koji je Zagreb čekao punih 11 godina nakon, odavno legendarnog, besplatnog koncerta u Močvari kad su BRMC trebali biti predgrupa Lennyju Kravitzu u Domu sportova, ali je koncert neslavno propao jer nije bilo prodano dovoljno ulaznica, a zvijezda prosjedjela večer u tour busu pod izlikom bola u glasnicama. BRMC su svrbjeli prsti i tada su Sale Dragaš i ekipa iz Močvare dali „nemoralnu ponudu“, BRMC rekli „da“, a slavlje dobre volje i rock and rolla ušla u anale koncertnog života ovog grada, iako je i razglas u Močvari te večeri bio nesklon koncertu, pa su BRMC cijelu stvar okončali akustičnim gigom. Grmjela je tako jučer „Whatever Happened To My Rock ‘N’ Roll“ s Main Stagea i moglo se samo zaključiti da je rock ‘n’ roll BRMC-a i dalje na mjestu i da se „širio poput groznice“.

BRMC na 10. INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Bosanskohercegovački etno sastav Halka predvođen androginim Božom Vrećom pokazao se kao najveće iznenađenje 10. INmusica. Bio im je to općenito prvi nastup u karijeri festivalskog karaktera, no melos i izvanredna Božina vokalna izvedba kao i stage look a la austrijska Conchita Wurst doslovce je raspametio publiku pred World Stageom i to posebice Engleze. Sevdah ih je toliko jako drmnuo da je koncert ispraćen ovacijama i pozivom na bis čime je Halka ušla i u službeni dio satnice Of Monsters And Men koji su započeli nastup na Main Stageu.

Od spomenutih Islanđana očekivalo se puno više, no njihova ustrajnost na baladnom ozračju recentnog albuma „Beneath The Skin“, a manje na popično poletnijem prethodniku „My Head Is An Animal“ ubrzo se pokazalo isuviše hermetičnim za Main stage tulum. Bilo je u tim trenucima jasno da bi ishod bio puno bolji da su nastupili na World Stageu i zamijenili mjesto s beogradskim ubitačnim indie triom Repetitorom.

Repetitor na 10. INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Uz BRMC, Repetitor su bili najbolji rock act trećeg dana INmusica. Nema dvojbe da bi trijumfirali i na Main Stageu koji je ove godine kronično patio od regionalnih i domaćih imena tijekom udarnih satnica, tj. nakon 18:35 se na tu pozornicu nije popeo nitko tko nam pjeva na materinjim jezicima, a Repetitor su se činili dobrom prilikom za tako nešto.

Halka na 10. INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Opći dojam sva tri dana jest taj da su rock aduti Main Stagea (Black Rebel Motorcycle Club, Eagles Of Death Metal i Frank Turner) ispucani termin prerano, da je najbolji tulum na istom napravio Rudimental koji je uletio kao zamjena za Florence + The Machine koja se očigledno štedi za Glastonbury, zatim spomenuta anomomalija u odnosu na prethodne godine da su na Mainstageu izostala jača domaća/regionalna imena, razglas je ove godine bio daleko kvalitetniji – nije bilo neugodnih (zvučnih) iznenađenja, niti su zamijećeni neki veći kvarovi tehnike – iako su jedan dan vladali ekstremno loši vremenski uvjeti, kao što iz osobne perspektive gledano nisam imao nikakvih neugodnosti od strane osoblja na šankovima i prehranom, dapače mogu reći da je ljubaznost prevladala.

Saznajte više:

2. dan 10. INmusic festivala – potop

1. dan 10. INmusic Festivala – obećavajuće otvorenje

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X