32. Muzički biennale Zagreb predstavio ovogodišnji program

Program Muzičkog biennala Zagreb bit će dostupan publici po pristupačnim cijenama ulaznica, uz brojne besplatne programe.

Muzički biennale Zagreb (Foto: Matej Grgić)

32. Muzički biennale Zagreb predstavlja ovogodišnji program pod egidom: “Upoznajte glazbu budućnosti na najvažnijem festivalu suvremene glazbe”

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb najaktivniji i najvažniji je festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Za razliku od uobičajene festivalske teme, ovogodišnje izdanje svojim manifestom zagovara principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenog svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu. Muzički biennale Zagreb slavlje je hrvatske autorske glazbe koje potiče znatiželju za novo i neočekivano, otvara prostor za dijalog i kritiku te povezuje autore, izvođače i publiku. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na desetak zagrebačkih lokacija, koji će pokušati obuhvatiti sva lica suvremenosti – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa. U programu će biti predstavljeno preko 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja, čime Muzički biennale Zagreb ostaje festival koji sustavno podržava suvremeno glazbeno stvaralaštvo i nastanak novih djela.

Muzički biennale Zagreb (Foto: Vedran Metelko)

Tematsko usmjerenje i program kreirala je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku programskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender te skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, a ove im se godine pridružio i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala. MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, jazz novinar i nezaobilazna figura domaće jazz scene. Program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje odabrala je vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s miCROfest-om čiji je voditelj Zoran Šćekić.

„Promatrajući ulogu festivala u današnjem društvu, principi po kojima je stvoren program ne samo da korespondiraju s potrebama aktera i ljubitelja širokog spektra suvremene glazbe, oni podržavaju mogućnost da se festivalom pokaže težnja prema stabilnijem, zdravijem i konstruktivnijem svijetu i pošalje jasna poruka da je scena suvremene glazbe sposobna ponuditi prave impulse, ideje i zvukove kao refleksiju na ono što ju okružuje. Muzički biennale Zagreb je ove godine prerastao u jedan fascinantan organizam čiji sustav organa teži skladnom funkcioniranju, kako bi se razvijao dalje i spremno reagirao na sve podražaje. Ponekad bučno čudovište, često oaza skoro nečujnih tonova, biennale će vas u ovogodišnjem izdanju iznenaditi, začuditi, očarati i sasvim sigurno potaknuti da otvorite svoje uši i svoj um.” – najavljuje Margareta Ferek – Petrić, umjetnička ravnateljica MBZ-a.

Muzički biennale Zagreb (Foto: Matej Grgić)

Propulzivni novi skladatelji i eklektični žanrovski spojevi

Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije na čijem će se koncertu izvoditi skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Time se nastavlja suradnja između Muzičkog biennala Zagreb i Simfonijskog orkestra HRT-a. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Zagrebačkoj publici predstavit će se u Pogonu Jedinstvo programom koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka. Festival će ponovno ugostiti i alžirsko-iransku dirigenticu s hamburškom adresom Yaldu Zamani, umjetnicu posebno posvećenu izvođenju suvremene glazbe, koja će ravnati Zagrebačkom filharmonijom.

Ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart izvest će program BALKAN AFFAIRS u sklopu kojeg će se praizvesti šest skladbi propulzivnih domaćih i regionalnih skladateljica te skladatelja (Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov) naručenih za ovogodišnje izdanje. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.

Festivalski program završit će najiščekivanijim glazbeno-scenskim djelom ove godine – operom Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera je u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.

U službi budućnosti – programi za one koji dolaze

Kroz MBZ-ov skladateljski masterclass do sad je prošlo oko 30 mladih skladateljica i skladatelja iz oko 15 zemalja, uz međunarodno priznate gostujuće mentore. Ove godine je MBZ zaprimio najveći i najraznovrsniji broj prijava za masterclass do sad. Mentorsku podršku polaznicama pružit će najveće skladateljske zvijezde međunarodne glazbene scene – Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian, koji će ujedno biti i važan dio programa festivala. Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i čitavog festivala bit će renomirani ansambl Klangforum Wien koji je gotovo četrdeset godina posvećen istraživanju novih obzora suvremene glazbe.

2019. godine Muzički biennale Zagreb na inicijativu dugogodišnje voditeljice produkcije i organizacije festivala Nine Čalopek pokrenuo je program posvećen onima na kojima svijet ostaje – djeci i mladima. Ovogodišnji program odlazi korak dalje i stvara operu za bebe, glazbeno-senzorno iskustvo za djecu između prve i treće godine života u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Iza koncepta stoji tim autorica – Ivana Đula (dramaturginja), Selena Gazda (scenografkinja i kostimografkinja), Tena Novak Vincek (autorica glazbe i violinistica), Lucija Stanojević (violinistica) te Irma Unušić (koreografkinja), a operu će izvesti sopranistice Ivana Lazar i Mima Karaula.

Muzički biennale Zagreb (Foto: Matej Grgić)

Humanitarni projekt Raspjevane priče posvećen je onima koji odrastaju daleko od kuće te će se izvedbama prikupljati sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Za odabir i hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti zaslužni su Domagoj Kliček, Ana Dugandžić i Dariya Pavlesen, iz Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Odabrana djela oživjet će glazbom i izvedbom poznatih glasova Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta i Maje Rivić te glazbom Ivane Kiš koji će ih tako pretvoriti u glazbene priče. U projektu također sudjeluje platforma book&zvook, na čijim će stranicama priče uz donaciju biti dostupne publici, a sredstva će se usmjeriti uz podršku Zaklade Solidarna.

Novi interaktivni pristup učenju glazbe na ovogodišnjem biennalu predstavit će glazbenica i pedagoginja Lucija Stanojević programom Svirkaonice, u sklopu kojega djeca skladaju, izrađuju instrumente od svakidašnjih predmeta te koriste vlastito tijelo kao instrument, oduševljava učitelje glazbene kulture kao i roditelje, dok djeca uživaju u učenju kroz igru.

Izazovi suvremenosti – glazba u susretu s ekologijom i tehnologijom

Kao festival bogate prošlosti, Muzički biennale Zagreb posvećen je i kreiranju odgovornog i održivog dijaloga prema društvenom i prirodnom okolišu. Bogatim diskurzivnim programom festival ulazi u dijalog s javnošću, otvarajući važna pitanja utjecaja tehnologije na razvoj umjetnosti, odnosa institucionalne i nezavisne scene te ekološke održivosti u kulturi.

32. Muzički biennale Zagreb

Kroz program instalacija u javnom prostoru MBZ osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija Panacea / Pjesme i napitak multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok M I J E H Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere. U dijalog sa znanošću publika će ući i Botaničkim šetnjama biologinje Lune Džidić, koja će nas provesti čitavim Zagrebom – od obala Save preko zidova Gornjeg grada sve do podnožja Medvednice.

Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog te „slučajnog” muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija Die Maschinen. Autori i glazbenici Paul Skrepek i Andreas Platzer konstruirali su pomoću prikupljenih otpadnih materijala i odbačenih predmeta instrumente koji istovremeno „žive” i kao samostalna zvučna instalacija.

Sve informacije potražite na službenoj stranici Muzičkog biennala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X