3D nostalgija uskoro će zapljusnuti kinodvorane

Hollywood je započeo s konvertiranjem najprofitabilnijih filmskih naslova iz prošlosti u 3D format.

Titanic će doživjeti 3D verziju

Da su holivudski studiji na dobrom putu što se tiče dodatne zarade svjedoči neočekivano dobra prodaja kino ulaznica tijekom vikenda za 17 godina stari animirani film „Kralj lavova“. Filmu je i u naslov dodan sufiks 3D, a najveće iznenađenje jest da je „Kralj lavova 3D“ izbio na prvo mjesto američkog box officea (22.1 mil. dolara) čime je potukao u zaradi i „Moneyball“  (22.6 mil. dolara), novi film Brada Pitta u prvom vikendu prikazivanja. Time su filmski studiji i više nego opravdali trošenje novaca na 3D renderiranje starih naslova.

Pokazalo se kako su kino posjetitelji postali izbirljivi kad je u pitanju 3D naslov, jer sama trodimenzionalna projekcija nije dovoljna sama po sebi, već očigledno ima nešto i u priči, ali i u nostalgiji. U ovom posljednjem možda i najviše jer će nove kino premijere uskoro imati i „Ratovi zvijezda“. „Top Gun“ i „Titanic“.

Redatelj James Cameron, 20th Century Fox i Paramount Pictures su potrošili 18 milijuna dolara kako bi „Titanic“, klasik iz 1997. Prebacili u 3D format. Cameron kao „najglasniji odvjetnik“ 3D tehnologije govori kako je i tada kad je snimao „Titanica“ razmišljao kako bi film bio efektniji da je trodimenzionalan. U intervjuu tijekom održavanja 3D Entertainment Summita u Hollywoodu, koji se održao proteklog tjedna, izjavio je kako je konvertiranje u 3D format mukotrpan posao, jer zahtijeva dodatno koloriranje svakog framea (1 sekunda ima 25 frameova, tj. slika).

„Kada 3D tehnikom Leonarda DiCapria i Kate Winslet izvučemo u prvi plan, potrebno je puno koloriranja kako bi ljubičasto-narančasto nebo zalaska sunca zaživjelo kao kvalitetna podloga, a također i novo nijansiranje njihovih lica kako bi sve izgledalo što jeviše  moguće prirodnije. Ustvari, kreiramo dijelove filma koji originalno nisu snimljeni, tako da je uistinu riječ o novome filmu, a ne samo o pukom konvertiranju u 3D“, izjavio je Cameron. Fox i Paramount će film pustiti u kino distribuciju u travnju iduće godine na 100. godišnjicu potonuća broda.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X