47% građana Hrvatske posjećuje festivale

Festivalska scena sve više zanima žene, ulični festivali i dalje su uvjerljivo najpopularniji, dok su rock i heavy metal glazba najpopularnija u Istri i Zagrebu. Najviše ispitanika na festivalima potroši isnos do 500 kuna.

(Foto: Vedran Metelko)

Nakon festivalskog booma u Hrvatskoj koji je vrhunac doživio 2018. godine, prema rezultatima istraživanja MasterIndex provedenog u svibnju ove godine u Hrvatskoj, interes ispitanika za festivale je u opadanju za 11% u odnosu na 2018. godinu. Tako festivale danas posjećuje ukupno 47% ispitanika – 39% bira one u Hrvatskoj, dok se 8% odlučuje za festivale u inozemstvu.

Festivalska scena sve više zanima žene (42% u odnosu na 35% u prošloj godini). I dalje ih u najvećem broju posjećuju mladi u dobi 18-29 godina (45%) te visokoobrazovani (47%), a među njima ispitanici iz Sjeverne Hrvatske.

Interes za festivale u inozemstvu nije se znatno povećao. Taj broj nešto je veći među mladima između 18 i 29 godina (10%), Istranima (10%), stanovnicima Zagreba i okolice (11%) te ispitanicima s mjesečnim prihodima većim od 9.000 kuna (18%).

Ulični festivali i dalje uvjerljivo najpopularniji

Ispitanici i dalje najčešće posjećuju ulične festivale (44%) koje po popularnosti slijede festivali pop glazbe (30%), rock i metal glazbe (29%), gastronomski festivali (25%), festivali elektroničke glazbe (24%), te razne druge kulturne manifestacije.

Ulični festivali popularniji su među starijim ispitanicima nego mladima, a najveći broj posjeta uličnim festivalima je među ispitanicima bez prihoda ili s niskim prihodima. Također, ulične festivale najčešće posjećuju ispitanici iz Zagreba (59%), Sjeverne Hrvatske (58%) te Like, Korduna i Banovine (66%). Najniži je postotak posjeta u Dalmaciji (20%) i Istri (28%).

Rock i metal glazba najpopularnija u Istri i Zagrebu

Festivale pop glazbe najčešće posjećuje najmlađa skupina ispitanika (40% njih), među kojima prednjače žene (37% žena odlučuje se za pop festivale, a po popularnosti među glazbenim festivalima slijede rock i festivali elektroničke glazbe).

Rock i metal festivali popularniji su kod stanovnika Istre, Primorja i Gorskog kotara (42%), te Zagreba i okolice (35%) nego stanovnika drugih regija. Festivale elektroničke i alternativne glazbe najčešće posjećuju ispitanici od 18 do 39 godina (33% te 24%), dok su festivali s tematikom kulturne baštine najpopularniji među ispitanicima starijima od 50 godina (33%).

Dokumentarni, tematski i festivali alternativnih, low-budget filmova su slabije posjećeni (8%, 7%, 3%).

Uz trošak i program, vremenske prilike najbitniji su element prilikom odluke o posjeti festivalu

Trošak je najbitniji kriterij za odluku o posjetu festivalu među ispitanicima u dobi 18-29 godina (77%), te onima u dobi 30-39 godina (66%), a posebno među ženskim ispitanicima (73%).

Trošak je, očekivano, glavni kriterij pri odluci o posjetu festivalima među ispitanicima koji nemaju prihoda (80%), a među onima s prihodima do 2.800 kn postotak je još veći (87%).

Muškarci (64%), Zagrepčani i stanovnici okolice Zagreba (77%) odlučit će o odlasku na festival ovisno o programu i listi izvođača. Uz program, trošak je bitan kriterij najmlađim ispitanicima (69%).

Ispitanicima starijim od 55 godina, muškarcima te stanovnicima Like, Korduna i Banovine i sjeverne Hrvatske bitna je i atmosfera na festivalu.Vremenske prilike i godišnje doba postaju sve bitniji kriterij, posebice najstarijoj skupini ispitanika te Slavoncima.

Na festivalima se troši na hranu i piće, u porastu je potrošnja za smještaj

Čak 93% ispitanika koji posjećuju festivale konzumira neku vrstu pića, a 80% na festivalima troši i na hranu (postotak je najveći u dobnoj skupini 30-49 godina). Bitna je stavka u budžetu prijevoz i to u skupini starijih ispitanika, onih iznad 50 godina (67%), te među stanovnicima sjeverne Hrvatske (67%).

Trošak smještaja je u porastu (povećanje 10%) posebice među mlađima od 39 godina (42-43%) iz Zagreba (52%). Suveniri i memorabilije (28%), duhanski proizvodi (21%) i turističke atrakcije na lokaciji festivala (19%) u manjim postocima predstavljaju dodatne troškove za vrijeme festivala.

Potrošnja je slična kao i prošle godine – većina ispitanika na festivalu potroši do 500 kn (60%), dok 17% njih potroši više od 1000 kn po festivalu. Najveći su potrošači muškarci, Zagrepčani, Dalmatinci, ispitanici u dobi 30-39 godina te oni s mjesečnim primanjima iznad 12.000 kn.

Uvjerljivo najčešći oblik plaćanja na festivalima je gotovina (92%). Ipak u porastu, za 6% u odnosu na prošlu godinu, je plaćanje bankovnim karticama (35%), te korištenje festivalskih narukvica (17%) i festivalskih kartica (11%). Bankovne kartice najčešće koriste muškarci (39%) iz Zagreba i Zagrebačke županije (43%), te Like, Korduna i Banovine (42%). Nošenje festivalskih narukvica najčešće je među najmlađom skupinom ispitanika, onih od 18-29 (24%), stanovnicima Istre i Primorja (25%), te Zagreba i Zagrebačke županije (24%). Upravo oni češće koriste i festivalske kartice (17%).

Na festivale se najčešće ide u paru ili manjoj skupini prijatelja

U pratnji partnera, u postotku većem od 60%,na festivale najčešće odlaze pripadnici dobne skupine 30+ među kojima najviše Slavonci (72%). Pripadnici najmlađe skupine ispitanika od 18 do 29 godina najčešće odlaze na festivale u manjoj skupini prijatelja. Sljedeća skupina ispitanika, 30-49 godina, češće putuje u društvu članova obitelji. Sami na festivale najradije odlaze mladi, muškarci iz Istre, Primorja i Dalmacije.

Sve češće se produžuje ostanak u destinaciji održavanja festivala

U porastu je korištenje smještaja za vrijeme festivala. Stariji ispitanici (50-55 god.) češće biraju hotelski smještaj, kao i oni s višim primanjima. Zagrepčani se najviše odlučuju za apartmane, pansione ili bed&breakfast opcije. Najmlađi ispitanici preferiraju smještaj u apartmanima i festivalskim kampovima.

Čak 40% ispitanika ostaje u destinaciji i nakon završetka festivala, dan do dva (76% njih). Najčešće su to mlađi od 50 godina, Dalmatinci i Zagrepčani.
Drugačiji doživljaj festivala

Informacije o istraživanju: Online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama je u svibnju 2019. provela kompanija Mastercard u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Improve, na uzorku od 1.009 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X