5. MENT u Ljubljani, epilog: glazbena priča Balkana u usponu

Festival MENT, održan prošlog tjedna u slovenskoj prijestolnici, donio je odgovore na neka važna pitanja.

  • 46
    Shares
Charlie & The Lesbian na 5. MENT-u (Foto: Matjaž Rust)

„Vi ste malo tržište“ – ta izjava je došla kao hladan tuš svakom tko je do sada želio napraviti nešto više po pitanju glazbe koja se proizvodi, producira i objavljuje u državama bivše Jugoslavije. S njom je jednostavno sve bilo stopirano, a ono što bi obično uslijedilo potom bila je žalopojka iz svih krajeva, danas popularno zvane Regije, na brojnim formalnim i neformalnim okupljanjima, panel diskusijama i okruglim stolovima. Ta žalopojka bila je česta tema odnedavno popularnih i dakako nužnih showcase festivala, od kojih po ozbiljnosti i organizaciji svakako prednjači ljubljanski MENT, koji se ove godine održavao po peti put od 30. siječnja do 1. veljače.

Porto Morto na 5. MENT-u (Foto: Kaja Brezocnik)

No ovog puta regionalna ekipa iz glazbenog biznisa, posebice onog s predznakom ‘nezavisni’ tj. ‘indie’, računajući tu i Albaniju, zbila je redove i udružila se u RUNDU – Regionalnu udrugu nezavisnih diskografa, koja će funkcionirati kao neprofitna udruga, sa sjedištem u Zagrebu, i koja pokriva i zastupa tržište od preko 30 milijuna ljudi. Taj potez je na konferencijskom dijelu 5. MENT-a pozdravio i Didier Gosset, jedan od čelnih ljudi IMPALA-e – Udruženja nazavisnih glazbenih izdavača Europe.

Predstavljanje RUNDE na 5. MENT-u u Ljubljani (Foto: Eva Križaj)

Gosset je naveo kako RUNDA dolazi u pravom trenutku, jer glazbeni biznis Starog kontinenta sve više uzima u svoj fokus područje Balkana, te je stoga bitno da tu postoji jedna nadnacionalna udruga za rješavanje niza pitanja i problema u budućem radu. Posebno je naglasio važnost što je riječ o udruzi koja nije osnovana unutar organizacija koje se bave zaštitom autorskih prava, jer bi tu u suprotnom moglo dovesti do nesuglasica i sukoba interesa. Ovako, RUNDA će ubrzo dobiti niz oblika pomoći, posebno one pravne koja se tiče brojnih ugovora usklađenih s pravnim segmentom EU i čija je namjena pomoć nezavisnim glazbenicima i izdavačima u profesionalnom radu, a sve u svrhu organiziranijeg rada na prepoznavanju glazbene kvalitete Balkana u Europi, a time i svijetu.

Koliko se RUNDA čini krupnim korakom svjedoči i to što joj je i Billboard nedavno posvetio pohvalni članak, a veliki korak je što je Udruga dovela i Spotify na MENT, koji je pak organizirao profesionalne radionice. Može se zaključiti da je time započeo i postupak dolaska najglasovitijeg streaming servisa u ove krajeve. Novoj udruzi će također biti i olakšano nominiranje za prestižnu nagradu IMPALA, i još važnije, bez obzira na ishod, kvalitetnije predstavljanje nominiranih izvođača iz Regije na uglednim festivalima kao što su MIDEM, Eurosonic, Primavera i Reeperbahn. Dakako, nema obećanja koliko će to sve biti uspješno, Gosset je tu naveo da se radi o dugom, ali nužnom i ispravnom putu za nezavisnu scenu Balkana.

Vizelj na 5. MENT-u (Foto: Nejc Ketis)

Po pitanju koncertnog programa posljednjeg dana MENT-a, raspored je bio gust i bogat, a kiša koja je te večeri padala u Ljubljani išla je u korist svim izvođačima jer je onemogućavala uobičajeno minglanje u dvorištu Metelkove, a publika je zaposjela sve klubove; Gala Halu, Gromku, Channel Zero i Menzu pri koritu, gdje je na snazi bilo pravilo razmjene posjetitelja: koliko ih je izašlo, toliko ih je pušteno unutra, često ‘jedan izađe, drugog se pusti unutra’.

U takvoj situaciji i drugi dan smo više proveli prateći program na dvije pozornice Orto Bara gdje su ‘donji floor’ zauzeli progresivni metal bendovi; slovenski The Canyon Observer i francuski Celeste koji je svaki na svoj način glazbom i minimalističkim rasvjetnim rješenjima dočaravao sedmi krug pakla, dok je ‘gornji floor’ pripadao pravovjernim indie rokerima; domaćim slovenskim bendovima Mart i Kontradikshn, tesrpskom bendu Vizelj.

5. MENT u Ljubljani (Foto: Urška Boljkovac)

Vizelj je svojom nepatvornom eksplozijom energije i furioznim ritmom uživo bio uistinu jedan od najkvalitetnijih novih izdanaka srpske rock scene. ‘Miriše’ na staru školu Obojenog programa, Boya i Discipline kičme, ali uz furiozno punk rock usijanje.

Za to vrijeme zagrebački Porto Morto je nastupao u Staroj mestnoj elektrani, dok je nešto kasnije bilo nemoguće ući na koncert beogradskih Turista u Menzi pri koritu, što je samo jedan od momenata koji dokazuju da je Ljubljana proteklog tjedan bila epicentar glazbenih događanja zahvaljujući MENT-u. MENT-u koji bi trebao biti zapamćen po tome što je donio početak rješenja i kontra-odgovor na onu rečenicu „Vi ste malo tržište“, s početka ovog teksta.

Saznajte više:

Božanstvena Sevdaliza otvorila 5. MENT u Ljubljani

Drugi dan MENT-a: Una, Ana, Nuria, Sara, Barbara i poneki muški uljez

  • 46
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X