5. MENT u Ljubljani, epilog: glazbena priča Balkana u usponu

Festival MENT, održan prošlog tjedna u slovenskoj prijestolnici, donio je odgovore na neka važna pitanja.

Charlie & The Lesbian na 5. MENT-u (Foto: Matjaž Rust)

„Vi ste malo tržište“ – ta izjava je došla kao hladan tuš svakom tko je do sada želio napraviti nešto više po pitanju glazbe koja se proizvodi, producira i objavljuje u državama bivše Jugoslavije. S njom je jednostavno sve bilo stopirano, a ono što bi obično uslijedilo potom bila je žalopojka iz svih krajeva, danas popularno zvane Regije, na brojnim formalnim i neformalnim okupljanjima, panel diskusijama i okruglim stolovima. Ta žalopojka bila je česta tema odnedavno popularnih i dakako nužnih showcase festivala, od kojih po ozbiljnosti i organizaciji svakako prednjači ljubljanski MENT, koji se ove godine održavao po peti put od 30. siječnja do 1. veljače.

Porto Morto na 5. MENT-u (Foto: Kaja Brezocnik)

No ovog puta regionalna ekipa iz glazbenog biznisa, posebice onog s predznakom ‘nezavisni’ tj. ‘indie’, računajući tu i Albaniju, zbila je redove i udružila se u RUNDU – Regionalnu udrugu nezavisnih diskografa, koja će funkcionirati kao neprofitna udruga, sa sjedištem u Zagrebu, i koja pokriva i zastupa tržište od preko 30 milijuna ljudi. Taj potez je na konferencijskom dijelu 5. MENT-a pozdravio i Didier Gosset, jedan od čelnih ljudi IMPALA-e – Udruženja nazavisnih glazbenih izdavača Europe.

Predstavljanje RUNDE na 5. MENT-u u Ljubljani (Foto: Eva Križaj)

Gosset je naveo kako RUNDA dolazi u pravom trenutku, jer glazbeni biznis Starog kontinenta sve više uzima u svoj fokus područje Balkana, te je stoga bitno da tu postoji jedna nadnacionalna udruga za rješavanje niza pitanja i problema u budućem radu. Posebno je naglasio važnost što je riječ o udruzi koja nije osnovana unutar organizacija koje se bave zaštitom autorskih prava, jer bi tu u suprotnom moglo dovesti do nesuglasica i sukoba interesa. Ovako, RUNDA će ubrzo dobiti niz oblika pomoći, posebno one pravne koja se tiče brojnih ugovora usklađenih s pravnim segmentom EU i čija je namjena pomoć nezavisnim glazbenicima i izdavačima u profesionalnom radu, a sve u svrhu organiziranijeg rada na prepoznavanju glazbene kvalitete Balkana u Europi, a time i svijetu.

Koliko se RUNDA čini krupnim korakom svjedoči i to što joj je i Billboard nedavno posvetio pohvalni članak, a veliki korak je što je Udruga dovela i Spotify na MENT, koji je pak organizirao profesionalne radionice. Može se zaključiti da je time započeo i postupak dolaska najglasovitijeg streaming servisa u ove krajeve. Novoj udruzi će također biti i olakšano nominiranje za prestižnu nagradu IMPALA, i još važnije, bez obzira na ishod, kvalitetnije predstavljanje nominiranih izvođača iz Regije na uglednim festivalima kao što su MIDEM, Eurosonic, Primavera i Reeperbahn. Dakako, nema obećanja koliko će to sve biti uspješno, Gosset je tu naveo da se radi o dugom, ali nužnom i ispravnom putu za nezavisnu scenu Balkana.

Vizelj na 5. MENT-u (Foto: Nejc Ketis)

Po pitanju koncertnog programa posljednjeg dana MENT-a, raspored je bio gust i bogat, a kiša koja je te večeri padala u Ljubljani išla je u korist svim izvođačima jer je onemogućavala uobičajeno minglanje u dvorištu Metelkove, a publika je zaposjela sve klubove; Gala Halu, Gromku, Channel Zero i Menzu pri koritu, gdje je na snazi bilo pravilo razmjene posjetitelja: koliko ih je izašlo, toliko ih je pušteno unutra, često ‘jedan izađe, drugog se pusti unutra’.

U takvoj situaciji i drugi dan smo više proveli prateći program na dvije pozornice Orto Bara gdje su ‘donji floor’ zauzeli progresivni metal bendovi; slovenski The Canyon Observer i francuski Celeste koji je svaki na svoj način glazbom i minimalističkim rasvjetnim rješenjima dočaravao sedmi krug pakla, dok je ‘gornji floor’ pripadao pravovjernim indie rokerima; domaćim slovenskim bendovima Mart i Kontradikshn, tesrpskom bendu Vizelj.

5. MENT u Ljubljani (Foto: Urška Boljkovac)

Vizelj je svojom nepatvornom eksplozijom energije i furioznim ritmom uživo bio uistinu jedan od najkvalitetnijih novih izdanaka srpske rock scene. ‘Miriše’ na staru školu Obojenog programa, Boya i Discipline kičme, ali uz furiozno punk rock usijanje.

Za to vrijeme zagrebački Porto Morto je nastupao u Staroj mestnoj elektrani, dok je nešto kasnije bilo nemoguće ući na koncert beogradskih Turista u Menzi pri koritu, što je samo jedan od momenata koji dokazuju da je Ljubljana proteklog tjedan bila epicentar glazbenih događanja zahvaljujući MENT-u. MENT-u koji bi trebao biti zapamćen po tome što je donio početak rješenja i kontra-odgovor na onu rečenicu „Vi ste malo tržište“, s početka ovog teksta.

Saznajte više:

Božanstvena Sevdaliza otvorila 5. MENT u Ljubljani

Drugi dan MENT-a: Una, Ana, Nuria, Sara, Barbara i poneki muški uljez

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X