50 godina jugoslavenskog Woodstocka – prvi Boom festival ponovno na vinilu

Ako govorimo o legendarnim festivalima popularne i rock glazbe naših krajeva, onda se svakako na jedno od najvažnijih mjesta može staviti ljubljanski Boom festival.

‘Pop Festival Ljubljana 72’

“Kao klinac sam sanjao da mogu napraviti jedan Woodstock u Jugoslaviji. I tako davnih šezdesetih godina, još kao tinejdžer, otišao sam na neki rock festival u Beču gdje mi je napamet pala ideja da napravim Woodstock i to na jugoslavenski način. To mi je i uspjelo davne 1972. godine u Hali Tivoli u Ljubljani. I festival je bio rasprodan”, kaže Branko Lazarević Lazo koji je uz kultnog menadžera Vladimira Mihaljeka Mihu započeo priču koja će osvojiti sedamdesete godine prošlog stoljeća.

“Koncert smo radili s Perom Dimitrijeviće koji je vodio Slovenijakoncert, a iste godine nabavili smo novac da snimimo festival uživo i to na malo širim trakama. Miro Bevc, koji je imao najbolji studio u Ljubljani (Akademik studio) snimao je festival. Boom festival se zapravo zvao jugoslavenski pop rock festival, ali smo ga s vremenom preimenovali u Boom jer predznak jugoslavenski očito više ne odgovara”, kaže Miha i dodaje: “Tko je nastupio na Boom festivalu išao je dalje, na još veće pozornice i pod još veća svjetla reflektora. Bilo je to mjesto koje te moglo dići u visine! No, da me danas pitate da organiziram Boom festival, mislim da ga ne bih radio. Bila je to ipak mladost-ludost.”

Prvo izdanje Boom festivala, tada zvano Pop Festival Ljubljana 72, okupilo je kultna imena tadašnje glazbene scene: Nirvanu, Indexe, Dragu Mlinareca, Ivicu Kiša i Tomaža Domicelja, Alarm, Grupu 777, Mlade Leve, Had, Ivicu Percla, Grupu Marina Škrgatića i Time. Danas, kada Boom festival obilježava pola stoljeća i kada ga definitivno možemo nazvati jugoslavenskim Woodstockom, izdanje koje je dosta traženo na tržištu ponovno stiže na vinil. Sve pjesme objavljene su na dvostrukom 180-gramskom vinilu, a uz to stižu i popratni tekstovi organizatora festivala te download code za preuzimanje mp3 verzija pjesama. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X