88. dodjela Oscara: And the Oscar goes to… ‘Spotlight’!

Sinoć je u Dolby Theatre u Hollywoodu održana 88. ceremonija dodjele nagrada Oscar Američke filmske akademije.

Oscari
Oscari

Ovogodišnji izbor članova Akademije u velikoj je mjeri iznenadio svojom nepredvidljivošću.

Premda su najvažnijim kategorijama Oscari dodijeljeni prema predviđanjima, pa je u kategoriji za najbolju režiju trijumfirao Alejandro González Iñárritu za “The Revenant” (Povratnik), a Leonardo DiCaprio konačno odnio dugo žuđenu nagradu za najbolju mušku ulogu u istome filmu, ova je godina ipak pomalo iznenadila. Oscara za najbolji film tako je ipak odnio “Spotlight” scenarista i redatelja Toma McCarthyja, a ne “The Revenant” koji je na kladionicama bio glavni favorit. “Spotlight” je također dobio i nagradu za najbolji originalni scenarij. Najbolja ženska glavna uloga bila je ona Brie Larsen u filmu “Room” (Soba).

Iako nije pobijedio ni u jednoj od najvažnijih kategorija, čak šest nagrada dobio je i “Mad Max: Fury Road”, za montažu, kostimografiju, scenografiju, šminku i frizuru, dizajn zvuka i montažu zvuka. Najbolji adaptirani scenarij bio je onaj za film “The Big Short” (Oklada stoljeća), najbolja ženska sporedna uloga pripala je mladoj Šveđanski Aliciji Vikander za film “The Danish Girl” (Dankinja), dok je u sporednoj trijumfirao Mark Rylance za Spielbergov film “Bridge of Spies” (Most špijuna).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zg5zSVxx9JM[/youtube]

Nagradu za najbolje vizualne efekte u žestokoj je konkurenciji na kraju ipak dobio “Ex Machina” redatelja Alexa Garlanda, u kojem glavnu ulogu igra dobitnica Alicia Vikander. u kategoriji za najbolji kratkometražni animirani film pobijedio je čileanski film “Bear Story” (Priča o medvjedu), što je prvi Oscar koji je ikada otišao u ovu južnoameričku zemlju, a najboljim dugometražnim animiranim očekivano je proglašen genijalni “Inside Out” (Izvrnuto obrnuto).

Najbolju ovogodišnju filmsku glazbu napravio je Ennio Morricone za Tarantinov “The Hateful Eight” (Mrska osmorka) koji je uz stojeće ovacije kompletnog auditorija održao skroman govor na talijanskom u kojemu je glorificirao Johna Williamsa koji je također bio nominiran, čak 50. put u ovoj kategoriji, za “Star Wars: The Force Awakens” (Sila se budi).

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “A girl in the river” (Djevojka u rijeci – cijena zaborava), a dugometražni potresni dokumentarac “Amy”, o životu i smrti mlade dive Amy Winehouse.

U kategoriji kratkometražnih igranih pobijedio je film “Stutterer” (Mucavac) redatelja Benjamina Clearyja i Serene Armitage, a najbolji strani film je mađarski “Son of Saul” (Šaulov sin) redatelja László Nemesa, što je već drugi Oscar kojeg je Mađarska odnijela u ovoj kategoriji.

Najboljom pjesmom u filmu proglašena je pjesma “Writing’s on the Wall” iz filma Spectre, što je prva pjesma iz serijala o Jamesu Bondu koja je ikada dobila Oscara.

Domaćin dodjele nagrada Chris Rock održao je vrlo dojmljiv i duhovit uvodni monolog u kojem se fokusirao na bojkot Oscara filmaša zbog činjenice da ove godine nijedan afroamerikanac nije bio nominiran za ovu prestižnu nagradu, osvrnuvši se pritom na apsurdnost situacije u kojoj kvote ovakvog tipa uopće postoje, ali i na besmislenost rodne podjele u nagrađivanju najboljih glumica i glumaca, kao da je u pitanju neka trka. Od mnogobrojnih prezentera duhovitim su se najavama istaknuli Louis CK, Ali G. i Sarah Silverman.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X