Kamasi Washington ‘Becoming (Music From the Netflix Original Documentary)’ – zgodna diskografska fusnota

Soundtrack Netflixovog dokumentarca snimljenom prema istoimenom bestselleru, autobiografiji bivše Prve dame Michelle Obame.

Kamasi Washington “Becoming”

Kalifornijskog saksofonista Kamasija Washingtona i danas se još uvijek smatra mladim lavom jazza iako je prošlo gotovo dvadeset godina otkako se kao prateći glazbenik javio na slavnom albumu Ryana Adamsa “Gold”, a u međuvremenu je svojim zvukom obogatio brojne ploče vrućih izvođača najraznovrsnijih žanrova, prvenstveno hip-hopa (Flying Lotus, Kendrick Lamar, Run The Jewles), ali i modernog funka Thundercata, pa i alternativnog kantautorskog pop rocka St. Vincent.

Vlastitim je izdanjima postao gotovo sinonimom za sve zanimljivo i moderno u jazzu u toj mjeri da je upravo njegovom koncertu pripala recimo posljednja scena dugovječne Showtimeove serije “Homeland”. Isto tako, kada je Netflix započeo s istoimenom ekranizacijom megauspješne autobiografije bivše američke Prve dame Michelle Obame “Becoming”, redateljica Nadia Hallgren čim je pročitala u knjizi da Michelle voli jazz, isti tren je odlučila da je upravo Kamasi pravi čovjek za stvaranje glazbene pozadine filma.

Sam Washington posljednjih godina objavljuje dvije vrste albuma; prvoj pripadaju epska trosatna izdanja poput “The Epic” i “Heaven and Earth”, a drugoj kraći EP-jevi čije trajanje također nadmašuje ono prosječnih albuma u ovo digitalno doba. I na tim kraćim izdanjima nađe se nekad pjesma koja postane instant klasikom, kao što je slučaj bio s “Truth” koja se našla na EP-ju “Harmony of Difference” iz 2017. godine. Soundtrack filma “Becoming” broji ukupno petnaest skladbi, dakle jednako kao i trosatni “The Epic”, ali trajanje od pola sata kraće je i od njegovih najkraćih izdanja.

Najbolje Kamasijeve kompozicije obično su one koje se protežu oko granice od deset minuta, to je format u kojemu njegova glazba ima najbolji priliku da zakuha i poentira, no kada pogledate popis pjesama s “Becoming” vidjet ćete da tek jedna pjesma prebacuje trajanje od četiri minute. Sve ostale traju po dvije minute, jednu ili čak i kraće. Već tu postaje jasno kako je riječ o nečemu što više nalikuje na kolekciju skitova nego na punokrvni Washingtonov album.

Neke od tema poznate su iz ranijih dana, pa se tako ovdje može čuti i melodija iz “The Rhythm Changes” s “The Epic” u skraćenoj instrumentalnoj varijanti. Mnoge pjesme završe u trenutku kada su počele obećavati, a neke ni ne dobiju priliku nešto konkretno ni obećati. Sve to ne znači da je riječ o nezanimljivoj ili slaboj glazbi, tek da je u pitanju izdanje koje, premda vrlo slušljivo i ugodno, neće ostati u pamćenju kao jedno od ključnih u Kamasijevoj karijeri, već samo fusnota i konkretnija spojnica sa svijetom filma za ovog glazbenika čija je muzika oduvijek imala izraženu kinematografsku kvalitetu.

Ocjena: 7/10

(Young Turks, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X