Oscar 2021. – može i bez pompe

Glavne nagrade večeri očekivano je odnio ‘Nomadland’, a velika iznenađenja sačuvana su za sam kraj dodjele kad su slavile glumačke legende Frances McDormand i Anthony Hopkins.

93. dodjela Oscara

U skladu s pandemijskim uvjetima, ovogodišnja je dodjela Oscara odrađena u mnogo manje pompoznom stilu od onih prethodnih, ali upravo taj pristup osigurao je tečniju priredbu koju nisu prekidala, primjerice, izvođenja svih nominiranih pjesama.

Akademija je propustila nagraditi baš svaki od osam naslova nominiranih za najbolji film, pa je tako primjerice “TheTrial of the Chicago 7” ostao kratkih rukava, a filmovi kao što su “Ma Rainey”, “Mank”, “Sound of Metal”, “Soul” i “The Father” odnijeli su po dva Oscara. Glavne nagrade, one za najbolji film i režiju, očekivano su završile u rukama ekipe “Nomadlanda” i redateljice Chloe Zhao koja je postala tek drugom ženom u povijesti koja odnosi režiserski Oscar. Takav ishod tek je kruna sjajne sezone koju ova dokufikcijska drama ima za sobom nakon osvajanja Zlatnih globusa, BAFTA-e, nagrade Udruženja producenata i nagrade Spirit za nezavisni film.

Najveća iznenađenja večeri sačuvana su za sam kraj dodjele. Po prvi put nakon pola stoljeća, u završnici se nisu dodjeljivale nagrade za film i režiju, već one za najbolje glumce i glumice. Prvi od njih pripao je legendarnoj Frances McDormand za njezinu ulogu Fern u “Nomadlandu”, čime se pridružila vrlo uskom krugu glumaca i glumica s tri glumačka Oscara. Više ih ima samo Katherine Hepburn koja ih je osvojila čak četiri. No, vremena još ima, pa Frances nakon nagrada za “Fargo” i “Three Billboards”, a sada i “Nomadland”, ima priliku dostići i taj rekord. I to potpuno zasluženo.

Posljednja nagrada večeri dodjeljena je za najbolju mušku glavnu ulogu, a Akademija je propustila posthumno odati počast prerano preminulom Chadwicku Bosemanu za ulogu u filmu “Ma Rainey’s Black Bottom”. Ipak, ovaj Oscar je jednako zaslužio i pobjednik Anthony Hopkins, slavni veteran koji je briljirao u naslovnoj ulozi razorne drame “The Father”. Hopkinsu je ovo drugi Oscar u toj kategoriji nakon što je prije gotovo trideset godina nagrađen za ulogu Hannibala Lectera u “Silence of the Lambs”. Noćas je, s navršene 83 godine, postao najstarijim osvajačem Oscara svih vremena i to u bilo kojoj kategoriji.

Kad bi se dodjeljivao Oscar za najbolji govor na dodjeli, ove godine bi ga trebala primiti Youn Yuh-jung, 73-ogodišnja Korejka nagrađena za sporednu žensku ulogu u filmu “Minari” koja je svojim šarmom još jednom očarala gledatelje. Većina nagrada završila je kod onih čije su se pobjede i očekivale, pa tako ni Oscar za adaptirani scenarij za “The Father” nije djelovao iznenađujuće budući da je ovaj film u samoj završnici utrke stigao do statusa favorita. Manjih iznenađenja bilo je, doduše, u sporednim kategorijama poput primjerice kratkog dokumentarca u kojem je slavio film “Colette”, a ne favorizirani “A Love Song for Latasha”.

U kategoriji stranog filma nije došlo do iznenađenja koje su mnogi iz Hrvatske i susjednih zemalja priželjkivali, pa je Oscar ipak odnio “Another Round” Thomasa Vinterberga, a ne razorna drama Jasmile Žbanić “Qou Vadis, Aida?”.

Budući da smo o ovogodišnjoj sezoni nagrada već dovoljno pisali, nećemo nabrajati pobjednike u svakoj od kategorija jer smo ih već više puta isticali u prethodnim tekstovima. Umjesto toga, za kraj ovog kratkog pregleda pohvalit ćemo komentatorski trojac HRT-a koji čine Boško Picula, Nenad Korkut i Mario Kozina, a koji svake godine odrađuje sve bolji posao u živim prijenosima na državnoj televiziji.

Popis pobjednika:

Najbolji glavni glumac: Anthony Hopkins, “The Father”
Najbolja glavna glumica: Frances McDormand, “Nomadland”
Najbolji film: “Nomadland”
Najbolja pjesma: “Fight For You” iz “Judas and the Black Messiah”
Najbolja glazba: “Soul,” Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste
Najbolja montaža: “Sound of Metal,” Mikkel E. G. Nielsen
Najbolja kamera: “Mank,” Erik Messerschmidt
Najbolja scenografija: “Mank”
Najbolja sporedna glumica: Youn Yuh-jung, “Minari”
Najbolji vizualni efekti: “Tenet”
Najbolji dokumentarni film: “My Octopus Teacher”
Najbolji kratki dokumentarac: “Colette”
Najbolji animirani film: “Soul”
Najbolji kratki crtić: “If Anything Happens I Love You”
Najbolji kratki igrani film: “Two Distant Strangers”
Najbolji zvuk: “Sound of Metal”
Najbolja režija: “Nomadland,” Chloé Zhao
Najbolja kostimografija: “Ma Rainey’s Black Bottom,” Ann Roth
Najbolja šminka i frizura: “Ma Rainey’s Black Bottom,” Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal, Jamika Wilson
Najbolji sporedni glumac: Daniel Kaluuya za “Judas and the Black Messiah”
Najbolji međunarodni film: “Another Round,” Danska
Najbolji adaptirani scenarij: “The Father,” Christopher Hampton i Florian Zeller
Najbolji izvorni scenarij: “Promising Young Woman,” Emerald Fennell

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X