Trnjanski kresovi na savskom nasipu kod Mosta slobode

Trnjanski kresovi 2023

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) u subotu 6. svibnja organizira osme obnovljene Trnjanske kresove na savskom nasipu kod Mosta slobode. Onom istom mjestu na kojem su prije 78 godina partizanske jedinice ušle u grad i oslobodile ga od fašizma.

Nasip će i ove godine živnuti uz mnogobrojne društveno angažirane, umjetničke, aktivističke i druge radionice naših sestrinskih organizacija, a namijenjenih svim generacijama. Građanke i građani, osim radionica, moći će vidjeti novu izložbu, kušati hranu iz kuhinje za narod, posjetiti štandove organizacija sudionica, slušati izvedbe zborova i pritom uživati u prizorima zapaljenih kresova.

Prije samog paljenja kresova javno će se pročitati proglas MAZ-a, a potvrđeno je da će se i ove godine prisutnima obratiti gradonačelnik Zagreba, te predsjednik gradske četvrti Trnje. Naime, Trnjanski kresovi drugu godinu zaredom primili su pokroviteljstvo Grada Zagreba, čime su se ostvarili važni prvi koraci lokalnih institucija prema njihovom ponovnom prihvaćanju neprocjenjivog antifašističkog nasljeđa vlastitog grada. Tako jedna od glavnih ideja ove manifestacije je da Dan grada Zagreba ponovno bude njegov drugi rođendan (8. svibnja), odnosno dan kada je oslobođen od ustaša i nacista. Osim navedenih naglasaka na odnos prema prošlosti, Trnjanski kresovi nastoje jednako snažno osvijestiti o svakodnevnim suvremenim društvenim problemima i nepravdama, te nužnosti aktivne borbe za rodnu, ekonomsku, rasnu, identitetsku, političku i drugu ravnopravnost.

Po završetku programa Trnjanskih kresova započet će 12. Antifa night u Klubu Močvara. Ove godine ponovno odlazimo u underground, te se žanrovski više oslanjamo na elektroniku, a publiku će rasplesati Šećer (ZG), ManMachine (ZG), Iv/An (ZG), Auf Wiedersehen (BG), te kolektiv Heiße Scheiße u suradnji s VJ-om Ye1en.

Ovogodišnje Trnjanske kresove i Antifa night vizualno je upriličilo nekoliko vrhunskih umjetnika i umjetnica. Dizajn vizualnog identiteta je radio Sven Sorić u suradnji s ilustratoricom Josipom Tadić, a dizajn najnovije u nizu naših popularnih majica osmislili su i pripremili Vedran Štimac Politebastart i Mirjana Radovanović iz beogradskog dizajn kolektiva Kurs.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu 6. svibnja na savskom nasipu i popratite našu manifestaciju, te bismo bili izrazito zahvalni kada bi na svojim medijskim platformama najavili, odnosno pozvali na ovogodišnje obnovljene Trnjanske kresove i 12. Antifa night.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X