25 godina u sekundi – izložba o najboljim trenucima Motovun Film Festivala

Motovun Film Festival (foto: Press)

25 godina u sekundi, onoj potrebnoj za nastanak fotografije. U četvrt stoljeća postojanja Motovun Film Festivala snimljeno je bezbroj fotografija koje su odražavale sjajne trenutke veselja, zadovoljstva i dobre atmosfere.

Izbor najupečatljivijih fotografija bit će predstavljen na izložbi Motovun: 25 godina u sekundi ove srijede, 28. lipnja u 20.00 sati u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi, a potom i za vrijeme trajanja festivala u Motovunu od 22. do 24. srpnja.

Iz vremena prvih festivala, iz 1999. i 2000. fotografija je malo i sitne su rezolucije jer su snimane analognim aparatima, no kako je digitalna tehnologija napredovala, tako je i njihov broj bujao. Stotine fotografija dnevno, ljudi, projekcije, događanja, svirke, tulumarenja, ludila, svanuća…

„I kako odabrati, kako predstaviti festival u nekom razumnom broju fotografija, kada je svega toga bilo toliko abnormalno puno da izbor nikako ne može biti ispod 250-300 komada, a to je samo najnužnije od najnužnijeg. To je borba u kojoj smo danima bili naša najdugovječnija fotografkinja Nina Đurđević i ja. Glava nam puca od fotografija”, otkriva direktor festivala Igor Mirković.

Zajednički nazivnik cijelog tog mozaika o kojem svjedoče fotografije je sreća.

„Na svim se fotografijama lica smiju. I klinci u publici i razmaženi glumci, glumice, redateljice i redatelji – svima lica sjaje, pršte od veselja. Jer Motovun Film Festival je uvijek bio tvornica dobrog raspoloženja i kristalna kocka vedrine. Ovaj festival čine nebrojeni ljudi koji su, svatko na svoj način, doprinijeli da naše brdo filmova blista u mraku. Nije lako biti sretan dvadeset i pet godina, dok ploviš kroz bure i oluje svakodnevice. Nama je uspjelo. Zato smo rekli da se naš festival smjestio na 277 metara iznad realnosti”, ističe Mirković.

Ove se godine festival penje još više i donosi veselje na 1034 metra, daleko od svega. Pod nazivom Cinehill, održat će se u dva dijela – od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac kod Delnica.

Izložba u Laubi traje samo jedan dan, a na otvorenju će nastupiti duo La Papa kojeg čine Stanko Kovačić (violončelo) i Nikola Dabac (ukulele). Ulaz je slobodan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X