Umro je William Friedkin, redatelj filma ‘The Exorcist’

Oskarovac je režirao i filmove ‘The French Connection’ te ‘To Live and Die in L.A.’

William Friedkin (foto: poster ‘Friedkin Uncut’)

William Friedkin, Oscarom nagrađen redatelj filma “The Exorcist”, preminuo je sa 87 godina. Friedkin je također režirao filmove “The French Connection”, “To Live and Die in L.A.”, “Sorcerer” i “Rules of Engagement”, između ostalih filmova.

Njegovu smrt potvrdio je dekan Sveučilišta Chapman Stephen Galloway, prijatelj Friedkinove supruge Sherry Lansing. Friedkinov posljednji film, “The Caine Mutiny Court-Martial”, s Kieferom Sutherlandom u glavnoj ulozi, trebao bi imati premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Zajedno s Peterom Bogdanovichem, Francisom Fordom Coppolom i Halom Ashbyjem, Friedkin je 1970-ih dospio na A-listu kao dio nove generacije filmaša spremnih na rizik. Kombinirajući svoje iskustvo na televiziji, posebice u dokumentarnom filmu, s vrhunskim stilom montaže, Friedkin je unio mnogo energije u žanrove horora i policijskog trilera za koje se specijalizirao.

“Francuska veza” bila je nevjerojatno brza i moralno dvosmislena priča, snimljena u dokumentarnom stilu i sadržavala je jednu od najpoznatijih sekvenci automobilske jurnjave u kinu. Film je osvojio nekoliko Oscara, uključujući one za najbolji film, redatelja i glumca (Gene Hackman) i postao kamen temeljac za policijski žanr u filmovima i televiziji u godinama koje dolaze.

Nakon kritičke slave “Francuske veze” došao je “Egzorcist” iz 1973., koji je zaradio nevjerojatnih 500 milijuna dolara diljem svijeta i, zajedno s “Kumom”, započeo eru filmskih blockbustera. Adaptiran prema romanu Williama Petera Blattya o demonskoj opsjednutosti mlade djevojke, “Egzorcist” je bio izrazito stiliziran triler, a podjednako je utjecao na žanr horora kao “Connection” na policijske trilerie. To mu je donijelo drugu nominaciju za Oscar u kategoriji najboljeg redatelja.

Nakon uspjeha sa zapaženim filmovima iz 1970-ih, Friedkin je snimio vrhunski triler “Živjeti i umrijeti u L.A.” Nakon vjenčanja s voditeljicom studija Sherry Lansing 1991. ponovno je počeo redovito režirati filmove.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X