Detour u Saxu

Detour u Saxu

Nakon više od osam godina, Detour se vraća u Sax povodom jubilarne 25. sezone kultnog kluba, još jednom odsvirati koncert za pamćenje! Datum za pribilježiti u rokovnike i pametne telefone je 4.11. (subota). Ulaznice će se uskoro moći kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 34) ili online preko njihovog weba.

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro – akustičnog pop zvuka. Do početka 2006. godine ova glazbena skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom djelovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim managerom nastavila svoj glazbeni put pod imenom ‘Detour’.

Njihova snaga nije samo u najnovijim singlovima nego i u pjesmama starijeg datuma poput “Ljeto počinje”, “Mjesec”, “Gledano sa strane” i “Prijatelj” koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma ‘Detour’ i ‘TV’. Ipak, treći studijski album “A što ak’ ja…” pokazao se prijelomnim u njihovom dotadašnjem djelovanju katapultirajući ih u status velike regijske glazbene pop atrakcije prikačivši im titulu ‘perjanice novovalnog popa’. Istovremeno im se otvorio i veliki broj koncertnih nastupa s čime su došle i brojne nagrade. Album, nošen hit naslovima “Srce veliko”, “Snijeg”, “Daleko” i “Plešem sama”, osigurao je Detouru top mjesta u većini godišnjih glazbenih izbora, te Porina za najbolji pop album u 2014. godini.

Početkom 2016. godine Nenad potpisuje možda najuspješniji uradak u svom autorskom djelovanju, pjesmu ‘Zaljubila sam se’ koja je poharala domaće top liste dobivši te godine od strane Hrvatske diskografske udruge priznanje za radijski najvrćeniju pjesmu. 2017. s njom osvajaju i glazbenu nagradu Porin u kategorijama Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom. Detourovci se mogu pohvaliti i nagradom za grupu godine u 2016. što je uz rasprodani koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture bio najbolji mogući način obilježavanja slavljeničkih deset godina djelovanja. Pratila ga je i promocija hvaljenog albuma ‘DETOUR 10′, koji je ponudio novo čitanje poznatih pjesama grupe, snimljenih u osvježenim i promijenjenim aranžmanima.

Nakon ‘Zaljubila sam se’, peti studijski album ‘Tourdetour’ uspješno se predstavio kroz pjesmu ‘Biram’ – nominacija za Porin u kateogrijama Pjesma godine, Najbolja izvedba grupe s vokalom i Najbolji video – nastavlja se kroz hitoidni singl ‘Bez tebe’, te ‘Vikend’ i ‘Skrivena’. Glazbena kritika svrstala ga je u sam vrh najboljih albuma u 2018. godini.

Detourovci će svakako pamtiti kraj 2018. zbog svog najvećeg koncerta u karijeri održanog u Maloj dvorani Doma sportova kojemu su prethodili sjajni rasprodani koncerti u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru i K.D. ‘Vatroslav Lisinski’ s grupom Pavel.
Početak 2019. godine donosi im nova priznanja gdje s aktualnim albumom ‘Tourdetour’ na novinarskoj glazbenoj nagradi ‘Rock&Off’ odnose nagradu u Pop&off kategoriji, a ni na glazbenoj nagradi Porin nisu ostali praznih ruku, odnijevši pobjedu u kategorijama za ‘Pop album godine’ i ‘Najbolja izvedba grupe s vokalom’. Elektro popistička ‘Ima i nema’, te vintage akustik balada ‘Slike o našim danima’ singlovi su koji su zatvorili ovaj iznimno uspješan glazbeni materijal.

Svoju kreativnost i autorsku virtuoznost Nenad nastavlja potvrđivati kroz najnovije singlove ‘Šarena’, ‘Slavlje’, ‘Hawaii’ i ‘Klaun’ s kojima se otvorila priča šestog studijskog albuma. 2022. godine po prvi put nastupaju na Zagrebačkom festivalu i pobjeđuju s pjesmom ‘Nekad je bilo bolje’ koja je prema glasovima stručnog žirija i radijskih urednika okupljenih u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika HURIN, proglašena najboljom pjesmom ovog renomiranog glazbenog događanja.

Nakon 17 godina rada s pjesmom ‘Master Blaster’ Detourovci po prvi put odlaze na Doru, izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, i svojim nastupom i izvedbom ostavljaju upečatljiv dojam osvojivši treće mjesto.

U 2023. godini uz izlazak šestog studijskog albuma ‘Master Blaster’ u svibnju su održali dugoočekivani veliki koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo nakon kojeg je uslijedila i još uvijek traje regijska turneja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X