Umro je Braco Radović – posljednji romantik zvuka

Poznati hrvatski majstor zvuka i ton majstor umro je ponedjeljak 3. lipnja u dobi od 75 godina.

Braco Radović (Foto: Facebook)

“Jutros nas je napustio Bracek, posljednji romantičar zvuka, kako su ga jednom prilikom nazvali. Moj tata, i istinski zaljubljenik u razglase, ribolov i dobar roštilj. Kako je Andrej jednom rekao, Braco nema dana radnog staža jer on živi jedan jako skupi hobi. I tako je i otišao… s tri projekta koje je i polupokretan šarafio i lemio. Uvijek spreman pomoći, naučiti i pogurati! I hvala mu na tome! I kad razmislim o našem odnosu i što sam naučio samo se slatko nasmijem jer znam da koliko dobroga ostavlja iza sebe. Ali tri mudrosti dominiraju: 1. Mali zapamti, najbitniji je miran san, 2. Budi čovjek nemoj biti seronja, 3. Nemoj da ti fali basa. Volim te Tata, počivaj u miru!” – napisao je Bracin sin Marko koji je obavijestio javnost o odlasku legendarnog ton majstora.

Sve je počelo prije 50 godina kad se Braco Radović zaposlio kao radio serviser. Iz njegove radione u Ježdovcu izašlo je mnoštvo sound sustava koje je sam slagao i sklapao. Za života je proizveo preko 500 pojačala, a upravo ga je ljubav prema gradnji zvučnih sustava dovela do toga da postane i legenda dobrog zvuka za miks pultom.

Vlastita pojačala i opremu imao je već na prvom velikom koncertu kojeg je radio. Bila je riječ o koncertu grupe Blood, Sweat & Tears u Zagrebu, kojima je predgrupa bio Parni valjak, a Bracu je nakon toga zapazio Ivica Šerfezi, kojemu je ozvučio koncert da bi ga potom pjevač odveo u tadašnji Sovjetski savez. Radović je sedam godina radio cjelokupni razglas za dva najveća tamošnja festivala; Melodije Druzja i Zlatna jesen. Turneje po najvećim ruskim gradovima trajale su i po tri mjeseca, a nastupali su najpopularniji pjevači iz socijalističkih zemalja. Uz Šerfu, od tada poznatih jugoslavenskih izvođača pjevali su i Miro Ungar, Zdravko Čolić, Indexi, Crveni koralji, te Miki Jevremović.

Po povratku je počeo raditi s Bijelim dugmetom, kojemu je radio sve turneje, kao što nije bilo domaće koncertne zvijezde koja nije htjela upravo njega vidjeti za tonskim pultom i imati koncert na njegovom razglasu.

Ozvučio je Brucea Springsteena u Budimpešti, Samantu Fox, Joea Cockera i Simple Minds u Zagrebu te Motorhead i Alvina Leeja u Puli, između ostalih. Mnogi inozemni ton majstori hvalili su kvalitetu njegove opreme, a također je bio poznat po tome što je obožavao analognu opremu.

“Jako sam puno ulagao. I danas posjedujem 400 pojačala koje sam izradio, ali to sad nažalost ne vrijedi puno, jer svi hoće digitalnu opremu koja je i 10 puta lakša od analogne. Oprema se strahovito promijenila, no zbog te digitalije pravi zvuk je nestao”, izjavio je Braco Radović 2017. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X