Mlada zvijezda talijanskog jazza Michelangelo Scandroglio gostuje u novoj epizodi Moonlight Sessionsa

‘Siguran sam da su me s Koprivnicom spojile neke magične veze koje su me i nagnale da se opet vratim,’ kaže gitarist.

Michelangelo Scandroglio (foto: Melani Krog)

U novoj epizodi glazbenog serijala Moonlight Sessions gostuje mlada zvijezda talijanskog jazza, kontrabasist i skladatelj Michelangelo Scandroglio. Prvi nastup u Hrvatskoj imao je prošle godine na jazz festivalu Fest Jazza Koprivnica gdje je predstavio album “In the Eyes of the Whale”. Nakon samo godinu dana Michelangelo se ponovo vratio u Hrvatsku gdje je održao dva koncerta, u Koprivnici i Zagrebu.

“Sjećam se kad sam prvi put došao na Fest Jazza. Stvarno me oduševio taj grad i ljudi, posebno ekipa koja radi festival. Siguran sam da su me s Koprivnicom spojile neke magične veze koje su me i nagnale da se opet vratim. Sada tamo imam divne prijatelje,” kaže Michelangelo.

Njegovo najnovije izdanje je “Gently Broken” objavljeno u siječnju ove godine. U sklopu Moonlight Sessionsa izveo je tri pjesme s tog albuma. U njegovom bendu sviraju vrhunski jazz glazbenici iz Italije Luca Zennaro na električnoj gitari, Mattia Galeotti na bubnjevima i Guglielmo Santimone na klaviru/synthu. U izvedbi prve pjesme pridružili su im se pjevačica Laura Mjeda te prateći vokali Helena Hraščanec, Romana Pavliša i Rajnard Hraščanec.

“Odabrao sam ‘The Princess of Breaking Shadows’ jer je to prva pjesma s tekstom koju sam napisao, zatim ‘Premonition’ koja govori o duhovnim vezama i zbog toga je bila idealna za ovu priliku. Posljednja je ‘Disruption’ koja je žanrovski vrsta progresivnog rocka. Na snimanju nam je bilo stvarno odlično. Mjesto je vrlo posebno, super inspirativno i osjeća se tamo neka posebna energija. Ljudi koji su iza svega rade to nevjerojatno profesionalno. Kad se ti svi elementi spoje, to je kombinacija koja jamči da će snimka na kraju biti zaista fantastična,” rekao je Michelangelo. Tijekom svog boravka u Zagrebu imao je priliku otići na koncert Mimika Orchestra koji ga je oduševio.

“Zagreb je vrlo lijep grad, svidjeli su mi se i ljudi. U budućnosti bi htio puno više vremena tamo provesti. Imao sam priliku otići na koncert Mimika Orchestra. To je toliko nevjerojatan bend, volio bih imati priliku surađivati s njima u bliskoj budućnosti, to bi bilo apsolutno nevjerojatno,” rekao je Michelangelo.

Michelangelo je s novim bendom i novim albumom pokušao spojiti stare vrijednosti sa svojim novijim interesima te razumjeti kako se glazbena produkcija može uklopiti u unutarnje djelovanje improvizacije i samog skladanja i nastanka glazbe. Na njegovom novom albumu postoji odmak od prethodnog i od improvizacije kao solo momenata, a i melodija mu više nije u središtu.

“Vjerujem da je glavna karakteristika glazbe na ‘Gently Broken’ potraga za ‘sintezom’, što pokazuje i trajanje skladbi: u usporedbi s većinom jazz pjesama, neobično su kratke. Pokušao sam rekreirati ‘mikrosvjetove’, kratke neovisne trenutke koji se zatim spajaju. Čak i ako se čine glazbeno daleko jedan od drugog, zapravo se kreću prema zajedničkom odredištu. Proces stvaranja vrlo je sličan onome što radi kipar iz bloka mramora. Dlijetom i svojim znojem umjetnik izvlači ideju i materiju. Slično tome, proces u mom slučaju je pratio sirove studijske snimke s ciljem izdvajanja same srži ove glazbe. Skulptura – u ovom slučaju glazba – već postoji, samo je treba izdvojiti, otkriti. Umjetnik je mora izdvojiti i transformirati tijekom kreativnog procesa. Dug je to put, koji uvijek uključuje promjenu planova i brojnih smjerova. Pokušao sam rekonstruirati, koliko god sam mogao, proces koji su usvojili Pablo Picasso ili Beatlesi. Mislim da ne postoji ‘krajnje dobra ideja’ na početku kreativnog procesa. Dapače, postoji nekoliko slojeva transformacija: izvorna ideja se razvija, sve do svog konačnog oblika, a također se neprestano mijenja svakim pogledom i raspoloženjem onih koji je promatraju ili, u ovom slučaju, onih koji slušaju,” istaknuo je Michelangelo o stvaralačkom procesu tijekom nastanka novog albuma.

Michelangelo Scandroglio (foto: YouTube Screenshot)

Michelangelo je s 16 godina počeo učiti jazz kod mentora Aresa Tavolazzija, te klasiku na Royal Academy of London. Usavršavao je jazz kod Joea Sandersa, Harisha Raghavana, Bena Streeta na prestižnoj školi Siena Jazz te klasiku kod Jeffa Bradeticha, Alberta Bocinija, Damiana D’amica na ISSM Luigi Boccherini iz Lucce. S 24 godine već je osvojio neke od najvećih glazbenih nagrada u Europi – uključujući pobjedu na Riga International Jazz Bass Competition, Conad Jazz Contestu u sklopu festivala Umbria Jazz (s Paolom Fresuom u žiriju) i na najprestižnijem španjolskom jazz natjecanju Getxo gdje je pobijedio sa svojim kvintetom 2021. godine. Godinu kasnije izabran je kao jedini talijanski umjetnik za prestižni program Betty Carter Jazz Ahead u Kennedy Centru u Washingtonu D.C.-ju. Michelangelo Scandroglio je imao priliku svirati i surađivati s Enricom Ravom, Seamuso, Blakeom, Loganom Richardsonom i Gregoryjem Hutchinsonom, Johnom Taylorom i Marvinom Smithom. Ovo ljeto Michelangelu će donijeti neke nove sjajne glazbene trenutke u Europi, a zatim odlazi na turneju u Koreju, Kinu, Brazil i Novi Zeland.

„Moonlight Sessions” zajednički je projekt izdavačke kuće Intek Music i video produkcije Beyond Pines Films. Osim što publici pruža vrhunski audio i video doživljaj izvedbe uživo, predstavlja glazbeno autorsko stvaralaštvo hrvatskih i stranih glazbenika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X