Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije otvorenja Olimpijskih igara, prijavio policiji prijetnje smrću

Jolly druga osoba koja je podnijela prijavu policiji zbog uznemiravanja vezanog uz ceremoniju otvaranja nakon što je Barbara Butch podnijela prijavu ranije ovog tjedna . Butch je popularna DJ-ica i LGBTQ aktivistica koja je nastupila tijekom pogrešno protumačene scene “Posljednje večere” na otvorenju OI.

Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu i olimpijski psrtenovi na Eiffelovom tornju (Foto: Wikipedia)

Tužitelji u Parizu istražuju prijetnje smrću i uznemiravanje usmjereno prema Thomasu Jollyju, umjetničkom direktoru koji stoji iza ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2024. godine, navodi The Associated Press .

Istraga je pokrenuta, priopćilo je pariško tužiteljstvo, nakon što je Jolly podnio prijavu policiji u utorak, 30. srpnja (svečano otvaranje održano je nekoliko dana prije, 26. srpnja). Jolly je rekao da je bio izložen prijetnjama smrću, “javnim uvredama” i “klevetama” te da je bio “meta prijetećih poruka i uvreda na društvenim mrežama u kojima se kritizira njegova seksualna orijentacija i njegovi krivo pretpostavljeni izraelski korijeni”.

Jollyjeva ceremonija otvaranja bila je jedna od najluđih i najupečatljivijih u novijoj olimpijskoj povijesti. Sadržao je veliki povratak Céline Dion na pozornicu, Lady Gaga koja je odala počast ikoni francuskog kabareta Zizi Jeanmaire i velikani francuskog metala Gojira koji su izveli revolucionarnu himnu, “Ah! Ça Ira” uz obezglavljenu i okrvavljenu Mariju Antoanettu.

Jollyjeva je namjera bila prikazati maksimalistički prikaz koji se naslanjao na francuske klišeje i stereotipe. “Kad gledamo ‘Emily u Parizu’ ili ‘Amélie Poulain’, znamo da to nije baš pravi Pariz. Igrat ćemo se sa svim tim klišejima, ali ćemo ih i izazvati. Pariz je također živahna mladost. Različite kulture trljaju se na ulicama”, rekao je Jolly u jednom o prijašnjih intervjua.

No, nije iznenađujuće, nisu svi cijenili spektakl, pogotovo oni na desnici. Tako je kontroverzni borac za prava muškaraca Andrew Tate pokušao ustvrditi da je scena s obezglavljenom Marie Antoinette sotonistička, što je Joe Duplantier iz Gojire odmah odbacio rekavši za Rolling Stone: “Nije ništa od toga. To je francuska povijest. To je francuski šarm, znate, obezglavljeni ljudi, crno vino i krv posvuda – to je romantično, to je normalno.”

No najviše medijske prašine podigla je scena koja prikazuju drag queen plesačice i plesači za dugim stolom (tj. cat walkom) za koju su neki tvrdili da se odnosi na “Posljednju večeru” Leonarda da Vincija i da stoga vrijeđa kršćane.

Jolly je, međutim, zanijekala da je bila inspirirana slikom. Umjesto toga, rekao je da je scena namijenjena odavanju počasti grčkoj mitologiji i podrijetlu Olimpijskih igara u staroj Grčkoj.

Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza, također je podržala Jollya nakon vijesti o istrazi o internetskom uznemiravanju protiv njega. “Jolly je visoko držao naše vrijednosti. Za Pariz je bio ponos i čast moći računati na njegov talent da uveliča naš grad i kaže svijetu tko smo”, izjavila je Hidalgo u znak podrške Jollyju.

Saznajte više:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X