I obitelj Isaaca Hayesa tuži Trumpovu kampanju zbog neovlaštene upotrebe njegove glazbe

Traže isplatu od 3 milijuna dolara za licencne naknade zbog korištenja pjesme ‘Hold on, I’m Coming’.

Issac Hayes (foto: Wikipedia)

Obitelj Isaaca Hayesa tuži Donalda Trumpa i njegovu kampanju zbog kontinuiranog neovlaštenog korištenja hit pjesme Sama & Davea “Hold on, I’m Coming” koju je napisala pokojna ikona soula.

Isaac Hayes III, sin dobitnika Grammyja i Oscara, objavio na društvenim mrežama da je obitelj podnijela tužbu zbog korištenja hita u Trumpovoj kampanji na skupovima od 2022. do ove godine, kao i nedavno u Montani 9. kolovoza “čak iako je vaš ured očito svjestan da nemate dopuštenje,” prema pravnom pismu.

“Isaac Hayes Enterprises tuži Donalda Trumpa i njegovu kampanju za 134 točke kršenja autorskih prava zbog neovlaštenog korištenja pjesme “Hold on, I’m Coming” na predizbornim skupovima od 2022. -2024,” službeni račun Isaaca Hayesa objavio je na mreži X (bivši Twitter), u objavi koju je potpisala obitelj Hayes.

U objavi se dodaje: “Zahtijevamo prestanak korištenja, uklanjanje svih povezanih videozapisa, javno odricanje od odgovornosti i plaćanje 3 milijuna dolara naknade za licenciranje do 16. kolovoza 2024. Nepoštivanje će rezultirati daljnjim pravnim postupkom.”

U Obavijesti o kršenju autorskih prava od 11. kolovoza, upućenoj Trumpu i njegovoj kampanji, obiteljski odvjetnik James L. Walker, Jr. također je zatražio od kampanje da objavi službeno odricanje od odgovornosti da obitelj i Hayes Estate “nisu autorizirali, odobrili ili dopustili korištenje imovine Isaac Hayes Enterprises ni u jednom trenutku.”

Na vlastitom Instagram računu u nedjelju, Isaac Hayes III razradio je razloge za pokušaj distanciranja rada svog oca od Trumpove kampanje. “Donald Trump utjelovljuje nedostatak integriteta i klase, ne samo kroz kontinuirano korištenje glazbe mog oca bez dopuštenja, već i kroz svoju povijest seksualnog zlostavljanja žena i njegovu rasističku retoriku. Ovakvo ponašanje se više neće tolerirati i poduzet ćemo brzi postupak da tome stanemo na kraj”, napisao je.

Dodao je: “Suosjećamo sa svim glazbenicima čiji je rad bez pristanka kooptiran u političke kampanje koje izazivaju podjele. Umjetnost glazbenog izvođača odraz je njegove duše, a ne sredstvo za promicanje mržnje ili netrpeljivosti. Vrijeme je da se svi umjetnici ujedine i zatraže poštivanje svoje kreativne ostavštine.”

Hayes je zajedno sa svojim partnerom Davidom Porterom napisao pjesmu “Hold on, I’m Coming” koju su prvi objavili Sam & Dave 1996., a koja je zauzela prvo mjesto Billboardove R&B ljestvice i postigla zlatni status. Pjesma je postala redovitom pojavom na Trumpovim skupovima, a često se pušta prije i poslije govora bivšeg predsjednika, između ostalog i na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2024., kad ju je bend svirao pjesmu nakon što je Trump završio svoj 90-minutni govor.

Tužba obitelji Hayes samo je najnovija pravna bitka između glazbenika i Trumpove kampanje. Grupe kao što su The Beatles, Adele, Aerosmith, Bruce Springsteen, Elton John i Earth, Wind & Fire oštro su kritizirale Trumpa i njegov tim zbog korištenja njihove glazbe na političkim događanjima. Broj glazbenika koji su javno zatražili da Trumpova kampanja prestane koristiti njihov rad je toliko dugačak da ima vlastiti unos na Wikipediji.

U subotu je menadžerski tim Celine Dion objavio izjavu u ime umjetnice i njezine izdavačke kuće Sony za korištenje hita Titanica “My Heart Will Go On” u Trumpovoj kampanji na skupu u Montani u petak. “Ovo korištenje ni na koji način nije dopušteno, a Celine Dion ne podržava ovo ili bilo koje slično korištenje…. I stvarno, TA pjesma?” navodi se u priopćenju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X