Umrla je glumačka legenda Gena Rowlands

Dvaput je nominirana za Oscar i promijenila je tijek američkog nezavisnog filma sa svojim pokojnim suprugom Johnom Cassavetesom.

Gena Rowlands (foto: NBC Television / Wikipedia)

Gena Rowlands, supruga i muza Johna Cassavetesa koju je talent prikazan u filmovima “Faces”, “A Woman Under the Influence”, “Opening Night” i “Gloria” svrstao u panteon glumačkih legendi, umrla je u srijedu. Bile su joj 94 godine.

Rowlands je umrla okružena članovima obitelji u svom domu u Indian Wellsu u Kaliforniji, navodi TMZ. Borila se s Alzheimerom od 2019. godine.

Rowlands je primila nominacije za Oscar za izvedbe u filmovima “A Woman Under the Influence” (1974.), gdje je glumila izoliranu, emocionalno ranjivu kućanicu koja tone u ludilo, te “Gloria” (1980.) gdje je briljirala kao ljutita zaštitnica djece koja se buni protiv mafije. U tim je utrkama izgubila od Ellen Burstyn (“Alice Doesn’t Live Here Anymore”) i Sissy Spacek (“Coal Miner’s Daughter”). Akademija nije službeno priznala njezinu veličinu sve dok nije primila počasnog Oscara na dodjeli Guvernerovih nagrada 2015. godine.

“Znaš što je divno kad si glumica?” pitala je Rowlands na ceremoniji. “Ne živiš samo svoj život, već živiš mnogo života.”

John Cassavetes režirao je svoju ženu u fimovima za koje je primila nominacije, kao i u “Shadows” (1959.), “A Child Is Waiting” (1963.), “Faces” (1968.), “Minnie and Moskowitz” (1971.), “Opening Night” (1977.) i “Love Streams” (1984). Napisao je sve te drame osim jedne, a zajedno su pokrenuli pokret nezavisnog filma u Americi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X