Reverend Beat Man – više cuckoo od same kukavice

Švicarski propovjednik gospel blues trash religije u četvrtak u zagrebački Vintage Industrial Bar po prvi put domaćoj publici pokazati kakvi đavoli nastanjuju njegove zbiljski uvrnute misli.

Reverend Beat-Man (foto: Press)

U biografiji švicarskog glazbenika Beata Zellera stoji da je rođen 1967. godine, ali kad ga vidite i čujete vjerojatno biste mogli pomisliti da je netko zabunom upisao umjesto osmice devetku, ili da je te godine Reverend Beat-Man poput grofa Drakule i/ili Orloka iz “Nosferatua” tek doplovio u Europu u nekom kovčegu, ali sa suprotne stane oceana, iz Amerike, jer njegovi uzori i glazbeni stilovi, kao i likovi koje dočarava, svi imaju korijene upravo u tamošnjoj tradiciji.

Iz te tradicije je i njegova ključna persona. Beat-Man je u jednakoj mjeri propovjednik, vođa karnevala i šarlatan, čudak s tvrdim naglaskom koji pjeva svoje “gospel blues trash” u primitivnoj kombinaciji bluesa Howlin’ Wolfa i rocka Hasila Adkinsa, ali ima tu i bluegrassa i countryja i svakog drugog boga i vraga koji nastanjuje njegove zbiljski uvrnute misli pretvorene u tekstove pjesama koje često uključuju vedre teme kao što su incest, demonska opsjednutost i dobro staro ubojstvo.

Paralelno sa samostalnom karijerom koju je počeo pod imenom Lightning Beat-Man, Zeller predvodi i nekoliko različitih rock and roll sastava od kojih je najpoznatiji psychobilly odred The Monsters. Kao solo izvođač nastupa uglavnom u formi one man banda s gitarom, bas bubnjem i činelom, no kroz povijest su mu se na pozornici znale pridružiti plesačica Panti-Christ ili pak Nicole Izobel Garcia koja bi preuzimala na se bubnjarsku zadaću odjevena u opaticu, a s njim je objavila i album “Baile Bruja Muerto” iz 2019. godine.

Osim izvođačke karijere i izrazito bogate studijske aktivnosti koja je iznjedrila više od trideset ploča u raznim kombinacijama i pod raznim imenima, Beat-Man ima i vlastitu te u svoj niši vrlo cijenjenu rock and roll etiketu Voodoo Rhythm Records na kojoj osim vlastitih albuma izdaje i neka poznata imena iz tog svijeta kao što je primjerice u našim krajevima popularni King Khan sa svojim bendom The Shrines (gledali smo ih u Šibeniku i u Močvari), ili pak Delaney Davidson sa Novog Zelanda koji se također prije pet godina predstavio zagrebačkoj publici koncertom u klubu Route 66.

Osim sviranja s opaticama, Zellerovi nastupi slavno su uključivali i hrvače točke u kojima se hrva sam sa sobom poput Colina “Bombera” Harrisa iz Monty Pythona i/ili sa svojom gitarom, ili pak u paru. No svim tim eskapadama unatoč, glazba i dalje čini osnovu privlačnosti Reverend Beat-Mana. Njegov glas može zvučati kao zavijanje ranjene životinje ili kao vila narikača, režanje steklih pasa ili kreketanje oživjeloga leša. Njegov spoj rocka, folka i bluesa zvuči autentično i proživljeno kao da dolazi iz mračne američke močvare, a ne iz tamo neke uređene i pitome Švicarske.

U slavnom monologu iz ‘Trećeg čovjeka’ Harry Lime kojeg tumači Orson Welles kaže kako su u Italiji trideset godina pod Borgijama imali ratove, teror, ubojstva i krvoprolića, pa su proizveli Michelangela, Leonarda da Vincija i renesansu. “U Švicarskoj su imali bratsku ljubav, pet stotina godina demokracije i mira, i što je to proizvelo,” pita. “Sat s kukavicom.” Pola stoljeća kasnije, iz istog švicarskoga sata izlijeće Reverend Beat-Man, više cuckoo od same kukavice. Čujte njegov gospel trash blues koji zavija na putu prema vama. Bit će u Vintage Industrialu 19. rujna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X