Tindersticks ‘Soft Tissue’ – album koji je donio jesen

Pred svoj četvrti dolazak u Zagreb, Tindersticks su isporučili savršen soundtrack za tmurne prve dane jeseni koji su koincidirali s njegovim izlaskom.

Tindersticks ‘Soft Tissue’

Jesen kao da nas je ove godine ulovila nespremne s ozbiljnim zahlađenjem i kišama, no kako bismo lakše pretpjeli prelazak iz kratkih rukava u dukse potrudili si se a tko drugi nego prvaci chamber popa iz Notthingama, slavne postojbine Robina Hooda i ljubimci ovdašnje publike, Tindersticks, isporučivši svoj novi album “Soft Tissue” koji savršeno konvenira popodnevima koje provodite pokriveni dekicom uz čašu omiljenog engleskog čaja. Usto, osim novom pločom, bend nas je razveselio i najavom koncerta koji će u ožujku održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, što će označiti njihov četvrti susret s publikom u našem glavnom gradu.

Tindersticks su definitivno bend niskog stupnja energije koji bodove skuplja na građenju atmosfere i milozvučja radije negoli na plesnosti i vedrom raspoloženju (zbog čega se izbor Lisinskog za njihov nastup pokazuje čini sasvim prikladnim), no nisu u pravu oni koji ih, uglavnom zbog pospanog vokala Stuarta (A.) Staplesa, otpisuju kao monotone. Dinamika njihovih studijskih izdanja kreće se uglavnom tempom korak nazad, korak naprijed, pa su tako, primjerice, na fenomenalnom “No Treasure But Hope” iz 2019. posegli za raskošnim baladama kakvima su lansirali karijeri s prva dva eponimna albuma te posebice njihovim nasljednikom “Curtains” iz 1997. godine, da bi na narednom “Distractions” zašli u za sebe netipičan prostor nervozne elektronike.

Ako je “No Treasure But Hope” zrcalio atmosferu “Curtains”, a njegov prethodnik “The Waiting Room” jednog “Can Our Love…” iz 2001. godine, novi album “Soft Tissue” također vraća zvuk na postavke uspostavljene na samom prijelazu stoljeća, pa bi mu tako najsrodnija ploča vjerojatno bila “Simple Pleasure” koja je po svom izlasku prilično iznenadila velik segment obožavatelja benda svojim okretanjem prema nekom mekšem soulu i aranžmanskim rješenjima koja su mogla biti posuđena od, na primjer, Curtisa Mayfielda.

Isti utjecaji koji su nadahnuli taj album osjećaju se na “Soft Tissue” već u prvim tonovima njegovog uvodnog singla “New World” u kojemu nas Staples uvjerava da mu “ljubav neće postati slabost” dok njegovom umornom glasu na refrenu svojim doprinosom pripomaže pjevačica Gina Foster, bitna karika ovog izdanja koja nastupa i pojavljuje se na albumima benda u posljednjih desetak godina. Ova pjesma pojavit će se i na kraju albuma u skraćenom albumu, ali ne djeluje kao da je samo nakalemljena na njegov kraj, već kao repriza u kodi čije ponavljanje ima realnu funkciju u ukupnoj slici.

U slučaju njezinog izostanka logično bi bilo da mjesta zamijene turobna “Soon to Be April” i vrhunska “Turned My Back” koju hipnotička bas linija tjera laganim sve do ekstatičnog finala u jednom od najboljih segmenata koji bi u tom slučaju poslužio kao savršeno zatvaranje albuma. Među ostale vrhunce treba izdvojiti i “Don’t Walk, Run”, jedna od onih pjesama krojenih za noćnu vožnju čija struktura sadrži filmsku uporabu gudača i puhača i bas liniju posuđenu iz neke prazne dvorane u kojoj svira žalosni disco, ili pak odjavne špice nekog blaxploatation uratka iz sedamdesetih.

Kao singlovi koji su prethodili albumi objavljene su još “Nancy” koja podsjeća na neke od ljepših šansona iz majstorske radionice velikoga Sergea Gainsbourga, te “‘Always A Stranger” za koju Stuart kaže da se dogodila sama od sebe i da je u svojoj biti tajnovita čak i njemu. Unatoč njezinoj nedokučivosti, čini se da njezin zvuk, kao i centralna pozicija na ploči sugeriraju da upravo u njoj, pa možda čak i toj njezinoj centralnoj misteriji leži ključ za otvaranje tajnih vrata koja vode do otkrivenja zbog kojeg će vas album preplaviti svojom ljepotom.

Osim što je sa svojim dolaskom donio i vremenske uvjete koji mu u potpunosti odgovaraju, čini se da je “Soft Tissue” ujedno i izvrsna osnova za naš četvrti susret s Tindersticksima čiji će zvuk uskoro, nadamo se, savršeno odjekivati Lisinskim.

Ocjena: 8/10

(Lucky Dog / City Slang, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X