Deveti međunarodni festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam donosi temu ‘Ritam u ženi, žena u ritmu’

Deveto izdanje međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održat će se od 30. rujna do 3. listopada na novim lokacijama u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) i na Dorćol Platzu. Ovo izdanje, pod sloganom „Ritam u ženi. Žena u ritmu“, posvećeno je ženskim figurama na glazbenoj sceni. Na festivalu će biti prikazano više od…

9. Dok’n’ritam

Deveto izdanje međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održat će se od 30. rujna do 3. listopada na novim lokacijama u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) i na Dorćol Platzu. Ovo izdanje, pod sloganom „Ritam u ženi. Žena u ritmu“, posvećeno je ženskim figurama na glazbenoj sceni. Na festivalu će biti prikazano više od dvadeset dokumentaraca iz trinaest zemalja.

Petnaest naslova publika će gledati premijerno u Srbiji, a publiku očekuju i promocije glazbenih knjiga, razgovori te tribine. Kao i prethodnih godina, bit će i koncerata od kojih je jedan uvijek posebno osmišljen samo za ovu priliku.

Festival će biti otvoren u ponedeljak, 30. rujna u Jugoslovenskoj kinoteci, od 20 h srpskom premijerom filma „Praslovan“ o Zoranu Predinu, njegovom životu i popularnosti koju je dostigao u Jugoslaviji sa grupom Lačni Franz, kao i o njegovim hitovima koji su postali klasici.

Zoran Predin, ‘Praslovan’ (foto: Press)

Premijerno će biti prikazan i film o putevima bluesa izravno s izvora (“Autoput bluza”), kao i film o Biljani Krstić, najpoznatijoj i najuspješnijoj pjevačici etno zvuka na ovim prostorima. HRT-ov serijal “Zauvijek autor” ove godine predstavlja Sašu Antića (TBF, Alejandro Buendija), i on će, kao i film „Grandpa Guru“ o Srđanu Ginu Jevđeviću, osnivaču svjetski poznatog benda Kultur Shock biti premijerno prikazan na ovogodišnjem Dok’n’Ritam festivalu.

Posebno emotivan i upečatljiv bit će i film „S10 – Neka stvari idu dalje dobro“. Ovo je priča o Stien (S10 umjetničko ime), mladoj nizozemskoj predstavnici Eurosonga, koji odlazi na natjecanje neposredno po izlasku iz bolnice u kojoj se borila sa teškim mentalnim problemima. U ruskom filmu “Zašto ostati? “ redateljice Ksenije Mernijak s puno duha, tematizira se dilema glazbenika vezana za prostore na kojima stvaraju.

Filmski dio programa bit će zatvoren dodjelom nagrada i prikazivanjem filma „Cindy Lauper: Nek kanarinac zapjeva“ o meteorskom usponu ove pjevačice, njezinom izuzetnom utjecaju na mnoge generacije kroz glazbu, kao i o nepokolebljivom feminizmu i neumornoj borbi za prava.

Cindy Lauper (foto: Press)

Work’in’Progress, program posvećen filmskim profesionalcima, otvoren je i za publiku. Ovaj segment festivala predstavit će filmove u nastajanju o Rambu Amadeusu, Željku Lučiću, Janku Niloviću i funk sceni bivše države (Funk YU).

Organizirat će se i tribina posvećena utjecaju TV formata na afirmaciju glazbenog dokumentarca u kojoj će sudjelovati Branko Lazić, urednik dokumentarnog programa RTRS, autor filma „Život je maskenbal“ (priča o Dušku Trifunoviću) koji će sе također gledati na festivalu i Dražen Bauković, autor serijala Muzička industrija (RTCG) koji je dragulj ovogodišnje festivalske riznice namjenjen podjednako profesionalcima i publici.

U programu “Zemlja u fokusu; Poljska” koji se raelizira u suradnji sa Poljskim Institutom u Beogradu, bit će prikazana tri filma: „Vika!“ o 84-godišnjoj DJ-ici koja je i dalje velika zvijezda varšavskih klubova. Vika prkosi obrascima starenja i slavi život. Druga dva filma iz ovog programa djelo su istog autora, dokumentarista i novinara Gregora Brzozovića; „Prijatelji na 33 obrtaja“ je film posvećen poljskim dizajnerima Rosławu Szaybu i Stanisławu Zagórskom, autorima omota ploča izvođača kao što su The Rolling Stones, Aretha Franklin i Janis Joplin i drugi. Dokumentarac „Marek Bilinski – Život je muzika“, priča priču o pioniru elektronskog zvuka iz naslova.

Vika (foto: Press)

O pobjedničkim filmovima odlučivat će publika i žiri u sastavu: Aleksandra Kovač, skladateljica, Ivan Velisavljević, dramaturg i Pavle Terzić, redatelj, autor filma „Bajka bespovratnog vremena“ koji je na prošlogodišnjem festivalu osvojio nagradu publike.

Ulaznice će biti uskoro u prodaji na biletarnici Jugoslovenske kinoteke.

Sandra Rančić, osnivačica i umjetnička ravnateljica festivala o predstojećem izdanju je izjavila: „Deveti Dok’n’Ritam će biti zaista specifičan, s obzirom da će se festival ove godine odvijati na novim lokacijama, i u novom terminu, koji je kao i uvek, odabran pre svega prema simbolici datuma. Zadnji dan devetog meseca, dan je koji je obeležen slovom Vera, Nada Ljubav i mati im Sofija. Festival se, dakle, rađa sa puno vere i poverenja na novim mestima, sa puno ljubavi predstavlja nova dela iz oblasti muzičke dokumentaristike, muzičke dokumentarce sa različitih strana sveta. Većinu filmova režirale su žene ili su glavne protagonistkinje. Svi programi festivala povezani su sa ženskim stvaralaštvom na muzičkoj sceni. Slogan festivala nismo smišljali – kad smo poređali sve sadržaje koji čine deveti Dok’n’Ritam, on se sam nametnuo, odlučan i zavodljiv. Ritam u ženi. Žena u ritmu”.

Bogat program na Dorćol Platzu, ulaz slobodan

Dorćol Platz će ove godine biti mjesto za specijalne projekcije, koncerte, i neizostavne razgovore o glazbenim knjigama u okviru programa Notabook. Razgovor o ulozi ženskih figura na sceni i oko nje, a povodom knjige „Taylor: Iz ere u eru“ je prvi na programu, a slijedi razgovor o knjizi Zorana Paunovića „Bob Dylan – poetika odmetništva“, zatim promocija knjige „Daj, babo, glavu – vapaji gladnog koca ili sećanja na omnibus film ‘Kako je propao rokenrol'” koju je priredila Vladislava Vojnović. Žanrovski oprečno, a fenomenološki izuzetno zanimljivo, na programu Notabooka, naći će se i razgovor o jedinstvenom zborniku „Pristajem na sve: Istorija muzičke grupe Južni vetar“ priređivača dr. Miše Đurkovića.

Vladislava Vojnović ‘Daj, babo, glavu!’

Program specijalnih projekcija donosi filmove „Riblja Čorba: Pesme bez kojih se ne može“, u čast i slavu nedavno preminulog Bore Đorđevića i „50 sentimentalnih“, koji vodi gledaoce kroz plodonosnu i bogatu 50-godišnju karijeru kantautora Srđana Marjanovića.

Glazbeni dio programa počinje tulumom otvaranja za koju je zadužen DJ Peđa Radović. Ove godine, u goste stiže svojevrstan punk cabaret, grupa Kulturno umetnički rabotnici iz Skoplja, a u okviru tradicionalne suradnje između Bunt Rok Festivala i Dok’n’Ritma, ove godine će nastupiti pobjednički bend osmog BRF-a, grupa Mali demon.

Zadnji dan festivala je rezerviran za koncert iz serijala Special Appearance – specijalan, posebno pripreman samo za ovu priliku, nastup iznenađenja, posvećen velikoj srpskoj umjetnici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X