Bob Dylan ‘The 1974 Live Recordings’ – poplava

Preslušali smo svih 27 diskova mamutske kompilacije prve turneje po arenama koje su Bob Dylan i The Band održali prije pedeset godina kako vi to ne biste morali.

Bob Dylan ‘The 1974 Live Recordings’

Prije pedeset godina Bob Dylan i The Band s kojim je u tom razdoblju objavio album “Planet Waves” (jedini koji je izašao za Asylum Records, a ne za Columbiju) uputili su se na sjevernoameričku turneju po arenama, njegovu prvu te vrste i prvu bilo kakve vrste u čak osam godina. Kao svojevrsni memento na taj niz koncerata kasnije iste godine objavljen je koncertni album “Before the Flood” koji je u jednakoj mjeri bio zastupao zajedničku svirku, kao i materijal sa setova The Banda koji su prethodili Dylanovim nastupima.

Snimke koje su činile “Before the Flood” (album čije ime je istinito jer je uslijedio pola stoljeća prije ove poplave koncertnih snimaka u jednoj kutiji) uglavnom su zabilježene na kasnijim koncertima turneje, a sada je objavljeno i mamutsko izdanje s 27 cijelih koncerata. Riječ je o više od 430 pjesama i preko 29 sati glazbe i zapravo se postavlja pitanje je li ikome na svijetu zapravo potreban tako iscrpan set i hoće li ga itko poslušati u cijelosti. Da prvo odgovorimo na potonje pitanje, da, takvih dosita ima, a je li to ikome zbilja potrebno još uvijek nije potpuno jasno.

Prije svega, treba reći da ovih 27 diskova prati i tzv. “sampler” koji izdvaja izbor od 20 pjesama koji uključuje raritete, istaknute izvedbe i glazbu koja se mahom nije našla na “Before the Flood” i svakom normalnom slušatelju, bio on zagriženi fan ili ne, ova kompilacija bit će i više nego dovoljna. Također treba reći i da je ovaj izbor čak i bolji album od samog “Before the Flood”, Dylanovog prvog službenog live albuma, koji je, premda sasvim solidan, iz Dylanovog repertoara izdvajao uglavnom standardni “best of” materijal, dočim na sampleru nalazimo puno bolji presjek seta s ove turneje.

Najbolji način za slušanje cjelokupnog monstruma nazvanog “The 1974 Live Recordings” je zapravo da počnete od početka i slušate ga dok vam ga ne bude dosta. Prije svega, smatram da je izrazito bitno čuti njegov prvi disk s uvodnog koncerta održanog 3. siječnja u Chicagu, jer na njemu nalazimo vrlo zaigran The Band i velikog vođu raspoloženog za istraživanje vlastitog materijala za stvaranje setliste. Tako primjerice otvara s prastarim raritetom “Hero Blues”, što zvuči kao potpuno luda ideja, a dodaje joj i cijeli niz pjesama koje je tad uživo svirao po prvi put u karijeri.

Među takvima posebno se ističu, primjerice, “All Along the Watchtower” koja će do danas ostati jednim od koncertnih favorita, isto kao i “Forever Young” s tad još neobjavljenog “Planet Waves”. Neke od najboljih verzija su upravo one pjesama s te ploče kao sjajna “Tough Mama” ili “Something There Is About You”, a tu je i u akustičnoj verziji izvedena “Nobody ‘Cept You”, pjesma koja je trebala zatvarati ploču, ali se na njoj nije našla te nije službeno objavljena sve do kompilacije “The Bootleg Series Volumes 1–3 (Rare & Unreleased) 1961–1991”. Na kasnijim datumima turneje tu će se naći također akustična “Wedding Song”, kao i neke ranije pjesme koje će tu i tamo kapnuti u setove.

Iako Dylan na ranijim koncertima ima još povremeno problema s određenim tekstovima (“Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine)” koja zatvara rane setove je najjasniji primjer te muke), ove snimke su najuzbudljivije i izvedene s najviše energije od cijele kolekcije. Kako koncerti odmiču, dobivamo dojam da Dylan i The Band sve više ovladavaju materijalom, setlista postaje fiksna i uglavnom sadrži stare hitove nauštrb novih pjesama i rariteta i do završnih nastupa u kalifornijskom Inglewoodu cijela stvar gubi na zamahu i zanimljivosti. Već negdje na pola puta zapast ćete u monotoni ciklus koji je prerijetko prekidan iznenađenjima ili doista istaknutim trenucima izvrsnosti na kakve u početku svako malo nailazimo.

Ono što jasno nedostaje ovom megalomanskom setu u odnosu na “Before the Flood” su setovi The Banda, ali njihovim uvrštavanjem govorili bismo o više od 40 diskova u kolekciju, umjesto “samo” dvadeset i sedam. Osim toga, njihovi su se setovi mijenjali manje nego Dylanovi, pa je pitanje koliko bismo koristi imali od tolikog proširivanja ionako prevelikog box seta. Veći dio njihovog seta ionako imamo na “Before the Flood” i neka nam to zasad bude dovoljno.

Ulaziti u sitne razlike između, ne znam ni ja, jedanaestog i sedamnaestog koncerta nema smisla, pisanje o njima još manje, jer to je materijal za najzagriženije dilanologe kakvih na ovim područjima nema dovoljno da bi bilo opravdano u bilo kojem obliku. Teme poput one je li na ovoj turneji bolja verzija “The Ballad of Hollis Brown” ili “Just Like Tom Thumb’s Blues” te je li bolji “Mr. Tambourine Man” u akustičnoj ili električnoj verziji zadržat ćemo za svoje susrete na mokrom šanku Limba negdje iza ponoći i nećemo njima gnjaviti širu populaciju ako nismo primorani.

Umjesto toga, zaključit ćemo da za dovoljno jasnu sliku ove neupitno odlične turneje svima preporučujemo da poslušaju klasični album “Before the Flood” i novoobjavljeni sampler od 20 pjesama. Oni koji žele znati više neka mu svakako dodaju disk s prvog koncerta turneje te ručno odabrane raritete koji će se sporadično pojavljivati na narednim diskovima, pogotovo u akustičnim setovima, kao što su, recimo, “Song to Woody” ili “To Ramona” itd. Tko god se odluči na cjelokupnih 29 sati box seta ili nije normalan ili nema što drugo za slušati osim Dylana ili piše za Ravno do dna. Sve ostale opcije teško su zamislive.

(Columbia Records, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X