Zvuk dvadesetih: Дeva (Deva) – nova podunavska folktronica

Močvara je jedini klub u Hrvatskoj koji kontinuirano prati i promovira mađarsku indie scenu. U takvoj situaciji novi izvođači koji još nisu dobili poziv za gostovanje u Močvari zapravo nemaju nikakvu šansu da se predstave našoj publici. Svestrana 22-godišnja fokltroničarka iz Budimpešte Dorina Takach aka Дeva imala bi što pokazati.

Дeva (Deva) (Foto: promo)

Vodeći mađarski prog rock bendovi iz 1970-ih Omega i Lokomotiv GT bili su maltene udomaćeni u našim krajevima. U nekim boomerskim kućnim fonotekama još uvijek se mogu naći njihova originalna vinilna izdanja, kultni albumi s etiketom Hungarotona. Budimpešta nam je danas svakako bliža i dostupnija, pa ipak smo puno bolje upućeni u novitete s drugog kraja svijeta, iz dalekog Sydneya ili Melbournea, nego u muziku naših sjevernih susjeda.

Močvara je jedini klub u Hrvatskoj koji kontinuirano prati i promovira mađarsku indie scenu. U takvoj situaciji novi izvođači koji još nisu dobili poziv za gostovanje u Močvari zapravo nemaju nikakvu šansu da se predstave našoj publici. Svestrana 22-godišnja fokltroničarka iz Budimpešte Dorina Takach aka Дeva imala bi što pokazati. U nepune četiri godine kantautorske karijere Дeva je sjajno razradila i ozbiljno usavršila fuziju mađarskog folklora sa suvremenom folktronicom i ambijentalnom elektronikom produciranom na tragu Alt-J i Four Tet.

Na početku je izgledalo kako će mlada kantautorica vrlo brzo dobiti solidnu priliku za planetarnu afirmaciju pošto se njen treći singl “,Unglitched”, zasad jedini rad na engleskom jeziku, zavrtio u programu globalno utjecajnog indie radija KEXP iz Seattlea. Nakon toga je ipak došlo do zastoja u Дevinom plasmanu u internacionalni market. O drugim objektivnim razlozima poput previsoke jezične barijere može se samo nagađati, ali nevelik prekogranični domet njenog mađarskog indie labela Move Gently Records zasigurno je bio limitirajući faktor.

Još jedan problem uočen je 2021. na prvom inozemnom gostovanju u Beču gdje je Дeva izvela prilično statičan i nedovoljno uzbudljiv one-woman-show. Najznačajniji iskorak dogodio se početkom 2022. s objavom debi albuma “Csillag” (zvijezda, mađ. pr.) koji je oduševljeno dočekan u Mađarskoj. Nacionalna euforija oko Дeve mogla se jednostavno objasniti jer impresivnijeg etno ambijenta na mađarskom jeziku nije bilo još od davne 1995. kad je Marta Sebestyen s francuskim bendom Deep Forest snimila svjetski hit “Marta’s Song” za album “Boheme”.

U frenetičnim reakcijama na “Csillag” Дeva je momentalno dobila poziv za Sziget Festival 2022, a tamo ipak nije mogla doći posve sama pa je okupila prateći band koji u postavi ima flautu, gitaru, udaraljke i laptop DJ-a. Uz njene klavijature i vokal , to je već bila sigurna dobitna kombinacija. Izvanredan premijerni nastup na velikom stejdžu omogućio joj je da postane redovita gošća Szigeta, a u međuvremenu su se javili i drugi mađarski festivali poput trancerske Ozore i gradskog eventa Budapest Park.

U nastavku diskografske karijere Дeva je objavila singlove “Emylien”, “Hermat” i “Soha”, dok je za kompilaciju “Move Gently vol.1” snimila pjesmu “Szikra”. Najnovije izdanje je singl “Odu”, promoviran uz video spot južnokorejskog animatora i Dorininog mail frenda Inju Parka. “Odu” ujedno najavljuje Дevin drugi album koji bi se trebao pojaviti početkom 2025. A onda će valjda napokon krenuti prema jugu jer hrvatska etno scena nema ništa slično u aktualnoj ponudi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X