Tuškanac u gostima stiže i u Centar za kulturu Histrionski dom

Filmovi nagrađeni Oscarom za najbolji scenarij prikazivat će se u kinu Forum i Centru za kulturu Histrionski dom.

‘Pakleni šund’

Kino Tuškanac s gostujućim programom od ovog listopada nastavlja na još jednoj kultnoj lokaciji u centru gradu. U Centru za kulturu Histrionski dom (Ilica 90), nekoć znamenitom kao kino-kazalište Olimp sagrađenom 1913. godine, u prvoj polovici listopada prikazivat će se dio ciklusa A Oscara dobiva… najbolji scenarij.

Centar za kulturu Histrionski dom domaćin je četiriju filmova ponajprije zapamćenih po izvanrednim dijalozima i moći filmskog pripovijedanja. Na rasporedu je humorna drama “Pogodi tko dolazi na večeru” (1967.) u kojoj su posljednji put zajedno nastupili Katharine Hepburn i Spencer Tracy, a koja se bavi temom međurasnog braka u vremenu kad je takav brak bio ilegalan u 17 američkih država.

Potom slijedi krimi-drama s Paulom Newmanom i Robertom Redfordom “Žalac” (1973.), u kojoj dvojica prevaranata vode složenu osvetničku prijevaru protiv moćnog mafijaša, a poznata je i po nezaboravnoj glazbenoj temi “The Entertainer” Scotta Joplina.

‘Žalac’ (foto: Promo)

Predvođen Johnom Travoltom, Samuelom L. Jacksonom, Bruceom Willisom i Umom Thurman, Tarantinov “Pakleni šund” (1994.) primjer je vrhunskog postmodernističkog filma fokusiranog na isprepletene živote gangstera, boksača i kriminalaca, dok je “Izgubljeni u prijevodu” (2003.) jedna od najuspjelijih filmskih priča s temom platonske ljubavi i prijateljstva za koji je Sofia Coppola napisala scenarij inspirirana vlastitim iskustvom boravka u Japanu.

Ostala remek-djela nagrađena Oscarom za scenarij prikazivat će se u kinu Forum već od ovog tjedna, stoga ne propustite pogledati romantičnu komediju o rivalstvu i ljubavi između političke novinarke i sportskog reportera “Žena godine” (1942.), prvi film u kojem su zajedno nastupili Katharine Hepburn i Spencer Tracy.

Tu je i mračna holivudska drama o propaloj nijemoj filmskoj zvijezdi koja se pokušava vratiti u središte pozornosti manipulirajući mladim scenaristom “Bulevar sumraka” (1950.), ali i kultna Kazanova drama s Natalie Wood i Warrenom Beattyjem “Sjaj u travi” (1961.) koja govori zabranjenoj ljubavi dvoje mladih u konzervativnoj Americi.

‘Hannah i njezine sestre’ (foto: Promo)

Uz humornu dramu Woodyja Allena “Hannah i njezina sestre” (1986.) poznatu po kompozicijama velikog Georgea Gershwina, a posebice sceni gdje svira njegov “Rhapsody in Blue”, prikazuje se i “Društvo mrtvih pjesnika” (1989.) s Robinom Williamsom u ulozi strastvenog profesora poezije koji učenike elitne škole potiče da slijede svoje snove i preispituju konvencionalna očekivanja.

Ciklus će zaključiti inovativna romantična drama “Ona” (2013.) koja istražuje neobičan odnos između samotnog pisca i operativnog sustava s umjetnom inteligencijom. Kako bi što autentičnije uhvatio dinamiku njihovog odnosa, Joaquin Phoenix za glavnu ulogu pripremao se čestim razgovorima s glasom Scarlett Johansson koja je posudila glas operativnom sustavu.

Raspored svih projekcija dostupan je na stranicama kina. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X