Daejeon Philharmonic Orchestra u Lisinskom – od europske klasične glazbe do korejskog nacionalnog evergreena

Jesen u Zagrebu ove godine nije dosadna – korejska ambasada u Zagrebu krenula je s redovitim jesensko-zimskim događajima pa se lovci na kulturne užitke jugoistočne Azije imaju razloga veseliti kišnom kraju ljeta.

Sumi Hwang i Jusung Gabriel Park, Daejeon Philharmonic Orchestra u Lisinskom (Foto: Velimir Grgić)

Prije sada već pa tradicionalne (stay tuned!) kulminacije s revijom korejskog filmskog stvaralaštva, cijela priča kreće sa zvukom, s klasikom u Lisinskom. Lani smo uživali u kombinaciji Seoul Haegeum Ensemblea sa Zagrebačkim solistima i Orkestrom Ansambla LADO, koji su oduševili u intimnosti male dvorane za manju publiku s pozivnicama, a sada je došlo vrijeme za besplatni i javnosti otvoreni koncert, dakle veliku dvoranu i velike zvukove, za liriku i epiku male vojske vrhunskih korejskih glazbenika okupljenih u Daejeon Philharmonic Orchestra.

Metropolitski orkestar sa sjedištem u Daejeonu, petom najvećem gradu u Koreji i jednom od tehnoloških središta zemlje, ima povijest dugu nekoliko desetljeća. Bio je to prvi korejski gradski orkestar koji je 2012. nastupio u bečkom Musikvereinu, uz izvedbe u Pragu, Budimpešti i Münchenu, a 5. listopada 2024. u Zagrebu su priredili čaroliju šetnje kroz standarde europske klasične glazbe, uz začin korejskog nacionalnog evergreena.

Sumi Hwang, Daejeon Philharmonic Orchestra u Lisinskom (Foto: Velimir Grgić)

Već s prvom izvedbom, raskošnom energijom “Karnevalske uvertire, Op. 92” češkog skladatelja Antonína Dvořáka, čijoj su “Simfoniji br. 8 u G-duru, Op. 88” posvetili kompletnu drugu polovinu koncerta, orkestar je publiku gotovo pa potpuno pune dvorane doslovno podigao na noge. Korejski su gosti vidno uživali u ovacijama pa nas strastveno proveli kroz Wagnerovu “O du, mein holder Abendstern” (iz opere “Tannhäuser” – off the record, ali mora biti rečeno: nevjerovatno koliko ova “stvar” podsjeća na Toma Waitsa s albuma “The Black Rider”!), kao i Mozartovu “Là ci darem la mano” (iz opere “Don Giovanni”), uz vokalne izvedbe sopranistice Sumi Hwang i baritona Jusunga Gabriela Parka.

Za potpisnika ovog teksta, vrhunac večeri bile su dvije izvedbe “Ariranga”, folk standarda koji nas je prvo očarao s besprijekornom pjevačkom mantrom Sumi Hwang, a onda i u instrumentalnoj verziji (pred)finala večeri, s kombinacijom “brzog Ariranga” i “sporog” Ariranga”, emocionalnog i temeljitog uronuća u tradiciju korejske glazbene povijesti.

Koncert Daejeon Philharmonic Orchestra u Lisinskom bio je poklon zagrebačkoj koncertnoj publici, jer trebalo je samo na vrijeme rezervirati ulaznice (Foto: Promo)

Program Daejeon Philharmonic Orchestra u Lisinskom:

▪ A. Dvorak – Carnival Overture, Op. 92, B. 169

▪ R. Wagner – ‘O du, mein holder Abendstern’ from the Opera ⌜Tannhäuser⌟

▪ F. Lehár – ‘Meine Lippen, sie küssen so heiß’ from the opera ⌜Giuditta⌟

▪ F. Schubert – Erlkönig, Op. 1 (Orchestrated by H. Berlioz)

▪ J. Lee – Arirang Concertante

▪ W. A. Mozart – ‘Là ci darem la mano’ from the Opera ⌜Don Giovanni ⌟

▪ A. Dvorak – Symphony No. 8 in G Major, Op. 88

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X