Spotify dan nakon objave uklonio sve albume Azre, Deezer i Tidal također krenuli s gašenjem kataloga

Komplikacije oko albuma grupe Azre prenijele su se i na vodeće svjetske streaming servise.

Na Spotifyju su ostali još samo solo albumi Branimira Štulića. Kompletan katalog Azre je uklonjen jedan dan od postavljanja (Izvor: Spotify)

Dan nakon što je na Spotifyju osvanuo kompletan diskografski opus grupe Azra, isti je danas u potpunosti uklonjen. Jedino su ostala dostupna tri solo albuma Branimira Štulića “It Ain’t Like In The Movies At All”, “Balkanska rapsodija” i “Balegari ne vjeruju sreći”. No i to je sad pitanje koliko će se tamo zadržati. Na Tidalu je identična situacija, ali je dostupna jedna kompilacija Azre.

Na Deezeru je nešto drukčije. Također su ostala tri Štulićeva solo albuma, dok su od diskografije Azre u trenutku objave ove vijesti u ponudi prisutni samo “Kad fazani lete”, “Filigranski pločnici” i “Krivo srastanje”.

Još uvijek nije poznat razlog ovog poteza streaming servisa, no valja podsjetiti da Croatia Records ne posjeduje ugovor sa Štulićem koji definira tzv. digitalna prava, što po naputku EU moraju imati svi diskografi koji imaju svoje kataloge na streaming servisima.

Također podsjećamo da je Štulić u vremenu socijalizma i postojanja grupe Azra potpisao tzv. tipske ugovore s rokom trajanja, čime je po njegovim riječima svaka eksploatacija tih djela nakon isteka zadanih rokova tih ugovora bila nelegalna.

Povodom pravomoćne presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske donesene u kolovozu 2021. godine protiv Croatia Recordsa da je 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada, Branimir Štulić je tada za portal Ravno do dna dao izjavu: “Za druge me se ne tiče (bili oni pojedinci ili države), ali moje krpice da mi se vrate (sa svom pripadnom dokumentacijom) i, jasno, da mi se plati četrdeset godina ilegalne eksploatacije mojeg posjeda (znači posle šest mjeseci na koje su imali pravo, jer poslije toga ulog se obrće, njihovih devedeset posto ide meni, a mojih deset posto ide njima, odnosno tiskari); plus svi moji autorski honorari u potpunosti (devedeset posto mi je ukradeno, to jest nije isplaćeno – po tim tipskim šestomjesečnim papirima koji su im davali pravo iskorištavanja moje muzike – do 1984., poslije toga svih sto posto); plus kazna za brisanje mog kopirajta Azra Music i stavljanja svog; plus odšteta za moje četrdesetogodišњe uzaludne vapaje (jer trebalo je preživjeti sve te godine bez šoldi za kojih sam trebao barem stotinu puta crknuti od gladi); plus duševne boli koje je nemoguće platiti ili utažiti sve dok ta bagra postoji na ovom bijelom svijetu, dakako, s pripadnom četrdesetogodišњom kamatom (s kojom sam i ja uvijek sve platio i pretplatio).”

Njegove “krpice” mu od tada nitko nije vratio. Tada gledano, ni lipe, danas ni centa.

Saznajte više:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X