Zvuk dvadesetih: Blossoms – Manchesterski premijerligaš

U duhovitom spotu Blossomsa za naslovnu pjesmu s petog albuma ‘Gary’, uz njihovog starog frenda Ricka Astleya koji je odigrao glavnu ulogu, nakratko se pojavljuju engleske nogometne legende Gary Lineker i Gary Neville iako odabrani naslov s njima nema izravne veze.

Blossoms na naslovnici albuma ‘Foolish Loving Spaces’

Gary o kojem pjeva Tom Ogden zapravo je Gary the Gorilla, masivna dvoipolmetarska statua od stakloplastike misteriozno nestala prošle godine iz vrtnog centra u škotskom Carlukeu. Taman kad su Blossoms objavili svoj apel da se Gary vrati vlasniku policija je uspješno riješila ovu bizarnu krađu koja je dobila neviđen publicitet u britanskim medijima.

BBC Radio 1 je u međuvremenu izvrtio još tri najavna singla, „What Can I Say After I’m Sorry“, „Perfect Me“ i naročito zarazni „I Like Your Look“, pa je famozna manchesterska indie pop petorka s novim albumom gotovo rutinski osvojila vrh britanskog album charta.

„Gary“ je četvrti UK #1 album Blossomsa iz petog pokušaja, što znači da je unutar posljednjih desetak godina uspješnija momčad u gradu bio jedino Manchester City. Pjevač i ritam gitarist Tom Ogden, basist Charlie Salt, solo gitarist Josh Dewhurst, klavijaturist Myles Kellock i bubnjar Joe Donovan došli su u Manchester iz obližnjeg Stockporta. Većinom su bili tinejdžeri, a Josh Dewhurst tek 16-godišnji školarac, kad je njihov samizdat iz 2014. „You Pulled a Gun On Me“ zapazio James Skelly iz The Coral, odveo ih u svoju izdavačku kuću Skeleton Key i producirao im debitantski EP „Blow“.

Skelly je otkrio mlad i poletan bend duboko ukorijenjen u manchesterskoj indie tradiciji. Dečki su frizurama podsjećali na The Stone Roses, a prvim pjesmama na James s kultnog albuma „Strip-Mine“ i na neke rane radove The Charlatansa. Veliki prasak dogodio se kad ih je James uzeo za support u Castlefield Bowlu i suočio s 8.000 svojih fanova. Nakon dvije godine pripravničkog staža i četiri objavljena singla Blossoms su u ljeto 2015. potpisali za Virgin EMI i sjajno iskoristili pruženu im veliku priliku.

Eponimni album prvijenac u produkciji Jamesa Skellya najavljen je s čak osam singlova. Poslije takve pripreme bend je osvanuo na naslovnici NME-a, a album na vrhu UK charta, praćen umjerenim kritičarskim pohvalama koje su apostrofirale prošireni spektar utjecaja s još većim udjelom karakterističnog manchesterskog zvuka. Udarne pjesme „At Most a Kiss“, „Charlemagne“ i „Getaway“ pomalo su mirisale na The Stone Roses, a puno više na Brit pop klasike Oasisa i hitove New Ordera s albuma „Singularity“.

Drugi LP „Cool Like You“ donio je manji broj radijskih hitova od prvijenca, međutim izdvojeni top singlovi „There’s a Reason Why ( I Never Return Your Calls)“ i „I Can’t Stand It“ bili su dovoljno jaki aduti za potpuno rasprodanu britansku turneju. Na domaćem terenu u Stockportu ulaznice za stadionski koncert na Edgeley Parku planule su u nepunih sat vremena. Za treći album „Foolish Loving Spaces“, najavljen povelikim radijskim hitom „Your Girlfriend“, isplanirali su snimanje u Nashvilleu, ali su se u zadnji čas predomislili i opet otišli kod Jamesa Skellya u Liverpool. U prisilnoj pauzi zbog pandemijskog lockdowna snimili su live session „Blossoms in Isolation“ s kojim su se možda po prvi put odmaknuli od Manchester Sounda kroz zanimljive obrade Beatlesa, Corala, Elvisa Costela i Tame Impale.

Preklanjski četvrti album „Ribbon Around The Bomb“, posljednji u izdanju Virgin EMI, donio je stilski raznovrsniji materijal s nostalgičnim prizvukom plesnih pop hitova iz osamdesetih i nekoliko ambicioznih gudačkih orkestracija. Sasvim drugačiji flashback u 1980-te napravili su prošle godine na Glastonburyu udruženi s Rickom Astleyem u upečatljivoj posveti za The Smiths. S novim albumom „Gary“ Blossoms su uspješno startali vlastiti label ODD SK Recordings. Druga značajna promjena dogodila se u produkciji zvuka, gdje je uz stalnog suradnika Jamesa Skellya angažiran disco funk hitmaker Josh Lloyd-Watson iz londonskog benda Jungle.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X