Dhafer Youssef u Lisinskom

Dhafer Youssef u Lisinskom

Dugoiščekivani zagrebački koncert glazbenog virtuoza Dhafera Youssefa konačno će se dogoditi. Mjesto održavanja ovog iznimnog glazbeno-scenskog spektakla je velika Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a datum za pribilježiti je 11. veljače 2025. (utorak).

Ovaj Tunižanin svirajući oud (tradicionalni arapski instrument sličan lutnji) vješto spaja istok i zapad, poznat je po svom inovativnom pristupu koji kombinira tradicionalnu arapsku glazbu, jazz, elektroniku i razne svjetske glazbene utjecaje, a ovom će prilikom promovirati najnoviji album “Streets of Minarets” uz presjek bezvremenskih hitova iz svoje bogate karijere. Ulaznice po cijeni od 39, 44 i 49 eura mogu se kupiti online preko sustava CoreEvent i na njihovim fizičkim pretprodajnim mjestima.

Dhafer je rođen 1967. u Téboulbi (malom selu na obali Tunisa) u tradicionalnoj muslimanskoj obitelji te je od malena bio fasciniran sufijskom i duhovnom glazbom. Već u ranoj dobi zanimao se za jazz koji bi potajice slušao, a poznata je i njegova izjava da je “radio njegova najvažnija škola”. Od 1990. živi u Europi, uglavnom u Parizu ili Beču.

Youssef je posebno poznat po svojim eksperimentalnim improvizacijama i iznimnom glasu, koji koristi kao instrument, često prelazeći iz dubljih tonova u visoke, gotovo eterične vokalne dionice. Njegova glazba je emocionalna i introspektivna, a svojim albumima stvorio je most između arapske i zapadne glazbe. Cijenjen je diljem svijeta zbog iznimne sposobnosti da kreira glazbene pejzaže koji nadilaze granice kultura i žanrova uz oveći prstohvat mistike, spajajući tradiciju i suvremenost u jedinstvenom glazbenom izrazu kojem će se moći svjedočiti u u sjajnoj akustici i ambijentu Lisinskog.

Njegov impresivan opus donio mu je između ostalog BBC-ovu nagradu za World Music 2006. godine i Edison Award 2017. godine, te pohvale publikacija kao što su The Guardian, The Times, The Evening Standard, Downbeat Magazine i Jazzwise. Također je sudjelovao na All-Star Global Concertu UNESCO-a 2015. godine što samo potvrđuje njegovu globalnu prepoznatljivost. Ostavio je i trag u svijetu filmske glazbe, radeći s imenima kao što su Ridley Scott, Jamesom Horner i Daveom McKean. Jedan je od ambasadora svjetski poznate organizacije Music Traveler, rame uz rame s Billyjem Joelom, Hansom Zimmerom, Johnom Malkovichem, Seanom Lennonom, Adrienom Brodyjem i drugima.

Na svom devetom albumu “Streets of Minaret” Dhafer Youssef nudi jedinstveno glazbeno putovanje, obogaćeno dodirom glazbene legende Herbieja Hancocka i nevjerojatnom postavom: Marcus Miller na električnom basu, Dave Holland na kontrabasu, Nguyên Lê na gitarama, Vinnie Colaiuta na bubnjevima. Žanr albuma u velikoj mjeri je pod utjecajem jazza 50-ih i rocka 80-ih, s nježnim dodirima brazilskih ritmova i indijskih melodija, kombinirano baš na jedan tipičan dhaferovski način. Tko bi mogao zamisliti da bi oud mogao biti dirigent funk benda? Prije 40 godina, tko bi zamislio suptilnu glazbenu skladbu u kojoj se truba Milesa Davisa miješa sa sintesajzerima ili elektronskim bubnjevima? Hrabrost je zasigurno osobina velikih umjetnika, a to Dhafer Youssef svakako jest.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X