Morena Leraba u Močvari

Morena Leraba u Močvari

U nedjelju 27. listopada u Močvaru stiže Morena Leraba.

Morena Leraba je jedan od najzanimljivijih novijih umjetnika iz Afrike. On dolazi iz Lesota, male afričke države koja je na neki način otok unutar Južne Afrike. Ovaj pastir-glazbenik svoj stil bazira na tradicijskoj poeziji i muzici Lesota, a sve povezuje kroz hip-hop izričaj i psihodelične, ponekad dosta mračne, muzičke pejzaže.

Njegov jedinstven i zanimljiv zvuk, koji slušatelja povremeno uvodi u trans i prenosi u južnoafričke planine, nastao je miješanjem vokala inspirisanog famom, tradicijskom glazbom Basotho naroda, s ritmovima hip-hopa, afro-housa, elektronike i drugih žanrova. Njegove pjesme govore o migracijama, o nadi, snazi i hrabrosti, duhovnosti, smrti i životu sjećajući se bližnjih i mnogo toga više.

Leraba je na sceni prisutan desetak godina u kojima se etablirao kao jedan od najvažnijih storytellera iz južnoafričkih područja. Surađivao je s brojnim glazbenicima, a proslavila ga je sjajna vokalna dionica u pjesmi “Harare” grupe BLK JKS. Radio je i s Damonom Albarnom, Tonyjem Allenom, Spoek Mathambom i grupom Onipa. Ubrzo je počeo i objavljivanje svojih samostalnih pjesama, a sve je kulminiralo na sjajnom mini albumu “Fela Sa Ha Mojela” koji je objavljen prošle godine.

Velik dio mistike koja okružuje Morena Lerabu proizlazi iz njegovih korijena u planinskoj zemlji Lesotu. Odrastao je kao pastir u selu Matholeng, u Mafetengu, crpeći inspiraciju iz samoće koju donosi čuvanje životinja. “Ako ste iz Lesota, biti pastir je uobičajeno — više kao obred prijelaza za većinu dječaka iz ruralnih područja,” kaže on i dodaje: “To iskustvo ostaje ključno — biti pastir donosi samoću koja omogućuje samopromišljanje, a to je potrebno za glazbenika i pjesnika. Pastiri razvijaju jedinstvenu komunikaciju i povezanost s prirodom i životinjama.”

Psihodelični hip-hop pastir sa svojim bendom dolazi u Močvaru donijeti nam dašak afričke muzike. Nakon grupa BCUC, Nihiloxica, Ndox Electrique i Avalanche Kaito, Močvara s ovim koncertom zaključuje ovogodišnje predstavljanje moderne afričke glazbe.

Vrata 20h, koncert 21h
Upad u pretprodaji: 15 €
Upad na dan koncerta na blagajni kluba: 19 €

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X