Umjetna inteligencija – pogodnosti i opasnosti, 3. dio: Prevara

Pojava umjetne inteligencije izravno je ugrozila brojna dosadašnja umjetnička zanimanja, rad na umjetničkim djelima, te kompletne produkcije, iako je s druge strane otvorila prostor brojnih benefita i snižavanje troškova produkcije upravo u tim segmentima zbog čega se budućnosti rapidno mijenja iz dana u dan. Treći dio bavi se najvećom UI prevarom u glazbenom biznisu.

(Ilustracija: Vivago.ai)

Prvi ‘kapitalac’ koji je pao jer je pokrao streaming industriju za 10 milijuna američkih dolara zahvaljujući mnoštvu pjesama koje je skladala umjetna inteligencija uhićen je u srijedu 4. rujna 2024. u SAD-u. Time su se obistinile predikcije iz stručnih krugova da bi alat umjetne inteligencije mogao biti upotrijebljen za kriminalne radnje. Istraga je pak pokazala da je shema za prevaru nastala i prije crnih prognoza.

Naime, 52-godišnji Michael Smith stvorio je stotine tisuća pjesama koje je generirala umjetna inteligencija pod lažnim imenima bendova. Prema New York Timesu, Smith je koristeći botove za umjetno povećanje broja preslušavanja prikupljao tantijeme više od sedam godina sa streaming platformi kao što su Spotify, Apple Music i Amazon Music. Glazbenik i njegovi suučesnici zgrnuli su 10 milijuna dolara u toj dugogodišnjoj akciji. Imena kao što su “Callous Post”, “Calorie Screams” i “Calvinistic Dust” bila su povezana sa shemom i s izmišljenim pjesmama poput “Zygotic Washstands”, “Zymotechnical” i “Zygophyllum” koje su bile na vrhu ljestvica na glavnim platformama.

Smith i njegovi suučesnici navodno su postavili oko 10.000 lažnih profila za streamanje tih pjesama, pažljivo distribuirajući streamove kako bi izbjegli otkrivanje praćenjem abnormalnih skokova slušanja (što se provjerava na streaming platfomama). Tim postupcima Michael Smith izvukao je honorare koji su trebali ići legitimnim umjetnicima.

Prema njegovoj financijskoj projekciji iz 2017. godine (koju je slao e-mailom uključenima u pothvat), Smith je procijenio da bi mogao streamati svoje pjesme 661.440 puta dnevno, potencijalno zarađujući 3307,20 dolara dnevno tj. i do 1,2 milijuna dolara godišnje. U početku je na streaming platforme podizao vlastitu glazbu, ali je njegov katalog bio premalen da bi ostvario značajan prihod. Zatim se proširio korištenjem publishing kataloga i ponudio svoje usluge drugim glazbenicima, nadajući se da će mu platiti ili podijeliti honorare, ali su oba pokušaja propala. Rješenje za prevaru Smithu je došlo iduće 2018. godine, kad se udružio s izvršnim direktorom jedne glazbene tvrtke koja je već radila s umjetnom inteligencijom na glazbenom polju, izgradivši tako opsežan katalog lažnih pjesama i podižući ih na tisuće na streaming platforme svaki tjedan. Iste te 2018. bio je označen na jednoj streaming platformi kao potencijalni varalica, ali se tada branio da je u pitanju greška, što mu je i uspjelo.

Tužitelji ga terete za prijevaru, ističući štetu koju je nanio pravim glazbenicima i tekstopiscima. “Smith je ukrao milijune tantijema koji pripadaju glazbenicima, tekstopiscima i drugim nositeljima prava”, izjavio je tužitelj New York Timesu. Michael Smith je tako s optužbama za prijevaru putem interneta i zavjeru za pranje novca suočen s kaznom od 20 godina zatvora.

U prvom dijelu ovog feljtona je navedeno kako su se Suno i Udio, tj. kvalitetni open source generatori umjetne inteligencije koji na temelju zadanih parametara kreiraju glazbu, pojavili tek 2024. godine, no s UI se radi puno duže kad je riječ o glazbenom biznisu, što objašnjava i slučaj Michaela Smitha.

Još u rujnu 2016. javnosti je predstavljena „Daddy’s Car“, prva pjesma koju je u potpunosti komponirala umjetna inteligencija, kreirana da bude u stilu Beatlesa i Beach Boysa. Iza nje je stajao software Flow Machines čiji način rada su njegovi kreatori opisali riječima: “Flow Machines software uči glazbene stilove iz svoje gigantske baze podataka, zatim korištenjem unikatnih kombinacija kroz stil, optimizaciju i tehniku interakcije komponira u bilo kojem stilu”.

U kolovozu 2017. album „I AM AI“ pjevačice Tayrn Southern, u potpunosti je komponirao i producirao Amper software. Od ljudskog faktora ostao je samo glas pjevačice. Program Amper u potpunosti je dizajnirao glazbeno okruženje za glas Tayrn Southern. Melodije, aranžmani i instrumentarij osmislio je Amper koji je napravljen kako bi što više pratio ljudsku intuiciju u izgradnji kompozicija. Za razliku od software rivala Flow Machines koji je proizveo singl u stilu Beatlesa, Amper je bio osmišljen za moderne komercijalne svrhe. Magazin Dazed je 2018. godine lansirao kampanju “Age Of AI”, odnosno “Era umjetne inteligencije”, kojoj je bila namjera istražiti na koji bi način glazbeni izdavači, zajedno sa glazbenicima, mogli profitirati od korištenja umjetne inteligencije u kreativne svrhe, no jedan Michael Smith već je to bio istražio. U tom trenutku bila je aktualna pjesma „I Don’t Want To Be There” koju je napisala UI na temelju stihova grupe The Strokes.

AI generatori Suno i Udio

Podizanje optužnica protiv Michaela Smitha iznijelo je na vidjelo još jedan veliki problem koji se tiče svih iz kreativnih glazbenih sfera kad je riječ o UI koja je u stanju u enormnim količinama proizvoditi glazbu.
Naime, tužitelji u tom slučaju su naveli: “Stvoriti djelo ne znači da ste učinili nešto protuzakonito – to nije poanta ovdje. Ovdje se radi o tome da je (Smith) izigravao sustav kako bi povećao prihod.”

Taj slučaj je kombinirao dvije tjeskobe za umjetnike i nositelje prava, a to je da je glazba generirana umjetnom inteligencijom već uspjela razvodniti fond autorskih prava sa streaming servisa, kao što je i dugi niz godina varan sustav uz pomoć botova za napuhavanje broja streaminga.

Time je problem korištenja umjetne inteligencije za proces izrade pjesama, potom laganje Uredu za autorska prava ili streaming platforma kao što je Spotify, tj. pretvaranje varalica da su to oni stvorili, ostali izvan tužiteljskog fokusa iako je Američki ured za autorska prava izdao smjernice još u ožujku 2023. da ljudi ne mogu zahtijevati vlasništvo nad djelima u kojima tehnologija umjetne inteligencije određuje izražajne elemente rezultata.

Po tom pitanju slavlje u open source generatorim UI-a Udio i Suno bilo je kratkog vijeka od lansiranja jer su velike diskografske kuće, uključujući Sony Music, Universal Music Group i Warner Records, podnijele tužbe protiv njih optužujući spomenute tvrtke da su masovno prekršile autorska prava koristeći snimke za treniranje svojih modela umjetne inteligencije bez odgovarajućih dozvola.

Dakle, za temelj je uzeto upravo ono po čemu su se 2016. hvalili iz Flow Machinesa navodeći da software uči glazbene stilove iz gigantske baze podataka, a ispalo je da je ta gigantska baza ništa drugo već “struganje” interneta kako bi se prikupilo zakonom zaštićene glazbene zapise, koji su se zatim koristili za razvoj AI sustav Suno i Udio. Krovna diskografska udruga The Recording Industry Association of America (RIAA) je tada izdala i obrazloženje u kojem je navedno da bi glazba generirana umjetnom inteligencijom tvrtki Suno i Udio mogla zasititi tržište, direktno konkurirati, obezvrijediti ga i na kraju nadjačati originalne zvučne zapise na kojima su njihove usluge izgrađene.

Navedeni primjeri jasno ukazuju da je ovog puta legislativa promptno sustigla tehnologiju. Od svih vidova primjene umjetne inteligencije, glazbena industrija se pokazala zasad najtvrđim orahom. Za razliku od filmske i TV industrije koja u umjetnoj inteligenciji vidi saveznika pomoću kojeg će reducirati produkcijske troškove (što je izazvalo štrajkove u Hollywoodu), glazbenoj industriji je ista tehnologija neprijatelj koji ugrožava kataloge, time i zaradu. Bar zasad.

Nastavlja se…

Saznajte više:

*Tekst je potpomognut sredstvima natječaja “Poticanje novinarske izvrsnosti” Agencije za elektroničke medije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X