Jamie xx ‘In Waves’ – eksperiment je završen, idemo plesati!

S novim albumom Jamie xx je dokazao da je apsolutni šampion suvremene dance produkcije.

Jamie xx ‘In Waves’

U krcatom Boćarskom domu hrvatska publika doživjela je u studenom 2016. posljednji bliski susret s famoznim londonskim trijom The xx. Romy Madley Croft, Oliver Sim i James Smith aka Jamie xx imali su četiri godine ranije vrlo zapaženo gostovanje na šibenskom Terraneu, pa je bilo više nego dovoljno vremena da se njihov koncertni auditorij u ovim krajevima maksimalno raširi.

Na zagrebačkom gigu dočekali su ih uglavnom mladi fanovi i neki stariji znatiželjnici koji su te večeri podjednako uživali u specifičnoj mješavini indie electro popa i minimalističkog post-dubstepa ili takozvanog chillstepa. The xx su iz Boćarskog ispraćeni euforičnim reakcijama, makar su se poslije koncerta mogli čuti i ponešto umjerenije procjene da u njihovom live izdanju ima još puno prostora za napredak koji će se možda čuti i vidjeti tek kad ponovno dođu do nas.

Napredak se itekako dogodio na grandioznoj sljedećoj turneji kojom su 2017/2018. ispromovirali treći album „I See You“, ali u tom koncertnom supermaratonu s čak 137 gigova na pet kontinenata nažalost nije bilo novog datuma za Zagreb. A poslije toga više nije bilo ni The xx. Svi članovi benda okrenuli su se solo karijerama. Pjevač i basist Oliver Sim izbacio je pretprošle godine album „Hideous Bastard“. Pjevačica i gitaristica Romy je, nakon nekoliko singlova, prošle godine objavila LP „Mid Air“. Producent i beatmaker Jamie xx pomagao je i Oliveru i Romy u njihovim projektima, a u međuvremenu je reaktivirao svoju solo karijeru koja se ranije odvijala paralelno s aktivnostima u bendu.

Jamie je samostalno iskočio u prvi plan već 2011. kad je priredio briljantan remiks album legendarnog jazz pjesnika Gilla Scott-Herona „We’re New Here“ Poslije je bio angažiran od Drakea do Radioheada, pa je njegov prvi solo album „In Colour“ iščekivan s velikim nestrpljenjem. Pripreman je pet godina, napokon objavljen 2015., dočekan kritičarskim hvalospjevima, nominiran za Grammy i Mercury. Premda su se Romy i Oliver pojavili među gostujućim vokalistima „In Colour“ je zvučao upadljivo drugačije od ranijih, a i kasnijih radova The xx. Jamie je tu dublje zaronio u eksperimentalnu elektroniku, alternativni hip hop, kao i u klupsku dance produkciju.

Njegov drugi solo album „In Waves“ opet je prošao jako dugu pripremu, a kako je objavljen dugih devet godina nakon prvijenca unaprijed je dobio atribut povratnički. Premda mu je hodogram dosta neobičan, Jamie xx zapravo nije imao nikakvu dulju pauzu osim zasluženog odmora nakon I See You Tour. Na novom materijalu počeo je raditi prije četiri-pet godina, ali su svi singlovi koje je predstavio u razdoblju od 2020. do 2023. – „Idontknow“, „Let’s do It Again“, „Kill Dem“ i „It’s So Good“ na koncu su uvršteni samo u prošireno izdanje albuma otisnuto na trostrukom vinilu, zajedno s pjesmom „F U“ u kojoj gostuje Erykah Badu.

U osnovni digitalni paket Jamie je ubacio 12 novih traka, a među njima čak šest najavnih singlova – „Buddy on the Floor“ s čikaškom house divom Honey Dijon, „Treat Each Other Right“, „Life“ sa švedskom synth pop prvakinjom Robin, „All You Children“ s kultnim australskim elektroničarima The Avalanches, „Dafodil“ s Panda Bearom iz Animal Collective, te udarni „Waited All Night“ ponovno s Romy i Oliverom. Internacionalnu gostujuću ekipu još su malo pojačale londonska reperica John Glacier, kalifornijska alter pop pjevačica Kelsey Lu i irska multimedijalna umjetnica Oona Doherty. Uz toliku koncentraciju više-manje poznatih imena Jamie je u ovih 45 minuta ipak zadržao potpunu dominaciju. Album „In Waves“ je prije svega krunski dokaz njegove muzičke genijalnosti i rijetke sposobnosti savršenog snalaženja u svim stilovima moderne plesne elektronike.

Jamie xx (Foto: Alasdair McLellan)

Nakon laganog otvaranja s pretežno instrumentalnom temom „Wanna“, koja malo podsjeća na Mobya iz najboljih dana, počinje ultimativni plesnjak u Jamievoj top produkciji. „Treat Each Other Right“ je pravi „dancefloor killer“ s ritmičkom podlogom u maniri 90’s house nostalgije i efektnim vokalnim semplom izvađenim iz neke prastare ploče zaboravljene detroitske disco soul pjevačice Almete Lattimore. Sljedeća je „Waited All Night“ sa sjajnim duetom Romy i Olivera koji u tri i pol minute daju najpreciznije podatke kako bi mogli zvučati The xx ako se trio uskoro odluči ponovno okupiti. „Baddy on the Floor“ je totalno uronjena u Chicago house, a Honey Dijon je idealna suputnica za takav izlet.

“Dafodil“ u kojoj se za mikrofonom izmjenjuju Panda Bear, Kalsey Lu i John Glacier mogla bi biti Jamiev glavni adut za klubove alternativnog profila, a potom i za izlazak na main stage Coachelle. Kroz house instrumental „Still Summer“ maestralno je provučen sempl Moody Blues klasika „Nights in White Satin“ i to će svakako biti jedan od favorita s albuma „In Waves“. Synth pop podloga za „Life“ od starta je iznimno nabrijana, a Robyn je dodatno podiže svojim moćnim „abbaesque“ vokalom.

Na liquid drum’n’bass „The Feeling I Get From You“ i electro house „Breather“ možda se neće navući vikend plesači, ali hoće oni što pažljivije prate UK dance scenu. To još nije sve od novog Jamiea jer će do kraja jako grunuti još jedan potencijalni dance hit „All You Children“ zapakiran kao njegov podsjetnik na dane kad su The Avalanches osvajali svijet s izvanrednim debi albumom „Since I Left You“. Međutim, najjače zakucavanje je ipak odjavna pjesma „Falling Together“ s glasom Oone Doherty i konačnim zaključkom da je Jamie xx apsolutni šampion suvremene dance produkcije. Eksperiment je završen, sad idemo plesati!

(Young / Beggars Group, 2024)

Ocjena: 10/10

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X