Anat Cohen Quartetinho na 15. Zagreb Jazz Festivalu

Anat Cohen Quartetinho na 15. Zagreb Jazz Festivalu

Anat Cohen, karizmatična klarnetistica, saksofonistica, flautistica i skladateljica nominirana za Grammy, nastupa na 15. Zagreb Jazz Festivalu! Na pozornici će nastupiti s kvartetom kojeg je okupila pod nazivom Anat Cohen Quartetinho: Anat Cohen – klarinet i bas klarinet, Vitor Goncalves – klavir, harmonika, klavijature, Tal Mashiach – kontrabas, gitara James Shipp – vibrafon, udaraljke. “Quartetinho” je i naziv hvaljenog albuma iz 2022.

Anat Cohen je neodoljiva, nedodirljiva, nedostižna, nenadmašna… Već godinama kritičari i čitatelji uglednih stručnih časopisa i članovi jazz udruga proglašavaju je najboljom u kategoriji jazz klarinetista (među ostalime, pobijedila je u kategoriji “Clarinetist of the Year” uglednog časopisa „DownBeat).

Tu je superiornost postigla zahvaljujući studioznim proučavanjem povijesti jazza, kao i muzikalnosti, maštovitosti, radoznalosti, zaraznoj zanesenosti, pozitivnom duhu i predanosti. U potpunosti je posvećena jazzu i njezin se život u svim segmentima vrti oko glazbe. Svaki njezin nastup svojevrsna je jazz svetkovina.
“Njezin klarinet pjeva, smije se, plače, ljuti, uzdiše, zavodi… Ona svira virtuozno, izazovno, nestašno, zaigrano, uzbudljivo i nepredvidivo, ali bez razmetanja, s ukusom. Primjerice, i kad pomislite da je improvizirajući došla do svojih krajnjih granica, pronalazi novu snagu i nastavla s još većim žarom. Dok svira ili sluša suradnike neprestano pleše, a njezino lice krasi osmjeh istinskog užitka u glazbi. Njezin ples, osim estetske, ima i funkcionalnu vrijednost, njime priča priču i uvlači prisutne u svoj unutrašnji svijet. Naime, on je, možda nesvjesno, poput dirigiranja kojim učvršćuje zajedništvo i ritam, ali i potiče glazbenike na promjene unutar izvedbe, a publiku da zadrži dobre vibracije i nakon druženja s njom”, prisjeća se glazbeni kritičar Davor Hrvoj koji je njezine koncerte gledao nekoliko puta.

Rođena je u Tel Avivu u Izraelu i odrasla u glazbenoj obitelji, a klarinet je počela učiti s dvanaest godina. U jazz glazbu zaljubila se još u tinejdžerskoj dobi. Kao šesnaestogodišnjakinja upisala je prestižnu srednju školu Thelma Yellin na kojoj je naučila svirati tenor saksofon. Nakon srednje škole, i sviranja u big bandu izraelskoga ratnog zrakoplovstva, pohađala je glasoviti Berklee College of Music gdje je usavršila svoje jazz muziciranje, ali i proširila svoje glazbene horizonte, između ostalog razvivši duboku ljubav prema raznim stilovima latino glazbe. Nakon diplome, preselila je u New York City gdje je odmah postala aktivna na jazz sceni, a ujedno se počela izražavati i u drugim glazbenim stilovima: klezmeru i dixielandu te brazilskoj, kolumbijskoj i venecuelanskoj glazbi. Dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, inovatorica koja razumije tradiciju jazza i s poštovanjem se odnosi prema njoj. S njom se upoznala proučavajući i svirajući glazbu Louisa Armstronga, Sidneya Becheta, Bixa Beiderbeckea i Jellyja Rolla Mortona.

Svirala je s poznatim jazz glazbenicima, članica je nekoliko newyorških međunarodnih skupina. Stalna je članica Choro Ensemblea s kojim izvodi tradicijsku brazilsku choro glazbu, skupine Duduka Da Fonseca’s NY Samba Jazz koja svira brazilski jazz, brazilskog pop Brazooca Banda, afro-latin skupine Mango Blue i drugih. Sa svojom braćom – saksofonistom Yuvalom i trubačem Avishaijem Cohenom – djeluje u triju The 3 Cohens, te svira s Diva Jazz Orchestrom uz koji je ostvarila suradnje s legendarnim jazzistima kao što su Nancy Wilson, Dave Brubeck, Slide Hampton i Diane Schuur. Kao gošća nastupala je s brojnim orkestrima, a vodi i vlastite skupine, među ostalima kvartet, kvintet i tentet. Objavila je niz albuma kao voditeljica sastava, sve za vlastitu diskografsku kuću Anzic Records koju je utemeljila 2005.

The Wall Street Journal kaže: “Kako ne voljeti kod mladu klarinetisticu i saksofonisticu koja svira sve što volimo – moderni jazz, world music, “vrući” jazz u stilu New Orleansa – i čini sve briljantno?“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X