Prodaja vinila pala je za 33% u 2024. godini, nakon desetljeća brzog rasta

Pad prodaje vinila ne događa se izolirano. Simptomatičan je za širi trend koji utječe na tradicionalne glazbene formate diljem svijeta koji bilježe pad prodaje posvuda.

Vinili (Foto: Zoran Stajčić)

Najnovije izvješće Billboarda otkriva nevjerojatan pad od 33,3% u prodaji vinila za 2024. u usporedbi s prethodnom godinom. Konkretno, to je pad s 34,9 milijuna jedinica u 2023. na samo 23,3 milijuna u 2024. godini.

Prodaja CD-a zabilježila je pad od 19,5% , dok su digitalni albumi pali za 8,3% .

Ukupno je prodaja albuma u svim formatima pala za 23,8% u odnosu na prethodnu godinu, srušivši se sa 75,5 milijuna na 57,5 ​​milijuna jedinica .

U međuvremenu, streaming nastavlja svoj uspon, bilježeći porast od 7,2%. To sugerira da se više slušatelja okreće platformama za streaming nego posjedovanju fizičkih medija

Ipak, ozbiljnost pada vinila se ističe. Pad od 33,3% nije beznačajan, posebno u usporedbi sa stabilnom uzlaznom putanjom formata tijekom proteklog desetljeća.

Nekoliko faktora može objasniti ovaj nagli pad popularnosti vinila. Prvi je da gramofonska ploča nije jeftina, a uz to je i poskupjela u zadnje dvije godine.

Paralelno s tim naglo su porasli su i troškovi života, pa je kupnja ploča po cijenama od 30 do 50 eura vjerojatno postala luksuz koji si manje ljudi može priuštiti. Zapravo, cijena novih izdanja i reizdanih klasika zna biti između 50 i 60 eura, a neka posebna izdanja i do 100 eura.

Inflacija, više kamatne stope i sve veći svakodnevni troškovi pritišću potrošačke proračune. Zbog toga je teže opravdati nebitne kupnje poput ograničenog izdanja vinila.

Prešanje vinilnih ploča skup je i dugotrajan proces. I pandemija je bila djelomično uzrok povišenju troškova jer su se pogoršali problemi s opskrbnim lancima, a također je problem što veliki diskografi nisu otvarali nove tvorničke pogone za prešanje vinila. O toj anomaliji je još govorio Jack White koji je 2022. čak poslao apel velikim kućama da otvore nove pogone jer svojim narudžbama rade zakrčenje proizvodnje kod (uglavnom malih) manufaktura u koje je ubrojio i svoju tvornicu u Neshvilleu. Njegov apel je jedino ozbiljno shvatila grupa Metallica koja je 2023. investirala u vlastiti pogon za prešanje vinila.

No to je kap u moru koja ne čini razliku, jer čak i sada postoje uska grla u proizvodnji, stvarajući ozbiljnu neravnotežu između ponude i potražnje. Dodaju li se tome rastuće cijene sirovina (osobito PVC-a) i manjak kvalificiranih radnika u proizvodnji vinila, sve to stvara savršenu oluju faktora koji podižu cijene.

Neizbježno je da se viši troškovi proizvodnje uglavnom prebacuju na potrošače, pa je tako i s proizvodnjom vinila.

Ipak, usprkos prethodnim skokovima cijena, prodaja vinila i dalje je bila u porastu sve do ovog nedavnog pada. To sugerira da je tržište dosad bilo spremno podnijeti više cijene, što znači da bi pad mogao biti složeniji od puke reakcije na trošak.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X