Bruna Matić ima novi album ‘Fragments’

Zanimljivo istraživanje novih puteva improvizacije.

Bruna Matić (foto: Press)

Nakon uspješnog debitantskog albuma “Two Weeks After Midnight” (2019.) i inovativnog audiovizualnog projekta “N O I S E” (2022.), zagrebačka bubnjarica i kompozitorica Bruna Matić novim albumom ‘”Fragments” najavljuje sljedeći korak u istraživanju jazz-elektronske glazbe. Album nudi devet kompozicija koje nas vode na zvučno putovanje kroz soundscapeove, elektronske grooveove, te minimalističke motive, spajajući jazz improvizaciju s modernim elektronskim zvukom.

Opisujući ideju iza ovog koncepta, Bruna kaže: “Ime albuma dolazi od ideje da glazbenici umjesto preko harmonija za improvizaciju koriste kratke ritmičke i melodijske fragmente, te ih kao Lego kockice slažu jedne na druge kako bi izgradili glazbene strukture. Ideja dolazi iz klasične glazbe, posebice minimalizma, koji je baziran na korištenju malog broja ritmičkih i melodijskih ideja koje se polako mijenjaju i razvijaju kroz kompoziciju.”

Korištenje soundscapeova je također ključan element u stvaranju atmosfere i proširivanju zvučne palete. U svojim kompozicijama autorica zvukovima stvara slojeve boja i tekstura koristeći instrumente na pomalo nekonvencionalne načine kako bi stvorila razna zvučna okruženja, tzv. soundscapeove.

Soundscapeovi su mi zanimljivi po tome što se nalaze na rubu onog što smatramo glazbom,” objašnjava Bruna. “Može li se šuštanje lišća, huk vjetra i cvrkut ptica također smatrati glazbom? A ako ne, kako to možemo pretvoriti u glazbu i u kojem trenutku to postaje glazba?”

Ansambl se sastoji od uspješnih glazbenika koji već dugi niz godina djeluju na hrvatskoj glazbenoj sceni: Vojkan Jocić, saksofonist iz benda Chui i član Jazz orkestra HRT-a, Filip Pavić, hvaljeni jazz gitarist koji je 2022. također izdao album pod nazivom ‘’Labyrinth Songs’’, Hrvoje Galler na klavijaturama i Goran Delač na bas gitari, etablirani glazbenici koji su surađivali s imenima kao što su Zagreb Jazz Portret, Massimo i The Bastardz, pobrinut će se da na ovom albumu čujete nove zvukove, boje i teksture, otvarajući vrata inovativnim pristupima koji pomiču granice konvencionalne jazz improvizacije.

Bend je najavio dva datuma promocije albuma: 15. studenog u klubu Oxygen u Osijeku i 28. studenog u klubu Dva Osam u Zagrebu.

Album “Fragments” dostupan je na svim streaming platformama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X