Alessandro Cortini ‘Nati Infiniti’ – bučna katarza

Cortini na devetom samostalnom albumu demonstrira slojevitost i neograničenu abrazivnost zvuka elektroničke glazbe.

Alessandro Cortini ‘Nati Infiniti’

Alessandro Cortini dugogodišnji je član legendarnog benda Nine Inch Nails u čijoj live postavi svira uglavnom klavijature te povremeno gitaru i bas gitaru. Može ga se čuti i na albumima „Ghosts I-IV“ iz 2008. te „Hesitation Marks“ iz 2013. godine. Cortini je ujedno jedini Talijan koji je primljen u Rock And Roll kuću slavnih, i to upravo kao dio ključne postave Nine Inch Nailsa.

S ovim smo uvodom tek zagrebali površinu bogate karijere jer Cortini je uz produkciju, skladanje i izradu analognih sintisajzera u proteklih petnaestak godina izgradio status jednog od najpoznatijih imena suvremene elektroničke glazbe kojoj obilato doprinosi. U nešto više od deset godina objavio je devet samostalnih albuma, a slojevitost i multidisciplinarnost njegova rada možda je najbolje sažeta u novom albumu „Nati Infiniti“ (rođeni beskonačni).

Alessandro Cortini (Foto: Wikipedia)

„Nati Infiniti“ sadrži četrdesetominutnu kompoziciju podijeljenu u pet cjelina i temelji se na audio instalaciji koja je inicijalno predstavljena u Muzeju grada Lisabona u sklopu festivala Sonar Lisboa. Instalacija se protezala na četiri kata zgrade, a svaka razina evocirala je novo stanje koje je vješto dočarao Cortinijev intenzivni zvučni dizajn. Diskografska verzija vjerno prati međusobnu povezanost cjelina koje slobodno možemo zvati i pokretima dok putujemo kroz hipnotički zvučni ambijent. „Nati Infiniti“ možemo smatrati i showcase albumom hvaljenog sintisajzera Strega kojeg je Cortini izradio u suradnji s tvrtkom Make Noise i koji je proizveo sve zvukove koje čujemo na albumu.

Cortini uz pomoć Strege demonstrira nit vodilju svoje solo karijere, a to je slojevitost i neograničena abrazivnost zvuka kao suprotnost današnjoj uglavnom poliranoj produkciji elektroničke glazbe. Cortini iz tih dubina izvlači distopijske zvučne vizure koje istovremeno zvuče otuđuje i toplo. Pet albumskih cjelina u tom smislu pretvara se u usporeni puls koji se u valovima iz tišine opetovano razvija u masivnu planinu buke čiji intenzitet prodire u nutrinu slušatelja.

Možda bismo Cortinijeve kompozicije najbolje opisali kad bismo rekli da zvuče kao soundtrack invazije izvanzemaljaca iznad polja kukuruza – intenzivno i katarzično. Dizajn zvuka ostavlja prostor osobnoj interpretaciji buke koju slušamo, a Cortinijeve atipične teksture tvore platno s dvije strane, praznom koju možemo ispuniti našim doživljajima, i punom, onom kojom već klize mutni distopijski duhovi. Cortini je izrazito vješt u kreiranju takvih pejzaža u čijoj pozadini titra melankolična crta koju naglašavaju grandiozni tonovi.

Glazba novog albuma nema tekstova, refrena, konkretnih melodija i uvriježenih konstrukcija pjesama, no ipak s lakoćom komunicira sa slušateljima jer buka koju Cortini proizvodi uz pomoć Strege zvuči spontano i neposredno. Uostalom, sam autor je to najbolje pojasnio: “Odem u svoj studio i krenem snimati, i nešto će se pojaviti. Ponekad su to sati bijelog šuma za vrijeme kojih samo sjedim i uživam, a ponekad je to puno detaljnija kompozicija. Gotovo nikad ne uređujem, ja samo izvodim. Prepuštam strojevima da odrade svoje i to orkestriram, slušajući vlastitim ušima, a ne gledanjem valnih oblika na zaslonu računala. To mi omogućuje da zadovoljim vlastitu potrebu da čujem nešto zbog čega se osjećam dobro“.

Ocjena: 8/10

(Mute Records, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X