Plesna predstava ‘Monuments’ u Pogonu Jedinstvo

Monuments (foto: Nina Đurđević)

“Monuments” je interdisciplinarna predstava kazališne grupe de facto koja kroz umjetničko istraživanje povijesti, arhitekture i kiparstva spaja suvremeni ples i eksperimentalnu elektroničku glazbu. Pod kreativnim vodstvom Nikole Krgovića (N/OBE), u koreografiji i dramaturgiji Saše Božića, “Monuments” se izvodi u Pogonu Jedinstvo, u četvrtak, 31. listopada u 20 sati. Ulaz je besplatan, a rezervacije nisu potrebne.

Zamišljena kao dio transmedijalnog proširenja N/OBE-ovog još neobjavljenog istoimenog albuma suvremene klupske glazbe, predstava je osmišljena oko šest regionalnih modernističkih spomenika Narodnooslobodilačke borbe. Projektom se kiparska i arhitektonska obilježja odabranih spomenika interpretiraju kroz pokret i zvuk, uspoređujući formalne i simboličke futurističke tendencije jugoslavenskog visokog modernizma sa stilskim mutacijama današnje eksperimentalne glazbe i suvremenog plesa.

N/OBE i Saša Božić su u kolovozu boravli na rezidenciji u Art radionici Lazareti gdje je projekt imao svoju prvu prezentaciju. Premijera predstave održana je u rujnu u Zagrebačkom plesnom centru.

Tijekom rezidencije u Pogonu Jedinstvo, u okviru programa Pogonator, Nikola Krgović N/OBE i Ivan Lušičić Liik, arhitekt i dizajner svjetla, istraživat će i razvijati audiovizualne materijale, a publika će 31.10. moći vidjeti novu iteraciju ovog fascinantnog multimedijskog scenskog djela.

Nikola Krgović (N/OBE) zagrebački je skladatelj elektronske glazbe, DJ, glazbeni producent, promoter i radijski voditelj. Njegova je autorska glazba obilježena bogatim produkcijskim vrijednostima, složenim ritmičko-metričkim formacijama i dramatičnim intenzitetom. Duboko ukorijenjena u praksu kirurškog dizajna zvuka, često ju odlikuje simbioza orkestralnih i tradicijskih glazbala unutar perkusivnih cjelina eksperimentalne klupske glazbe, gdje digitalno izmanipulirane glazbene sastavnice mutiraju u slojevite, progresivne aranžmane.

Polje djelovanja Saše Božića vrlo je raznorodno i obuhvaća područja od kazališne režije, dramaturgije, koreografije i kreiranja dramskih tekstova do organizacije promotorskih kulturnih akcija i strateškog planiranja kulturnih projekata. Kao dramaturg surađuje sa priznatim koreografima i plesačima u zemlji i inozemstvu. Osniva i vodi Kazališnu grupu de facto.

de facto je umjetnička organizacija koja potiče produkcijsku djelatnost i razvoj autorskih projekata, kao i suradnju i koprodukciju radova međunarodnih umjetnika koji dijele slične interese na području izvedbenih umjetnosti. Projekti de facta bave se istraživanjem tanke granice između kazališta, plesa i performansa, preispitujući poroznost njihovih okvira i konstituciju izvođača unutar disparatnih modusa izvođačkih režima.

Ivan Lušičić Liik je arhitekt i dizajner svjetla koji se bavi kreativnim tehnologijama i vizualnom umjetnošću. Tijekom studija arhitekture počeo se baviti VJ-ingom što je preraslo u dizajn svjetla i scenografiju. Dizajnirao je projekcije, svjetlo i scenografije za klupske večeri, festivale, koncerte, kazališne i plesne predstave, opere i mnoge nepotrebne ceremonije u Hrvatskoj i svijetu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X