Fantastic Negrito ‘Son Of A Broken Man’ – krv, znoj i suze rođenog bluesera

Dojam je da je ekipa iz Grammyja i s ovim albumom Fantastic Negrita dovedena pred gotov čin u donošenju odluke kome treba pripasti zlatni gramofon u kategoriji Best Contemporary Blues Album.

Fantastic Negrito ‘Son Of A Broken Man’

„Blues moraš živjeti da bi znao prenijete osjećaje kroz tu glazbu“ – staro je pravilo koje seže do samih korijena nastanka te glazbe unutar potlačene crne zajednice u SAD-u. Netko bi možda mogao ovlaš zaključiti da takvog ljudskog poniženja i bijede na sreću više nema u većoj mjeri, ali uvijek se tu i tamo nađe neki talent koji s dna društvene kace ispliva da bi potvrdio to pravilo i zapjevao blues iskonski kako dobar blues treba zvučati.

Xavier Amin Dphrepaulezz bio je osmo dijete od njih petnaest koliko ih je ukupno bilo u porodici somalskog useljenika koji je imao niz „tvrdih pravila za svoju djecu“, po riječima samog aktera. Xavier je već s 12 godina bio uključen u uličnu prodaju cracka u Oaklandu (koji se u tom trenutku širio poput epidemije SAD-om), kao što mu je i nošenje pištolja bila svakodnevna rutina „na poslu“. Iz tog pakla ga je kao tinejdžera spasila glazba – nakon što je zavolio Princeov album „Dirty Mind“ doznao je i da je njegov glazbeni heroj bio samouk. Ako je mogao Prince, onda je i za Xaviera bilo nade. Nije imao novaca da bi upisao prestižni glazbeni koledž u Berkleyu, ali je imao petlju dolaziti na glazbena predavanja pretvarajući se da je jedan od upisanih tinejdžera.

Nakon što je igrom slučaja preko bivšeg Princeovog menadžera došao do ugovora s Interscopeom, 1996. objavljuje prvi album „The X Factor“ kao Xavier, a isti naziv kao da mu nažalost određuje i sudbinu jer je tri tjedna bio u komi nakon tragičnog automobilskog sudara. Interscope mu ne izlazi u susret, već gasi ugovor, a Xavier potom otvara ilegalni noćni klub u Los Angelesu.

Njegov povratak u glazbu bio je doslovce potez očajnika, jer su rijetki oni koji započinju karijeru u svojoj 46. godini. Osim ako ste blueser. Dakle, 2014. godine Xavier Amin Dphrepaulezz uzima ime Fantastic Negrito i pod tim imenom objavljuje album za Blackball Universe, a sve nakon toga spada u glazbena povijest.

Fantastic Negrito je do 2020. triput osvajao Grammy u kategoriji za Najbolji album modernog bluesa, da bi s albumom „White Jesus Black Problems“ iz 2022. mnoge glazbene stručnjake doveo do identičnog zaključka da je upravo on jedna od najvećih uzdanica bluesa u 21. stoljeću. Ako je netko proživio pravilo da „blues moraš živjeti da bi znao prenijete osjećaje kroz tu glazbu“, onda je to Fantastic Negrito.

Njegov recentni album „Son Of A Broken Man“ to opetovano potvrđuje, već i naslovom u kojem nema ni trunke laži. On je uistinu sin propalog čovjeka, koji i ovog puta slušatelja vodi na eklektično iskonsko putovanje u blues, ali i gospel, soul, funk i rock. I koliko god voljeli i slavili jednog Jacka Whitea za glazbenu ingenioznost, toliko se ne može isključiti misao da kad se Negrito uhvati zvuka koji su obilježili Stonesi i Zeppelini da iz tih obrazaca pritom vrišti jedna punokrvna blues duša kojoj vjerujete na svaki njen autentični krik i u kojem ćete bez problema razaznati i dobrodošle utjecaja Princea, Jimija Hendrixa ili pak onih nešto mlađih heroja poput Keziaha Jonesa ili Garyja Clarka Jr.-a.

Uvodna „Runaway From You“ odzvanja kao preslika „Whole Lotta Love“ Led Zeppelina, ali Fantastic Negrito je opako dobar „back door man“ koji kao da poznaje okolni put do vašeg tvrdog purističkog rock srca kako bi ga razmekšao u zaključku da nema tog, u rock povijest, uklesanog monumentuma s kojim se i u današnje vrijeme ne može uspješno poigrati kako bi se dobio rezultat originala.

Slična je situacija i s narednom „I Hope Somebody’s Loving You“, jer i tu je Fantastic Negrito jedan od rijetkih kojem se može oprostiti što je tako frapantno banuo u soul teritorij kralja Otisa Reddinga, prije nego li vas kroz „Skirty” odvede na autentično putovanje u društvo crnih kažnjenika s početka XX stoljeća koji u gospel/blues ritmu postavljaju prugu ili macolama drobe kamen.

Svakog kome ni to nije dovoljan dokaz fantastičnosti djela spomenutog lika čeka „Goddamn Biscuit“. Koga ne raznese „našnitani ritam“ tog bluesa u kojem je svaka šnita teška „sto tona“, onda valjda blues nije vaša šalica čaja, jer slijedi još dublje poniranje u mantrički gospel „Living With Strangers“ i potom „Devil In My Pocket“ pod čijim teškim korakom ritam gitara vrišti kao da je sam vrag goni.

„California Loner“ koliko donosi plesno chill out ozračje, toliko opčinjava jecajućim vokalom Fantastic Negrita, dok „My Only Friend Is You“ nastavlja putovanje kroz modernije soul ozračje, ali bez eventualnog reperskog dijela umjesto kojeg dolazi repetitivno ponavljanje: „Everyone wants to be free“. U drugom dijelu je još jedan izuzetan biser, a to je „Crooked Road“ koja kao da je nastala u vremenu kad su rokeri poput Stonesa prigrlili disco ritam.

„Svjetlo na kraju tunela“, tj. albuma, pojačava funky shuffle „This Little Light Of Mine“ prije nego li se Fantastic Negrito odjavi s naslovnom „Son of a Broken Man“ kroz koloplet južnjačkih „boja i mirisa“ kako ih je svojevremeno znao u isti buket skupiti veliki Ray Charles. „Son of a Broken Man“ uz to donosi onaj najvažniji stih koji kroz cijeli album „visi tu negdje u zrak“, čekajući da na kraju bude izgovoren kroz refren, a to je: „Only the dreamers survive“, što nije samo lekcija iz bluesa od čovjeka kojeg je snašla blueserska sudbina, već životna lekcija koja poput jakog snopa svjetla razbija tamu. Ako to nije fantastično zatvaranje albuma, onda ne znam što jest.

Dojam je da je ekipa iz Grammyja i s ovim albumom Fantastic Negrita dovedena pred gotov čin u donošenju odluke kome treba pripasti zlatni gramofon u kategoriji Best Contemporary Blues Album.

Ocjena: 9/10

(Storefront Records, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X