A gdje je revolucija stoko? – Montažstroj tribinom proslavio 25. rođendan

22. prosinca 2014. godine Montažstroj je navršio 25 godina a kao centralni događaj obilježavanja četvrt stoljeća djelovanja ovog umjetničkog kolektiva održan je skup „A gdje je revolucija, stoko?“. Montažstroj je svoju obljetnicu prigodno posvetio temi koja se permanentno provlači kroz zadnju petoljetku njegova umjetničkog rada – pitanju sveobuhvatne promjene društva u kojem živimo.

Tribina A gdje je revolucija stoko?
Tribina A gdje je revolucija stoko?

Na tribini „A gdje je revolucija, stoko?“ govorili su Dean Duda – profesor književnosti, Ivan Ergić – bivši nogometaš i društveni komentator, Marina Ivandić – aktivistica i članica BRID-a i Tomislav Klauški – novinar. Moderirao je Boris Postnikov – publicist a domaćin skupa je bio Borut Šeparović – utemeljitelj Montažstroja.

Okosnica diskusije bio je grafit koji je 1995. godine osvanuo na zidovima studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu na kojem je ispisana poruka „A gdje je revolucija, stoko?“. Pred prepunim auditorijem u kojem se tražila stolica više, govornici su u živoj raspravi uz participaciju publike pokušali poruku grafita postaviti u suvremeni društveno-politički kontekst.

Sučeljavanje s ovom zahtjevnom temom nije bilo usmjereno na iznalaženje nekih univerzalnih zaključaka. U raspravi su dominirale teme radničkih prava i ponovnog preuzimanja javnog dobra uz napomenu da je izgradnja promjene dugotrajan proces čijim se rezultatima tek možemo nadati u budućnosti.

Dan prije, 21. prosinca 2014. godine, održan je jedini za javnost zatvoreni događaj u programu obilježavanja 25 godina Montažstroja. Na tom događaju rođendan su zajednički proslavili svi suradnici Montažstrojevih projekata u posljednjih 25 godina. Od ukupno 350 suradnika pozivu se odazvalo gotovo 200 ljudi koji su svojim radom omogućili da se ovaj društveni angažirani umjetnički projekt održi punih 25 godina.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela ordena u obliku zaštitnog znaka Montažstroja kao simbol zahvale za svaki pojedinačni doprinos Montažstrojevu djelovanju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X