Aaron Beam (Red Fang): Naš diskograf želi da snimamo sulude video spotove

Portlandska stoner četvorka Red Fang po prvi put dolazi u Zagreb, gdje će nastupiti u Močvari 22. lipnja. U razgovoru za ovaj portal basist i pjevač Aaron Beam upravo je najavio novi album, nasljednika hvaljenog ‘Only Ghosts’ iz 2016. godine, objasnio kako je došlo do otkačene videografije, ali pokazao i ‘slonovsku memoriju’ kad je na red došlo prisjećanje na prvi hrvatski koncert održan u Rijeci.

Red Fang (Foto: James Rexroad)

Moram odmah na početku reći kako s glazbenicima ne običavam započinjati konverzaciju o video spotovima umjesto o glazbi, ali vi ste izuzetak. Vaš način predstavljanja glazbe kroz potpuno iščašene ‘reality’ video spotove je unikatan. Kako se to uopće dogodilo? Kako i kada ste odlučili da vaši spotovi trebaju izgledati kao niskobudžetni reality show o provincijskim pivopijama?

Aaron Beam: Mi u biti imamo postavljene kamere ispred i u kući gdje sviramo. Jednog dana je naš prijatelj Whitey odlučio da od svakojakih situacija koje su kamere snimile montira video spot. I tako je to krenulo, jer se odjednom otvorila mogućnost da sve ide u nekom obliku nastavaka. To je istinitija dokumentrna priče spram mnogih drugih dokumentaraca.

Kako su diskografi reagirali na takvu pomaknutu priču video vizualizacije benda?

Aaron Beam: Prvi ugovor s diskografom dogodio se isključivo zbog video spota za “Prehistoric Dog”. Nakon toga nas je Relapse čvrsto poticao da nastavimo s takvim video materijalima. Naš diskograf želi da snimamo sulude video spotove. Uz sve su još angažirali Whiteya na snimanju sličnih video spotova drugim bendovima kao što su Lord Dying i Iron Reagan.

Prije nastupa u Rijeci su nas odveli u mali glazbeni dućan, tamo smo bili ponuđeni s nekoliko odličnih piva i impresivnom selekcijom ljutih umaka! Izuzetno iznenađenje!

Što biste voljeli razbiti i uništiti pred kamerama s novim budžetom od pet tisuća dolara za video, kao što ste učinili u spotu za “Wires”?

Aaron Beam: Disfunkcionalni sistem financiranja kampanja ovdje u SAD-u.

Koja je priča oko nastanka vašeg imena Rad Fang? U smislu da nam je svima poznat književni klasik Jacka Londona “Bijeli očnjak” (White Fang, op. prev.), pa otkud onda Crveni očnjak?

Aaron Beam: Istinu govoreći, u kući imamo jedan primjerak Londonovog “Bijelog očnjaka” i voljeli smo ga čitati zajedno naglas u pauzama od proba. Ono što je presudilo imenu benda je super-oštar papir na kojem je otisnuta ta knjiga. Jednog dana se David jako porezao listajući knjigu, ali to isprva nije primijetio, već je zamrljao naslovnicu svojom krvlju. Tako da je riječ “White” bila umrljana crvenom bojom njegove krvi. Tad nam je se iznenada ukazalo ime našeg benda. Svima je bilo očito da bi se trebali nazvati Red Fang.

Koji su korijeni vaše glazbe?

Aaron Beam: Ako počnem s nabrajanjem, mislim da će čitatelji dobiti napad zijevanja. Možda bi najbolje bilo da govorim u svoje ime. Nabrojat ću samo bendove koji imaju veliki utjecaj kad pišem pjesme ili komponiram bas linije. To su Jesus Lizard, Nomeansno, Big Business, Helms Alee, Hot Snakes i YOB. To je vjerojatno tih šest bendova čije ideje ukradem namjerno ili slučajno. Kad ukradem slučajno, onda sam sebe uhvatim u krađi i onda mi se to još više sviđa.

Kako je onda došlo do obrade „Listen to the Sirens” new wave grupe Tubeway Army? Možete li reći nešto o tome?

Aaron Beam: Ne, ne mogu!

Producent Ross Robinson doletio je avionom u Portland prije nego li ste zajedno radili na vašem posljednjem albumu “Only Ghosts”. Interesanto je da ga u tom trenutku niste izabrali za producenta. Jeste li bili iznenađeni kad je došao?

Aaron Beam: Njegov dolazak u Portland bio je odlučujući faktor. To je bilo nešto veliko. Uvijek ima najviše smisla raditi s osobom koja gaji najviše entuzijazma kako bi radila s vama. Posebno ako je ta osoba kompetentna, motivirana i pametna, kao što je to Ross Robinson.

Prošlo je tri godine od albuma “Only Ghosts”, imate li možda novi materijal, novi album u pripremi?

Aaron Beam: O da, da! Imamo hrpe i hrpe riffova. Previše za izbrojati ih. Doslovno. Pokušao sam jednom. Snimamo šest novih pjesama sad pred odlazak u Europu. Album ćemo vjerojatno dovršiti u rujnu i objaviti ga na početku iduće godine.

Red Fang (Foto: James Rexroad)

Ovo je vaš prvi dolazak u Zagreb…

Aaron Beam: Tako je. Prvi put smo svirali 2. travnja 2014. u gradu koji se zove Rijeka.

Uau, to je apsolutno precizno! Kako to da se toga sjećate tako jasno?

Aaron Beam: Zato jer je bio super show! Uz to je netko napravio ‘time lapse’ video cijele večeri, od našeg dolaska do kompletnog koncerta i bilo je cool to sve pogledati. Prije nastupa su nas odveli u mali glazbeni dućan, tamo smo bili ponuđeni s nekoliko odličnih piva i impresivnom selekcijom ljutih umaka! Izuzetno iznenađenje! Volim Hrvatsku i drago mi je dolazimo opet.

Nadam se da ćete donijeti i nešto svojih albuma na vinilima u Zagreb.

Aaron Beam: U to možete biti sigurni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X