ABOP u Pugeraju – techno manufaktura u punom klupskom sjaju

S ABOP-om se ne može promašiti ako ste koncertni promotor ili vlasnik kluba. Dupkom ispunjeni Purgeraj u subotu je svjedočio još jednom pozitivnom glazbenom masakru ovog techno kolektiva.

ABOP u Purgeraju (Foto: Nino Šolić)

ABOP odnosno After je bolji od partyja glazbeno-scenski projekt čiji je vizualni koncept osmislio Ivan Marušić – Klif (u bendu koji nemilice pumpa plesni elektro/manualni techno ritam su još basist Erol, bubnjari John i Levi, Božanski na sampleovima, synthu i gitari, Churend na synthu i Darac na miks pultu), vrhunski je ispratio ovogodišnju koncertnu sezonu u dvorani Park u Purgeraju.

Bio je to skoro dvosatni tour the force u punoj dvorani koja je za ovu priliku funkcionirala po sistemu unaprijed ograničenih ulaznica kako bi se izbjegla gužva za nastup za koji je očigledno vladao veliki interes. Kako i neće, jer ABOP nisu nimalo odstupili od glazbene formule koju su uspješno okrenuli u svoju korist još kad sam ih početkom godine gledao u MM Centru u kojem je također atmosfera proključala. A ta formula su kvalitetni sampleovi i ručna proizvodnja ritma od strane dvojice bubnjara okrenutih jedan nasuprot drugome na proširenom bubnjarskom setu na kojem njihove noge udaraju ritam u jedan bas bubanj, dok se za transcedentno vizualno ispaljivanje iz ‘ovdje i sada’ efektnim projekcijama brine Klif.

Iako se možda na prvu ruku ABOP čini neuklopivim u klasičnu formu koncerta i produkcijski prekompliciranim za nastup u diskotekama, grupa je uspješno stvorila nišu svoje publike. Ljetna turneja koja je uključivala i nastup na Terraneu bila je im je jednako uspješna bilo da bila riječ o velikom koncertnom prostoru u Šibeniku ili polu-skrivenim partijima u uvalama otoka Visa, a sve to bez ikakvog fizičkog nosača zvuka u opticaju. Možda cijela draž oko ABOP-a i leži u tom underground štihu.

Jučerašnji nastup u Purgeraju bi tu stvar trebao promijeniti, jer je razlog okupljanja, pored glazbe naravno, bilo i snimanje istog, a kakav je plan i ishod svega saznat će se u budućnosti, obzirom da nije bilo precizirano je li u pitanju spot, album, DVD ili nešto treće obzirom na kompleksnost ABOP-a kao glazbene pojave koja funkcionira mimo svih pravila, pa će shodno tome vrlo vjerojatno kreirati i svoja, u neku ruku, unikatna pravila.

Što se tiče svih koji su prisustvovali i uživali u nastupu, čini se da je pravi klupski novogodišnji party u metropoli odrađen prije nego li je na scenu kalendarski stupila Nova godina, naravno ako ne spadate u onu vrstu za koju je špica događanja Prljavo kazalište i vatromet na Trgu…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X