ABOP u Pugeraju – techno manufaktura u punom klupskom sjaju

S ABOP-om se ne može promašiti ako ste koncertni promotor ili vlasnik kluba. Dupkom ispunjeni Purgeraj u subotu je svjedočio još jednom pozitivnom glazbenom masakru ovog techno kolektiva.

ABOP u Purgeraju (Foto: Nino Šolić)

ABOP odnosno After je bolji od partyja glazbeno-scenski projekt čiji je vizualni koncept osmislio Ivan Marušić – Klif (u bendu koji nemilice pumpa plesni elektro/manualni techno ritam su još basist Erol, bubnjari John i Levi, Božanski na sampleovima, synthu i gitari, Churend na synthu i Darac na miks pultu), vrhunski je ispratio ovogodišnju koncertnu sezonu u dvorani Park u Purgeraju.

Bio je to skoro dvosatni tour the force u punoj dvorani koja je za ovu priliku funkcionirala po sistemu unaprijed ograničenih ulaznica kako bi se izbjegla gužva za nastup za koji je očigledno vladao veliki interes. Kako i neće, jer ABOP nisu nimalo odstupili od glazbene formule koju su uspješno okrenuli u svoju korist još kad sam ih početkom godine gledao u MM Centru u kojem je također atmosfera proključala. A ta formula su kvalitetni sampleovi i ručna proizvodnja ritma od strane dvojice bubnjara okrenutih jedan nasuprot drugome na proširenom bubnjarskom setu na kojem njihove noge udaraju ritam u jedan bas bubanj, dok se za transcedentno vizualno ispaljivanje iz ‘ovdje i sada’ efektnim projekcijama brine Klif.

Iako se možda na prvu ruku ABOP čini neuklopivim u klasičnu formu koncerta i produkcijski prekompliciranim za nastup u diskotekama, grupa je uspješno stvorila nišu svoje publike. Ljetna turneja koja je uključivala i nastup na Terraneu bila je im je jednako uspješna bilo da bila riječ o velikom koncertnom prostoru u Šibeniku ili polu-skrivenim partijima u uvalama otoka Visa, a sve to bez ikakvog fizičkog nosača zvuka u opticaju. Možda cijela draž oko ABOP-a i leži u tom underground štihu.

Jučerašnji nastup u Purgeraju bi tu stvar trebao promijeniti, jer je razlog okupljanja, pored glazbe naravno, bilo i snimanje istog, a kakav je plan i ishod svega saznat će se u budućnosti, obzirom da nije bilo precizirano je li u pitanju spot, album, DVD ili nešto treće obzirom na kompleksnost ABOP-a kao glazbene pojave koja funkcionira mimo svih pravila, pa će shodno tome vrlo vjerojatno kreirati i svoja, u neku ruku, unikatna pravila.

Što se tiče svih koji su prisustvovali i uživali u nastupu, čini se da je pravi klupski novogodišnji party u metropoli odrađen prije nego li je na scenu kalendarski stupila Nova godina, naravno ako ne spadate u onu vrstu za koju je špica događanja Prljavo kazalište i vatromet na Trgu…

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X