Achromatic Attic ‘Wondering Why’ – bend na koji se može računati

Zagrebački bend Achromatic Attic na kvalitetan je način skrenuo pažnju na sebe. Na pravom su putu, ali će trebati ustrajati.

Achromatic Attic 'Wondering Why'

“Achromatic Attic pokazao je jednu sasvim drugačiju viziju strukturiranja pjesme, dapače i samog doživljavanja iste. Naime, aranžmanske ideje su prilično odvažne, no bend treba u cjelini poraditi na njihovom poliranju, a time i prezentaciji”, bila su moja opažanja nastupa grupe na kraju veljače prošle godine u Tvornici u sklopu programa Inkubator u kojem su se predstavljali mladi i manje poznati sastavi i glazbenici.

U međuvremenu je Achormatic Attic imao izlet u Veliku Britaniju gdje je nastupio u Lemingtonu u klub The Assembly, a pored manjih koncerata u svom aranžmanu, svirali su i ispred Manu Chao u Zagrebu. Potom su tijekom ove godine izbacili singl „Reconciliation“, izvrsno posloženu baladu kojoj se nije mogla naći zamjerka, koje je ujedno bila i prethodnica novo-objavljenog EP-ija „Wondering Why“.

Grupa je svakako poradila na ‘poliranju’ pjesama, ne u smislu odstupanja od svog autorstva, već u kvalitetnijim aranžmanskim sponama u kojima je plus vokalna i sviračka izvedba, kao i fluidnost unutar pjesama. Dakle Achromatic Attic može nositi predznak ‘garažni’ još samo na papiru, jer su izrasli u moderan rock bend naglašene stilske fuzije. Što je svakako dobro.

Jasno je to već na uvodnoj „11“, koja gura u naglašenom dancefloor ritmu iz kojeg izvire prog rock stanje uma, a lijepo je čuti da postoje domaći bendovi koji ne bježe od falseta. Naredna „Everyone Knows“ koliko duguje pristupu jednih Arctic Monkeysa toliko je usmjerena i ka kreiranju autorstva koje se već nazire i kao originalni izričaj benda. Igranje s ritmom jednako je naglašeno i u „Hidden Feelings“ koja se iz jungle beat kaosa pretvara u mid tempo baladu što je pametno pripremanje za „Reconcilliation“ koja i u ovoj postavki stvari dominira svojom kvalitetom. Da je kojim slučajem radio stanice uhvate u tešku rotaciju, izdržala bi i taj ispit, kao što dobar dio domaće radijske publike vjerojatno ni tada ne bi mogao vjerovati da je u pitanju domaći bend.

Posljednja „Wondering Why“ još jednom za kraj podvlači crtu pod zaključak da je Dino Seferović izrastao u pjevača nove generacije na kojeg se može računati, dok je istoimeni EP uistinu materijal kojim bi se moglo kucati na vrata velikim diskografskim igračima, za što naravno treba imati jako puno sreće pored faktora kvalitete. Iako, kako danas stvari stoje, svirke su najbolji način za probijanje i hvatanje pažnje. Ako Achromatic Attic sve što su izveli na EP-iju besprijekorno mogu izvesti i uživo onda je to još jedan veliki plus za njih i razlog za doživjeti ih uživo.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X