Afro-američki glazbenici u 2013. nisu imali niti jedan broj 1 hit u SAD-u

Najveće američke zvijezde Beyonce, Jay Z i Kanye West što god napravili čini se da ne mogu promašiti, osim kad je trebalo imati broj 1 hit u 2013. godini. Naime niti jedan afro-američki glazbenik nije imao broj 1 hit po Billboardu u Americi cijele prošle godine.

Kanye West, Beyonce i Jay Z (Foto: Wikipedia)

Istraživanje za taj fenomen koji se nije dogodio u posljednjih 55 godina postojanja Billboardovih ljestvica proveo je Chris Molanpny s portala Slate.com. To da u 2013. niti jedan crni umjetnik nije zasjeo na prvo mjestu s hit pjesmom pokazuje snažan kontrast gledano samo 10 godina unazad kad je gotovo svaki afro-američki glazbenik sa hitom gotovo redovno zasjedao na prvo mjesto Billboardove ljestvice.

Prošle godine crni glazbenici su bili na prvom mjesto jedino kao gosti bijelim glazbenicima, kao što je Rihanna gostovala Eminemu na „The Monster“ ili T.I. i Pharell Robinu Thickeu na ljetnom hitu „Blurred Lines“. Po Molanphyjevim riječima onaj koji je tu po boji kože najdalje dobacio je Bruno Mars koji je napola Filipinac, a napola Portorikanac s pjesmama „Locked Out of Heaven” i „When I Was Your Man”, ali niti jedna od njih nije bila R&B/Hip-hop hit.

Jednako poražavajuća situacija bila je i sa prvim mjestom R&B/Hip-hop ljestvice na kojoj se očekuje da su crni glazbenici ‘kod kuće’. Naime u 52 tjedna čak 44 tjedana su na vrhu bili bijeli glazbenici.

Molanphy navodi kako će se čudni kotrast dogoditi i na ovogodišnjem svečanom ulasku u Rock And Roll kuću slavnih jer među onima koji će biti primljeni nema niti jednog živog crnog glazbenika, naime Clarence Clemmons, saksofonist E Street Banda bit će primljen posthumno.

Chris Molanphy navodi kako ne zna koji je pravi razlog ‘sljepoće na boje’ kod glazbene publike iako djelomično za to okrivljuje Billboard koji je 2012. promijenio način klasificiranja glazbe optužujući ga da je od R&B/Hip-hop ljestvice napravio nešto poput Top 100 ljestvice pop hitova na koju se primjerice Koreanac Psy uvrštava kao reper iako to uopće nije. Također je ima stav da top liste albuma nisu toliko znakovite kao što su broj 1 hitovi.

„Sa hitovima puno duže živite, nego s broj 1 albumima. Hitovi se vrte više mjeseci, obilježe nečije živote i vrijeme, dok je kod albuma očekivano da neki glazbenici imaju dovoljnu bazu fanova da njegov (ili njen) album u prvom tjednu objavljivanja gurnu na prvo mjesto prodaje, ali se u pravilu tamo ne zadržavaju više od tjedan dana. Liste albuma su cikličke i često predvidljive, kao što nekad nemaju prevelik utjecaj na eter“, tvrdi Molanphy.

Kako god bilo, s glazbom afro-američkih glazbenika događa se nešto uistinu neuobičajeno. Je li 2013. najčudniji izuzetak do sada ili vjesnik nečeg dugotrajnijeg pokazat će ova godina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X