Alan Broadbent u Lisinskom – hvala na terapiji

Jedini pravi smisao sviranja je imati partnera s kojim izmjenjuješ ideje, reče ne jedan glazbenik. Možda tomu jest tako i samostalni nastup instrumentalista možda jest lišen tuđe poticajne iskre, no sam s glazbalom, umjetnik se neometano može zagledati u se, osluhnuti vlastito biće i sviranjem prenijeti unutarnje stanje.

Alan Broadbent u Lisinskom (Foto: Mario Juričić)
Alan Broadbent u Lisinskom (Foto: Mario Juričić)

„Mi ne sviramo skladbe, nego osjećaje koje one u nama pobuđuju,“ kazao je dvostruki Grammyjevac Alan Broadbent (1947), rođen na Novom Zelandu, od 1972. nastanjen u SAD-u, za samostalnog koncerta u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održanog u sklopu 25. Festivala Jazz.hr.

Alan Broadbent u Lisinskom (Foto: Mario Juričić)
Alan Broadbent u Lisinskom (Foto: Mario Juričić)

Tijekom devedesetak minuta interpretirao je deset mahom jazz standarda – „Body and Soul“ Johnnyja Greena, „Blue and Green“ Milesa Davisa i Billa Evansa, „If You Could See Me Now“ Tadda Damerona, „Peace“ Horacea Silvera, „I Wish I Knew“ Harryja Warrena i dr. – što uglavnom sljubiše čistoću klasike, sjetnu zadimljenost bluesa i slobodu jazza. Tonovi, emocije i misli Broadbentova sviranja ugodno su se razlijegali krasnim akustičkim mukom dvorane i nazočne nježno krijepili mirom, milinom i ljepotom, dok su donekle drukčiju, no također blagotvornu melemsku notu dale nešto življe izvedbe, što umaknuše bluesu – „What Is This Thing Called Love“ Colea Portera, „My Little Suede Shoes“ Charlieja Parkera i „Solar“ Milesa Davisa. Hvala na terapiji.

U subotu, 28. ožujka, Broadbent će na istoj pozornici nastupiti s Jazz orkestrom HRT-a.

(KD Vatroslava Lisinskog, mala dvorana, Zagreb, 26. ožujka 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X