Album ‘Mamut’ Damira Urbana & 4 stigao u glazbene dućane

Nakon digitalne objave prošlog petka, stigao je i dugoočekivani CD ‘Mamut’, peti studijski album Urbana & Četvorke s 11 novih pjesama.

Urban & 4 'Mamut'
Urban & 4 ‘Mamut’

Nakon što je sredinom lipnja u radijskom eteru predstavljena “Sutra ćemo pričati”, prošli tjedan izašao je novi singl “Priđi mi bliže”, koji su fanovi već ‘prigrlili’ sudeći po odličnim komentarima. Od proročanske i apokaliptične uvodne “Kada se voda povuče” do ljubavne “Gluposti u dvoje” – na kraju, smjestio se cijeli univerzum tema, inspiracija Brechtom u pjesmi “Dva metra”, Pasolinijem u istoimenoj pjesmi, Letećim Holandezom, Venecijom,… Damir Urban još jednom se potvrđuje kao vrhunski autor i vokal, koji ne podilazi, već sa Marcom Bradaschiom, Sandijem Bratonjom, Sašom Markovskim i Lukom Tomanom nalazi način da evoluira, iznenađuje, da li temama koje promišlja i onda glazbeno uobličava, igranjem s analognim zvukom, snimanjem u improviziranom studiju ili vlastitoj sobi.

Autor svih tekstova je Urban, glazbu pet pjesama supotpisuje s Lukom Tomanom, jednu sa Sandijem Bratonjom, a Toman je i autor instrumentalne “Intro Luka mf102”. Produkciju i aranžmane svih pjesama potpisuju Urban & 4, uz Filipa Vidovića kao koproducenta cijelog albuma te koaranžera dviju pjesama. Međunarodno nagrađivani illustrator i slikar Tomislav Torjanac autor je slika koje izvrsno nadopunjuju glazbu i ujedno je zaslužan za grafičko oblikovanje ovitka. Na pjesmi “Priđi mi bliže” gostuju djeca iz riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a na pojedinima pjesmama i prijatelji Urbana & 4.

Novi album stiže dvije i pol godine od EP-ja “Kundera”, koji je Urbanu & 4 donio dva Porina, za najbolji rock album i najbolju izvedbu grupe s vokalom. Ovaj tjedan najavljeno je i da će Urban & 4 21. veljače u Maloj dvorani Doma sportova održati jedan od koncerata karijere, prvi solo nastup u toj zagrebačkoj dvorani. U hrvatska kina stigao je film “Dječaci iz Ulice Marxa i Engelsa”, crnogorski kanditat za Oscara redatelja Nikole Vukčevića, u kojem je Damir Urban odigrao manju ulogu, a snimio je i najavnu pjesmu/videospot filma – “Ne brini”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X